Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Vizita în Ucraina a cardinalului Pietro Parolin, secretar de stat

De vineri, 19 iulie, până miercuri, 24 iulie 2024, Eminența Sa cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, însoțit de Monseniorul Paul Butnaru, oficial de la Secretariatul de Stat, a mers în Ucraina, ca legat pontifical, cu ocazia încheierii pelerinajului național la sanctuarul marian din Berdicev și a ridicării lui la rangul de bazilică minoră.

Vineri, 19 iulie, delegația vaticană a fost primită la aeroportul din Rzeszóv (Polonia) de nunțiul apostolic din Ucraina, Excelența Sa Mons. Visvaldas Kulbokas, de arhiepiscopul de Przemyœl, Excelența Sa Mons. Adam Szal, și de câteva autorități locale, apoi s-a îndreptat spre Ucraina. La granița poloneză-ucraineană, îl aștepta ambasadorul Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun, Excelența Sa dl Andrei Yurash, cu care a continuat călătoria spre Kiev.

În timpul opririi scurte la reședința arhiepiscopului mitropolit de Lvov a latinilor, Excelența Sa Mons. Mieczysław Mokrzycki, cardinalul Parolin l-a întâlnit pe guvernatorul regiunii Lvov, dl Maksym Kozytskyi, și primarul orașului, dl Andrei Sadovyy. Au urmat, cu cei prezenți, în capelă un moment de rugăciune pentru victimele războiului și pentru intenția păcii și un scurt colocviu despre situația din regiune și efectele conflictului asupra populației. Seara târziu, delegația vaticană a ajuns la nunțiatura apostolică din Kiev.

Ziua de sâmbătă, 20 iulie, a fost dedicată vizitei de la Odessa, unul dintre orașele simbol ale țării, lovit de bombardamente. Prima dintre cele patru etape a fost catedrala romano-catolică, unde cardinalul a fost primit de Excelența Sa Mons. Stanislav Shyrokoradiuk, O.F.M., de unii membri ai clerului, de un grup de credincioși și de reprezentanți ai Bisericilor locale greco-catolică și ortodoxă. A manifestat tuturor apropierea Sfântului Părinte Francisc și le-a dus binecuvântarea sa, rugându-se împreună Angelus Domini și aprinzând o lumânare pentru victimele războiului.

Al doilea loc vizitat a fost portul comercial al orașului, unde secretarul de stat a putut să vadă semnele bombardamentelor rusești care l-au lovit. L-a primit șeful Administrației statale regionale, dl Oleg Kiper, care a explicat importanța crucială a portului din Odessa pentru economia întregii țări, consecințele dezastruoase ale atacurilor aeriene asupra exportului de cereale și dificultăților persistente de a desfășura această activitate în siguranță.

După aceea, delegația a mers la Catedrala ortodoxă "Schimbarea la Față", patrimoniu al UNESCO, lovită de o bombă la 23 iulie 2023. Episcopul auxiliar Viktor, în numele mitropolitului Agafangel, a relatat cele întâmplate, arătând diferitele părți ale edificiului sacru distruse și lucrările de reparație care se află în desfășurare.

În cele din urmă, a fost o oprire la Parohia greco-catolică "Sfântul Arhanghel Mihail", la periferia orașului, unde cardinalul Parolin l-a întâlnit pe părintele Oleksandr Smerechynskyy, capelan al Operei Apostolatului Maritim, pe paroh, alți preoți și un grup de credincioși. Ei au mulțumit pentru apropierea continuă și concretă a Sfântului Părinte de poporul ucrainean și au exprimat oaspetelui apreciere pentru vizita aducătoare de speranță. După rugăciunea către arhanghelul Mihail, secretarul de stat a salutat pe fiecare dintre cei prezenți, adunând câteva mărturii cu privire la asistența oferită refugiaților și la activitatea obișnuită a comunității.

Ziua de duminică, 21 iulie, a fost dedicată evenimentului central al vizitei, celebrarea concluzivă a pelerinajului național anual la sanctuarul marian din Berdicev, la care au participat numeroși episcopi, preoți, autorități civile și membri ai corpului diplomatic. Cardinalul Parolin a prezidat Euharistia solemnă și a ținut omilia, în timpul căreia a amintit că pentru Dumnezeu nimic nu este imposibil, chiar ceea ce pare imposibil pentru oameni, și, cu această certitudine, i-a invitat pe cei prezenți să se roage pentru pace, invocând mijlocirea Fecioarei de pe Muntele Carmel pentru convertirea inimilor. După Sfânta Liturghie, s-a întreținut cu pelerinii, salutând personal pe mulți dintre ei.

Seara, întorcându-se la Kiev, cardinalul l-a vizitat pe Preafericirea Sa Sviatoslav Shevchuk, arhiepiscop major de Kiev-Halyè, la Catedrala greco-catolică "Învierea Domnului". Conducătorul Bisericii greco-catolice ucrainene a relatat episoadele cele mai semnificative ale războiului cu care s-au confruntat templul și comunitatea parohială, bombardamentele care au fost în vecinătățile imediate și primirea oferită cetățenilor din zonă încă din primele zile ale invaziei, în localurile de sub catedrală, transformate într-un adevărat refugiu antiaerian. Nu au lipsit momente de rugăciune și ascultarea unor cântări din tradiția bizantină, precum și o oprire în fața mormântului arhiepiscopului major, cardinalul Lubomyr Husar.

Luni, 22 iulie, a fost ziua dedicată întâlnirilor instituționale, începute cu cea a primului-ministru, Excelența Sa Denys Shmyhal, și continuate cu acelea a speaker-ului de la Verkhovna Rada, parlamentul ucrainean, Excelența Sa Ruslan Stefanchuk, și a conducătorului Grupului de prietenie parlamentară între Ucraina și Sfântul Scaun, dl Rostyslav Tistyk. După-amiază s-a adăugat cea cu dl Viktor Yelensky, conducătorul Agenției statale pentru etnopolitică și libertate de conștiință. În timpul colocviilor, diferiții interlocutori au exprimat recunoștință pentru vizita cardinalului și pentru angajarea constantă a Sfântului Părinte în problemele umanitare și în favoarea păcii. La rândul său, cardinalul, în afară de a încuraja parcursuri de pace justă și de a reafirma disponibilitatea Sfântului Scaun în această privință, a ridicat diferite probleme referitoare la libertatea religioasă și la activitatea Bisericii Catolice în țară în contextul actual delicat și complex.

După-amiaza a fost dedicată și unui scurt dar intens moment pastoral, vizita la Bserica catolică "Sfântul Nicolae" din Kiev, edificiu istoric de cult a cărui restituire încă se așteaptă. Rugându-se împreună cu credincioșii pentru pace, cardinalul i-a asigurat că Sfântul Părinte cunoaște și urmărește cu atenție situația lor, așteptând soluția sperată.

Ziua intensă s-a încheiat cu întâlnirea secretarului de stat cu Consiliul Panucrainean al Bisericilor și Organizațiilor Religioase, la sediul nunțiaturii apostolice. În colocviul fratern, fiecare dintre participanți, exprimând recunoștință profundă pentru ceea ce Sfântul Părinte și Sfântul Scaun au făcut și fac pentru poporul ucrainean, a manifestat și preocupările sale profunde, mai ales în sensul că poporul ucrainean să nu fie uitat sau lăsat singur. La rândul său, cardinalul Parolin a asigurat că se va ține cont de cereri și că eforturile făcute până acum vor fi intensificate pentru a veni în întâmpinarea necesităților observate în timpul vizitei.

Marți, 23 iulie, secretarul de stat a făcut o vizită la Spitalul Pediatric "Okhmatdyt" din Kiev, cel mai mare din țară, bombardat la 8 iulie. Însoțit de directorul general, dl Volodimir Zhovnir, și de ministrul sănătății, dl Viktor Liashko, a putut constata proporțiile atacului cu rachete și daunele uriașe provocate: o rană recentă și foarte dureroasă! Un moment deosebit de emoționant a coincis cu întâlnirea cu unii pacienți mici și cu membri ai personalului medical, cărora le-a dus apropierea și încurajarea Sfântului Părinte.

După aceea, cardinalul a mers în Catedrala "Sfânta Sofia", edificiu istoric din oraș, simbol al identității poporului ucrainean și al rezistenței sale de-a lungul istoriei. Vizita ghidată a permis să aprecieze mai bine valoarea artistică a monumentului, patrimoniu al UNESCO, în timp ce cu imul Salve Regina delegația a reînnoit invocația pentru pace în Ucraina.

Vizita la Kiev s-a încheiat cu întâlnirea cu președintele Volodimir Zelenski și înmânarea decorației "Ordinul de Merit", atribuită cardinalului Parolin la 30 decembrie 2023, pentru contribuția semnificativă la întărirea cooperării interstatale și sprijinirii suveranității statale și a integrității teritoriale a Ucrainei. Colocviul care a precedat ceremonia s-a desfășurat într-un climat cordial și a permis să se reflecteze asupra posibilelor parcursuri de pace, pentru care Sfântul Scaun rămâne mereu disponibil, și asupra câtorva probleme care interesează mai direct confesiunile religioase în actualul context de război.

După-amiază, secretarul de stat a părăsit Kievul îndreptându-se spre Polonia, oprindu-se încă o dată la Lvov, pentru a-i întâlni pe cei doi preoți redemptoriști greco-catolici, Ivan Levytsky și Bohdan Heleta, eliberați la 28 iunie 2024. În conversația fraternă, trimisul Sfântului Părinte s-a interesat de condițiile de detenție și de situația actuală, îndeosebi de starea lor de sănătate. Cei doi călugări au mulțumit pentru rugăciunile și pentru interesarea neobosită a Sfântului Părinte și a Sfântului Scaun pentru soarta lor.

În dimineața de miercuri, 24 iulie, după înnoptarea la nunțiatura apostolică din Varșovia, cardinalul s-a întors în Vatican.

(După L'Osservatore Romano, 24 iulie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat