Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Credit:
NS Natural Queen / Shutterstock
12 chei pentru folosirea scapularului maro al Maicii Domnului de pe Muntele Carmel

Papa Pius al XII-lea a spus: "Devoțiunea față de scapularul carmelit a adus în lume o ploaie abundentă de haruri spirituale și temporale".

În sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel, 16 iulie, aici sunt 12 chei pentru a explica scapularul maro și utilizarea acestuia:

1. Nu este o amuletă.

Scapularul nu este un talisman sau o garanție automată a mântuirii, nici nu este o dispensă de a trăi cerințele vieții creștine. Sfântul Claudiu de la Colombière a spus odată: "Tu mă întrebi: Ce-ar fi dacă aș vrea să mor cu păcatele mele? Eu îți răspund: Atunci vei muri în păcat, dar nu vei muri cu scapularul tău".

2. Era un articol de îmbrăcăminte.

Cuvântul "scapular" provine din latinescul "scapulae", care înseamnă "umeri", și a fost inițial un articol de îmbrăcăminte suprapus purtat peste umeri de călugări la lucru. Carmeliții l-au adoptat ca semn al dedicării speciale față de Fecioara Maria, încercând să imite dedicarea ei față de Cristos și față de aproapele.

3. Este un dar de la Fecioara Maria.

Conform tradiției, scapularul, așa cum este cunoscut acum, a fost dăruit de însăși Fecioara Maria Sfântului Simon Stock la 16 iulie 1251. Maria i-a spus: "Trebuie să fie un semn și un privilegiu pentru tine și pentru toți carmeliții: oricine moare purtând scapularul nu va suferi focul veșnic". Mai târziu, Biserica a extins utilizarea scapularului și de către laici.

4. Este o haină în miniatură.

Scapularul este ca o haină carmelită în miniatură pe care toți credincioșii o pot purta ca semn al consacrării lor față de Fecioara Maria. Se compune dintr-un șnur care este purtat în jurul gâtului cu două bucăți mici de pânză maro atașate. Una este plasată pe piept și cealaltă pe spate și este de obicei purtat sub haine.

5. Este o uniformă de serviciu.

Sfântul Alfons Maria de Liguori, învățător al Bisericii, a spus: "Așa cum bărbații sunt mândri că alții le poartă uniforma, tot așa Fecioara Maria, Maica Domnului, este mulțumită când slujitorii ei poarte scapularul ca dovadă că s-au dedicat slujirii ei și că sunt membri ai familiei Maicii Domnului".

6. Are trei semnificații.

Scapularul reprezintă iubirea și protecția maternă a Mariei, apartenența la Maria și jugul blând al lui Cristos pe care ea ne ajută să-l purtăm.

7. Este un sacramental.

Scapularul maro este recunoscut de Biserică ca un sacramental - adică un semn care ne ajută să trăim o viață sfântă și să ne sporim devoțiunea. Scapularul nu împărtășește harul așa cum o fac sacramentele, ci pregătește persoana care îl poartă pentru iubirea Domnului și pentru pocăință, dacă este primit cu devotament.

8. Poate fi dat unui necatolic.

Un bărbat pe moarte a fost adus la Spitalul "St. Simon Stock" din New York. O asistentă a observat că purta scapularul maro și a chemat un preot. În timp ce se făceau rugăciuni asupra lui, bărbatul și-a recăpătat cunoștința și i-a spus preotului că nu era catolic, ci purta scapularul ca o promisiune făcută prietenilor săi. Preotul l-a întrebat pe bărbat dacă voia să devină catolic, iar, înainte de a muri, bărbatul a primit Botezul și Ungerea bolnavilor.

9. A fost văzut într-una dintre aparițiile de la Fatima.

Lucia, vizionara Maicii Domnului de Fatima, a relatat că în ultima sa apariție (octombrie 1917), Maria a apărut cu haina carmelită, scapularul în mână și a spus că adevărații ei copiii îl poartă cu respect. Maria a cerut, de asemenea, ca aceia care se consacră ei să îl poarte ca semn al acestei consacrări.

10. Scapularul a fost descoperit neafectat după înmormântare.

Binecuvântatul Papă Grigore al X-lea a fost înmormântat cu scapularul și, 600 de ani mai târziu, când mormântul său a fost deschis, obiectul a fost intact. Ceva similar s-a întâmplat cu Sfântul Alfons Maria de Liguori. Sfântul Ioan Bosco și Sfântul Ioan Paul al II-lea purtau, de asemenea, scapularul, iar Sfântul Petru Claver a oferit scapularul celor pe care i-a convertit.

11. Există o modalitate preferată de a primi scapularul.

Impunerea scapularului ar trebui, de preferință, să se facă în comunitate, iar în cadrul ceremoniei ar trebui să fie exprimate în mod clar semnificația spirituală și angajamentul față de Sfânta Fecioară. Primul scapular trebuie să fie binecuvântat de un preot și pus pe credincios în timp ce recită următoarea rugăciune: "Primește acest scapular binecuvântat și cere de la Sfânta Fecioară Maria, prin meritele ei, să îl poți purta fără nicio pată de păcat și ca ea să te păzească de orice primejdie și să te conducă la viața veșnică".

12. Numai primul scapular pe care îl primiți trebuie să fie binecuvântat.

Dacă este binecuvântat primul scapular pe care îl primește cineva, nu este nevoie să ceară să fie binecuvântate scapularele primite ulterior. Scapularele care sunt uzate, dacă au fost binecuvântate, nu ar trebui să fie aruncate, ci arse sau îngropate, așa cum este potrivit pentru sacramentalii.

(După Catholic News Agency, 16 iulie 2024)

Traducere de Ovidiu Bișog




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat