|
© Vatican Media |
Ministranții, martori speciali ai lui Cristos și ai evangheliei
de Isabella Piro
"Nu te teme, pentru că eu sunt cu tine": este un text din profetul Isaia (41,10) care inspiră motoul celui de-al XIII-lea pelerinaj la Roma al Asociației Internaționale a Ministranților (Coetus internationalis ministrantium - CIM, născut în 1960), programat de lunea viitoare, 29 iulie, până la 3 august 2024. Sloganul întâlnirii va fi "Cu tine" și va însoți întreaga săptămână pe care cei circa 50.000 de ministranți și ministrante o vor trăi în Urbe, însoțiți de președintele CIM, cardinalul iezuit Jean-Claude Hollerich, arhiepiscop de Luxemburg. În pelerinaj "la mormântul lui Petru", scrie cardinalul într-un mesaj de invitație la întâlnire, "vrem să experimentăm că suntem Biserică împreună, o Biserică tânără și dinamică în care voi, în calitate de ministranți, aveți un rol central, pentru că sunteți martori speciali ai lui Cristos și ai veștii bune în parohiile și diecezele voastre". "Biserica - încheie cardinalul - are nevoie de această mărturie!"
115 țări de proveniență
Și dacă sunt numeroși participanții la pelerinaj, sunt numeroase și țările lor de origine care merg de la Austria la Ungaria, de la Belgia la Elveția, de la Croația la Slovacia, trecând și prin Franța, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Republica Cehă, România și Serbia. Nu vor lipsi ministranții care provin din Ucraina, martirizată de peste doi ani de război, în timp ce grupul cel mai mare - cu circa 35.000 de adeziuni - va veni din Germania, însoțit de președintele Comisiei tineri din Conferința Episcopală Germană, episcopul Johannes Wübbe, auxiliar de Osnabrück.
A-l întâlni pe Isus în Euharistie
Programul detaliat al pelerinajului va fi ilustrat în conferința de presă de luni la amiază, dar fără îndoială momentul principal va fi audiența cu papa, prevăzută la 30 iulie, la ora 18.00, în Piața "Sfântul Petru". Nu este prima dată când ministranții îl întâlnesc pe Francisc: de exemplu, la 4 august 2015, tot în îmbrățișarea circulară a coloanelor lui Bernini, s-a ținut o audiență cu mii de participanți reuniți sub motoul "Iată-mă, trimite-mă pe mine!" (Is 6,8). "Voi, astăzi, sunteți mai norocoși decât profetul Isaia - a spus pontiful în urmă cu nouă ani ministranților. Nu-l întâlniți pe Isus pus pe un tron înalt și ridicat la care nu se poate ajunge, ci în pâinea și în vinul euharistice, iar cuvântul său nu face să vibreze balamalele ușilor, ci coardele inimii."
Slujirea la altar, sală de educație la credință și la caritate
"Ca și Isaia - a adăugat Francisc -, suntem chemați să împărtășim bucuria de a ne recunoaște aleși și mântuiți de milostivirea lui Dumnezeu, să fim martori că credința este capabilă să dea direcție nouă pașilor noștri, că ea ne face liberi și puternici pentru a fi disponibili și potriviți pentru misiune." De aici, îndemnul papei adresat ministranților și ministrantelor de a fi "ministranți misionari", adică "în măsură să meargă spre aproapele, ducându-i în dar ceea ce ați primit, dăruind la rândul vostru cu entuziasm bucuria care v-a fost dăruită" și făcând din slujirea la altar "o sală de educație la credință și la caritatea față de aproapele".
Angajarea concretă pentru pace
După trei ani - era 31 iulie 2018 -, Papa Bergoglio a primit din nou în Piața "Sfântul Petru" pe participanții la pelerinajul CIM, ajuns în acel an la a XII-a ediție. Motoul evenimentului de acum șase ani era inspirat din versetul 14 al Psalmului 34: "Caută pacea și urmeaz-o". Și tocmai pacea a fost în centrul dialogului pe care l-a avut pontiful cu cei circa 60.000 de tineri prezenți. Au fost puse cinci întrebări de către tineri, atingând și tema Euharistiei, a credinței și a sfințeniei. Papa a răspuns subliniind că pacea este "darul Domnului care ne transformă pentru ca noi, ca membre ale trupului său, să putem simți aceleași sentimente ale lui Isus, să putem gândi așa cum gândește el, să putem iubi așa cum iubește el". "Angajarea concretă pentru pace", aceea care "începe de la lucrurile mici", a reafirmat el după aceea, "este dovada faptului că suntem cu adevărat discipoli ai lui Isus".
A nu lenevi pe drumul sfințeniei
La întâlnirea din 2018 s-a ținut și un moment de rugăciune comunitară prezidată de pontif care, într-o omilie scurtă, a spus: "A sluji gloria lui Dumnezeu în fiecare lucru pe care-l facem este criteriul decisiv pentru acțiunea noastră, sinteza maximă a ceea ce înseamnă a trăi prietenia cu Isus. Este indicația care ne orientează atunci când nu suntem siguri despre care este lucrul corect de făcut; ne ajută să recunoaștem glasul lui Dumnezeu înlăuntrul nostru, care ne vorbește în conștiință ca să putem discerne voința sa". "Gloria lui Dumnezeu este acul busolei conștiinței noastre", a evidențiat pontiful, invitându-i pe ministranți "să se facă imitatori ai sfinților" și concluzând cu un avertisment: "Fiți atenți și amintiți-vă: pe acest drum al sfințeniei nu este loc pentru tinerii leneși".
Curaj, entuziasm și spontaneitate
Dar Francisc a întâlnit și grupuri specifice de ministranți, ca aceia de limbă germană, primiți la 5 august 2014, și cei din Biserica din Franța primiți în Aula "Paul al VI-lea" la 26 august 2022. În ambele ocazii, papa a recomandat tinerilor să "vorbească despre Isus" cu acel curaj, entuziasm și spontaneitate care permite "să ajungă mai ușor la mintea și la inima" atâtor tineri. În același timp, i-a îndemnat "să nu se rușineze să slujească altarul", pentru că atitudinea lor în timpul celebrărilor "este deja un apostolat" pentru toți cei care asistă la ele.
(După Vatican News, 27 iulie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu