Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat participanților la capitulul general al Societății Cuvântului Divin (verbiți) (28 iunie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua și bine ați venit!

Salut înainte de toate pe superiorul general, numit arhiepiscop de Ende, în Indonezia.

Ați ales o temă sugestivă pentru capitulul general: "«Să strălucească lumina voastră înaintea oamenilor» (Mt 5,16): discipoli fideli și creativi într-o lume rănită". Capitulul este un moment de reflecție despre carisma și despre misiunea unei congregații, și pentru că voi sunteți Societatea Cuvântului Divin, în aceste zile vă întoarceți la izvorul identității voastre care este Domnul, cuvânt de mântuire.

Cuvântul generează, dă viață, inspiră, motivează: este punctul focal al misiunii voastre. Cuvântul, care s-a făcut trup în Isus, a arătat fața Tatălui, iubirea sa milostivă. Astfel cuvântul întrupat a devenit lumina lumii; și le-a spus discipolilor săi: "Să strălucească lumina voastră înaintea oamenilor" (Mt 5,16). Cum este posibil acest lucru? Stând cu el și mergând, rămânând în iubirea sa și mărturisindu-l. Aceasta este calea care face posibil acest lucru. "Evanghelizarea cere familiaritatea cu cuvântul lui Dumnezeu" (Evangelii gaudium, 175). Și aceasta, fraților, este izvorul din care mereu vă nașteți și vă renașteți ca discipoli fideli și misionari creativi. Să ne oprim un moment asupra acestor două aspecte.

Discipoli fideli. Toți botezații sunt chemați să fie discipoli misionari, și fidelitatea față de această vocație este angajarea noastră, mereu cu harul lui Dumnezeu. Discipolul fidel se vede din bucuria evangheliei care transpare din fața sa, din stilul său de viață, cu care transmite altora iubirea pe care el cel dintâi a primit-o și o primește în fiecare zi. A experimenta iubirea trinitară și a alimenta flacăra Duhului este valoarea centrală pentru a crește ca discipoli și călugări misionari. Această flacără care ne reînnoiește zilnic este cea care ne reînnoiește, purificându-ne și transformându-ne, în timp ce suntem pe cale cu păcatele noastre și în mijlocul seducțiilor lumii, dar curajoși și încrezători în milostivirea lui Dumnezeu, care iartă mereu: și noi trebuie să iertăm mereu. Să nu refuzăm niciodată o dezlegare: să iertăm mereu.

Misionari creativi. De unde vine creativitatea voastră? Aceea bună, sănătoasă, nu aceea aparentă, care este mereu autoreferențială și lumească. În schimb, misionaritatea sănătoasă vine de la cuvânt și de la Duh, adică de la Cristos viu în voi, care vă face părtași de misiunea sa. El este cel care atrage inimile, nu suntem noi! Duhul este protagonistul, iar "arta" noastră este aceea de a lucra cu toate forțele, dedicând toate talentele noastre, având certitudinea că el este mereu cel care lucrează, el este cel care creează și acțiunea noastră este docilitate, este instrument, este "canal", reflexie, transparență... Voi lucrați în 79 de țări: fiți acolo pentru a vesti evanghelia și "a face prezentă în lume Împărăția lui Dumnezeu" (Evangelii gaudium, 176). Asta - știți bine - se face în împărtășirea bucuriei mai mult decât cu impunerea de obligații. Activitățile misionare creative se nasc din iubirea față de cuvântul lui Dumnezeu; creativitatea se naște din contemplație și din discernământ. Și chiar dacă este bună acțiunea creativă personală, cea comunitară este mai bună pentru unitatea și forța Bisericii.

Iubiți frați, vă mulțumesc pentru că "liniile" voastre capitulare îmi permit să subliniez și câteva urgențe actuale.

Prima: a fi constructori de pace. Lumea este rănită de conflicte, războaie, distrugeri, și distrugerea ambientului, violențe împotriva vieții și a demnității umane, ideologii fundamentaliste și alte plăgi, atâtea. Pacea este strigătul oamenilor: să ascultăm acest strigăt și să devenim constructori de pace! Isus Înviat a repetat de mai multe ori apostolilor: "Pace vouă" (In 20,19.21.26). Îi vrea semănători de pace. "Pace vouă". Și apoi a spus: "Așa cum m-a trimis Tatăl, vă trimit și eu pe voi" (v. 21). Să ducem tuturor pacea lui Cristos, în special săracilor, migranților - suferă mult! -, femeilor discriminate, copiilor, celor excluși. Dumnezeu a ascultat strigătul poporului sclav (cf. Ex 3,9); să nu închidem urechile la strigătul săracilor de astăzi, și să fim creativi în construirea păcii.

A doua urgență: a fi speranță pentru fiecare cultură. Voi trebuie să fiți speranță pentru fiecare cultură. În ajunul anului jubiliar, într-o lume rănită, comunitățile noastre trebuie să devină semne de speranță. Și aceasta este o profeție. Asta înseamnă, mai înainte de a da speranță, a fi speranță, exercitând caracterul care ne vine din Botez, de a fi speranță. Pentru voi, consacrarea conform carismei originare vine să confirme și să întărească darul baptismal și devine angajare de mărturie, în diferitele contexte sociale și culturale în care vă aflați. "A fi speranță profetică pentru fiecare cultură". Este o provocare frumoasă, aceasta! Numai Biserica poate răspunde la ea, pentru că încă de la început este însuflețită de Duhul de la Rusalii. Mie îmi place să citesc în cartea Faptele Apostolilor: ce face Duhul Sfânt? Există învălmășeală, vorbesc toți, dar se înțeleg toți! De atâtea ori, în învălmășeli Duhul duce Biserica înainte. Să nu ne fie frică de conflicte! Voi să nu creați conflicte, dar să nu vă fie frică de conflicte, să nu vă fie frică de învălmășeala din cultura de astăzi. Duhul poate să intre acolo. "A fi speranță pentru fiecare cultură". Voi sunteți experți de interculturalitate, este una din consecințele carismei voastre, să vă faceți experți de interculturalitate. În decursul anilor ați învățat să trăiți misiunea respectând fiecare cultură și fiecare popor. Dar este nevoie de discernământ. Astăzi, prin internet și social media, se riscă să se accepte totul fără discriminare, influențând stilul de viață și valorile persoanelor. În schimb, Sfântul Ioan Paul al II-lea a spus: "A ridica o nouă cultură a iubirii și a speranței inspirată din adevărul care ne face liberi în Cristos Isus. Acesta este scopul înculturării" (Discurs adresat participanților la Adunarea Plenară a Consiliului Pontifical al Culturii, 10 ianuarie 1992, 10). Este nevoie de discernământ: cereți Duhului Sfânt acest har al discernământului.

Al treilea aspect de actualitate: a fi misionari ai sinodalității. Biserica ce "iese" este deschisă pentru ceilalți. Este o comunitate primitoare și fascinantă unde Domnul trăiește și Duhul este activ. Biserica ce iese este extrovertită, în loc de o Biserică sectară și introvertită. Mereu deschiși, cu inima în mână! Astăzi această Biserică trebuie să crească printr-o abordare sinodală, ascultându-i pe toți, dialogând cu toți și discernând în Duhul Sfânt care este misiunea. Sinodalitatea nu este un lucru la modă, "este în sine misionară și, viceversa, misiunea este mereu sinodală" (Mesaj pentru Ziua Misionară Mondială, 20 octombrie 2024). Prin urmare, vă încurajez să promovați sinodalitatea în fiecare aspect al vieții voastre: lăsați ca fiecare comunitate să crească și să se bucure de un stil sinodal în care toți se simt ascultați și primiți. În sfârșit, faceți ceea ce spune Duhul, dar este important procesul în care Duhul se mișcă în mod delicat, între popoarele simple și în locurile cele mai îndepărtate.

Iubiți frați, în 2025 veți celebra a 150-a aniversare a întemeierii Societății Cuvântului Divin. În inimile voastre vibrează recunoștința față de Dumnezeu pentru iubirea sa imensă, care v-a determinat să mergeți în orice parte a lumii ca să predicați cuvântul și să răspândiți iubirea lui Dumnezeu, să formați comunități, să-i slujiți pe săraci, să îngrijiți ambientul. Cu acest suflet recunoscător reflectați asupra modului în care să împărtășiți astăzi bucuria învierii lui Isus în mod creativ. Sfântul Arnold Janssen a știut să discearnă voința lui Dumnezeu și a făcut ca societatea să meargă conform Duhului: aceasta este carisma unui fondator! Vouă astăzi, urmând această carismă, cu exemplul său și mijlocirea sa, vă revine să faceți discernământul comunitar și să faceți pași curajoși în umilință și în abandonarea încrezătoare în Dumnezeu. Mulțumesc pentru ceea ce sunteți și pentru ceea ce faceți. Vă binecuvântez din inimă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat