Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (28 iulie 2024)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

Astăzi, evanghelia de la liturgie ne vorbește despre minunea pâinilor și a peștilor (cf. In 6,1-15). Un miracol, adică un "semn", ai cărui protagoniști fac trei gesturi pe care Isus le va repeta la ultima cină. Care sunt aceste gesturi? A oferi, a aduce mulțumire și a împărtăși.

Primul: a oferi. Evanghelia vorbește despre un copilaș care are cinci pâini și doi pești (cf. In 6,9). Este gestul cu care recunoaștem că avem ceva bun de dat și spunem "da"-ul nostru, chiar dacă ceea ce avem este prea puțin față de necesități. Acest lucru este subliniat, în Liturghie, când preotul oferă pe altar pâinea și vinul, și fiecare se oferă pe sine însuși, propria viață. Este un gest care poate să pară puțin lucru, dacă ne gândim la nevoile imense ale omenirii, exact ca acele cinci pâini și acei doi pești în fața unei mulțimi de mii de persoane; dar Dumnezeu face din ele materia pentru minunea cea mai mare care există: aceea în care el însuși, el însuși se face prezent în mijlocul nostru, pentru mântuirea lumii.

Și astfel se înțelege al doilea gest: a aduce mulțumire (cf. In 6,11). Primul gest este a oferi, al doilea este a aduce mulțumire. Adică a-i spune Domnului cu umilință, dar și cu bucurie: "Tot ceea ce am este darul tău, Doamne, și pentru a-ți mulțumi eu pot doar să-ți redau ceea ce tu cel dintâi mi-ai dăruit, alături de Fiul tău Isus Cristos, adăugând ceea ce pot". Fiecare dintre noi poate adăuga câte ceva. Ce pot să-i dau Domnului? Cel mic ce poate să dea? Săracul, iubire. A spune: "Doamne, te iubesc". Noi, sărmanii: iubirea noastră este așa de mică! Dar putem s-o dăm Domnului, Domnul o primește.

A oferi, a aduce mulțumire și al treilea gest este a împărtăși. La Liturghie este Împărtășania, când împreună ne apropiem de altar pentru a primi trupul și sângele lui Cristos: rod al darului tuturor transformat de Domnul în hrană pentru toți. Este un moment foarte frumos, cel al Împărtășaniei, care ne învață să trăim fiecare gest de iubire ca dar de har, fie pentru cel care dă, fie pentru cel care primește.

Fraților, surorilor, să ne întrebăm: Eu cred cu adevărat, prin harul lui Dumnezeu, că am ceva unic de dăruit fraților sau mă simt în mod anonim "unul între cei mulți?". Sunt protagonist al unui bine de dăruit? Sunt recunoscător Domnului pentru darurile cu care încontinuu îmi manifestă iubirea sa? Trăiesc împărtășirea cu alții ca un moment de întâlnire și de îmbogățire reciprocă?

Fecioara Maria să ne ajute să trăim cu credință fiecare celebrare euharistică și să recunoaștem și să gustăm în fiecare zi "minunile" harului lui Dumnezeu.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Asigur rugăciunea mea pentru victimele marii alunecări de teren care a distrus un sat în sudul Etiopiei. Sunt aproape de acea populație așa de încercată și de cei care duc ajutor.

Și în timp ce în lume există atâția oameni care suferă din cauza calamităților și a foamei, se continuă să se construiască și să se vândă arme și să se ardă resurse, alimentând războaie mari și mici. Acesta este un scandal pe care comunitatea internațională n-ar trebui să-l tolereze și contrazice spiritul de fraternitate al Jocurilor Olimpice abia începute. Să nu uităm, fraților și surorilor: războiul este o înfrângere!

Astăzi se celebrează Ziua Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor. Tema, "La bătrânețe să nu mă părăsești" (cf. Ps 71,9). De fapt, abandonarea bătrânilor este o realitate tristă cu care nu trebuie să ne obișnuim. Pentru mulți dintre ei, mai ales în aceste zile de vară, singurătatea riscă să devină o povară greu de suportat. Ziua de astăzi ne cheamă să ascultăm glasul bătrânilor care spun: "Nu mă părăsi!" și să răspundem: "Nu te voi părăsi!". Să întărim alianța dintre nepoți și bunici, dintre tineri și bătrâni. Să spunem "nu" singurătății bătrânilor! Viitorul nostru depinde mult de modul în care bunicii și nepoții vor învăța să trăiască împreună. Să nu-i uităm pe bătrâni! Și aplauze pentru toți bunicii, pentru toți!

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini veniți din diferite părți ale Italiei și ale lumii. Îndeosebi salut participanții la Congresul General al Uniunii Apostolatului Catolic; tinerii din Acțiunea Catolică din Bologna și cei din Unitatea pastorală Riviera del Po-Sermide, în Dieceza de Mantova; grupul celor de optsprezece ani din Dieceza de Verona; și animatorii de la Oratoriul "Carlo Acutis" din Quartu Sant'Elena.

Trimit un salut celor care participă la încheierea Sărbătorii Sfintei Fecioare de pe Muntele Carmel la Trastevere: în această seară va fi procesiunea Sfintei Fecioare Maria "fiumarola" pe Tibru. Să învățăm de la Maria, Mama noastră, să practicăm evanghelia în viața zilnică! Am auzit câteva cântece neocatecumenale... După aceea mi-ar plăcea să le aud din nou!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat