Mesajul patriarhului Bartolomeu adresat Papei Francisc pentru solemnitatea Sfinților Petru și Paul
Așteptând să comemorăm împreună cei 1700 de ani ai primului Conciliu Ecumenic din Niceea
Publicăm în traducere mesajul trimis Papei Francisc de Sanctitatea Sa Bartolomeu, patriarh ecumenic, la 29 iunie 2024,
cu ocazia solemnității Sfinților apostoli Petru și Paul.
Sanctitate, frate iubit în Cristos,
În mijlocul turbulențelor și al suferințelor din timpul nostru, Dumnezeu ne-a acordat încă o dată oportunitatea de a prezenta urările noastre fraterne Sanctității Voastre în această luminoasă sărbătoare a suveranilor apostoli Petru și Paul, sărbătoarea patronală a Bisericii din Roma, prin delegația noastră patriarhală compusă din Eminența Sa mitropolitul Emmanuel de Calcedonia, Eminența Sa mitropolitul Nathanael de Chicago și reverendisimul diacon Oecumenius Amanatidis, subsecretar al Sfântului și Sacrului Sinod și secretar al venerabilei reprezentanțe din acest an.
În fiecare an, în această zi, simțim întărirea legăturii binecuvântate de caritate între noi, care ne stimulează și ne inspiră pe drumul spre plinătatea unității.
În imnurile noastre pentru această mare sărbătoare, exclamăm că "deși despărțiți în trup", Petru și Paul "erau uniți în Duh" (Vesperele sărbătorii, Stichera). Unitatea lor de minte și de inimă prin harul Duhului Sfânt este marele exemplu și model de unitate pentru noi toți. În definitiv, unitatea lor perfectă în Cristos este cea care a făcut din acești doi aleși de Dumnezeu "gloriosul ornament al Romei și deliciul lumii întregi" (ibid.).
Căutarea noastră a unității este inspirată de ei, iar obiectivul nostru trebuie să fie acela de a împărtăși pe deplin "unitatea Duhului în legătura păcii" (Ef 4,3) prin restabilirea comuniunii euharistice.
Ne-am bucurat de eforturile Sanctității Voastre pentru a întări și a aprofunda înțelegerea teologică și practică a sinodalității în viața Bisericii. Ne rugăm cu fervoare pentru ca Sinodul al doilea și conclusiv despre sinodalitate, care se va ține la Roma în cursul anului, să dea roade îmbelșugate și să contribuie ca să ne apropiem tot mai mult unii de alții. Sinodalitatea este un parcurs dificil și există mulți care ar refuza-o pur și simplu pentru acest motiv. Și totuși, este, așa cum ați spus Sanctitatea Voastră, "un element constitutiv al Bisericii" și, așa cum a declarat Sfântul și Marele Conciliu al Bisericii Ortodoxe ținut la Creta în 2016, pentru ortodocși "Biserica în sine este un Conciliu (Synodos), instituit de Cristos și condus de Duhul Sfânt" (Enciclica I.3). Ne unim cu Sanctitatea Voastră în dorința "unei Biserici în întregime sinodale" (Discurs pentru a 50-a aniversare a instituirii Sinodului Episcopilor).
Știm că obținerea unității creștinilor este fie un dar inefabil al harului, fie o îndatorire continuă. Suntem întăriți de lucrarea continuă a Comisiei internaționale comune pentru dialogul teologic între Bisericile noastre, al cărui document despre "Sinodalitate și Primat în al doilea mileniu", publicat la Alexandria 2023, este încă primit și studiat de credincioși cu mare interes. Recenta reuniune a Comitetului de coordonare a dialogului, găzduită cu respect de Arhidieceza de Bari, a demarat cu succes procesul de redactare a două documente care tratează problemele istorice și teologice referitoare la Filioque și respectiv la infailibilitate. Asta marchează un pas crucial în Dialog, unde putem să ne apropiem liber și deschis de probleme care ne-au despărțit îndelung, numai acum fără a recurge la polemici nefondate și distructive, ci căutând în comun, cu umilință și iubire, calea vindecării și a adevărului. Și în acest caz privim la suveranii apostoli, acele "temelii de neclintit ale dogmelor divine" (Matutinul sărbătorii, Laudele), pentru inspirație și călăuzire, cerând ajutorul lor constant pentru ca "toți să ajungem la unitatea credinței [...], la măsura staturii plinătății lui Cristos" (Ef 4,13).
Mulțumind pentru emfaza clarvăzătoare a Sanctității Voastre asupra sinodalității, mulțumim și pentru mărturia dumneavoastră ca instrument de dialog, pace și reconciliere în toată lumea. Mai ales în această perioadă de război și de durere, îndeosebi în Ucraina și Orientul Mijlociu, Sanctitatea Voastră a strălucit ca susținător neobosit al încetării conflictelor. Ne unim cu dumneavoastră în aceste eforturi și îl rugăm cu dumneavoastră pe Domnul nostru Atotputernic ca "să conducă picioarele noastre pe calea păcii" (Lc 1,79). Ferocitatea și inumanitatea din lumea noastră sunt prea mari pentru a fi suportate singuri. Găsim soluția noastră, răscumpărarea noastră, așa cum ne spune Sfântul Petru, "în sângele prețios al lui Cristos, ca al unui miel fără meteahnă și fără pată" (1Pt 1,19). Imnurile noastre se adresează lui Paul la un anumit punct cu aceste cuvinte: "Roma a primit sângele tău și cu el se laudă" (Matutinul sărbătorii, Hypakoe). Ne lăudăm cu Roma pentru sângele martirilor, și mai ales al acestor doi mari martiri și apostoli, știind că moartea lor pentru Cristos mărturisește și prefigurează sfârșitul oricărei morți și al oricărei vărsări de sânge prin minunata și uimitoarea sa economie de mântuire. Totuși, parte din această laudă este predica arzătoare a păcii aici și acum în toată lumea, pentru care Sanctitatea Voastră sunteți un exemplu așa de prețios și stimulator.
Sanctitate, preaiubit frate Francisc, deși fiind absenți de la dumneavoastră "în prezență, nu în inimă" (1Tes 2,17), celebrăm împreună cu dumneavoastră în această zi sărbătoarea patronală a Bisericii din Roma. Profităm de ocazie pentru a reafirma angajarea noastră de a realiza, cu harul Duhului Sfânt, restabilirea comuniunii între noi. Îl rugăm pe Domnul nostru să vă dea sănătate și putere perfecte, inspirând fiecare pas al dumneavoastră în exercitarea slujirii, și așteptăm cu nerăbdare și bucurie spirituală comemorarea comună, în 2025, a celei de-a 1700-a aniversări a primului Conciliu Ecumenic ținut la Niceea. Transmițând Sanctității Voastre, venerabililor ierarhi și credincioșilor iubitori de Cristos din Biserica Voastră cele mai călduroase salutări ale noastre, vă îmbrățișăm frățește și rămânem cu multă onoare și iubire în Domnul nostru Isus Cristos, "piatra unghiulară principală" a casei lui Dumnezeu (cf. Ef 2,19-20).
De la Patriarhia Ecumenică, 29 iunie 2024
Frate iubit al Sanctității Voastre
Bartolomeu
Arhiepiscop de Constantinopol - Noua Romă
și Patriarh ecumenic
(După L'Osservatore Romano, 1 iulie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu