|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Discurs adresat delegației Patriarhiei Ecumenice cu ocazia sărbătorii Sfinților Petru și Paul (28 iunie 2024)
Eminență, iubiți frați în Cristos, bună ziua și bine ați venit!
Vă mulțumesc din inimă pentru prezența voastră. Sunt recunoscător iubitului frate, Sanctitatea Sa Bartolomeu, și Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice, pentru că au voit să trimită și anul acesta o delegație pentru a participa cu noi la sărbătoarea sfinților patroni ai Bisericii din Roma, apostolii Petru și Paul, care au dat mărturia credinței lor în Isus Cristos până la martiriul în acest oraș. Venirea voastră cu această ocazie, precum trimiterea la Fanar a unei delegații a mele cu ocazia sărbătorii apostolului Andrei, fratele lui Petru, oferă oportunitatea de a experimenta bucuria întâlnirii fraterne și mărturisesc legăturile profunde care unesc Bisericile surori din Roma și din Constantinopol, cu decizia fermă de a înainta împreună spre restabilirea unității la care numai Duhul Sfânt ne poate conduce, aceea a comuniunii în diversitate legitimă.
Acest drum de reapropiere și de împăciuire a primit un nou impuls cu întâlnirea între sfântul papă Paul al VI-lea și sfântul patriarh ecumenic Atenagora, ținută în urmă cu șaizeci de ani la Ierusalim. După secole de înstrăinare reciprocă, acea întâlnire a fost un semn de mare speranță, care nu încetează să inspire inimile și mințile atâtor bărbați și femei care astăzi tânjesc să ajungă, cu ajutorul lui Dumnezeu, la ziua în care vom putea participa împreună la ospățul euharistic. În urmă cu zece ani, în mai 2014, patriarhul ecumenic, Sanctitatea Sa Bartolomeu, și eu am mers pelerini la Ierusalim, pentru a comemora a 50-a aniversare a acelui eveniment istoric. Chiar acolo, unde Domnul nostru Isus Cristos a murit, a înviat și s-a înălțat la cer, și unde Duhul Sfânt a fost revărsat pentru prima dată asupra discipolilor, am reafirmat angajarea noastră să continuăm să mergem împreună spre unitatea pentru care Cristos Domnul l-a rugat pe Tatăl, "ca toți să fie una" (In 17,21). Păstrez vie și recunoscătoare amintirea acelui pelerinaj comun cu Sanctitatea Sa Bartolomeu și aduc mulțumire lui Dumnezeu Tatăl milostiv pentru prietenia fraternă care s-a dezvoltat între noi în acești ani. Ea s-a alimentat în numeroase întâlniri, în atâtea ocazii de colaborare concretă între Biserica catolică și Biserica ortodoxă cu privire la probleme de mare relevanță pentru Biserici și pentru lume, precum îngrijirea creației, apărarea demnității umane, pacea.
Fiind sigur că interpretez și sentimentele iubitului frate, aș vrea să repet ceea ce am afirmat împreună în acea împrejurare: dialogul dintre Bisericile noastre nu comportă niciun risc pentru integritatea credinței, dimpotrivă, este o exigență care provine din fidelitatea față de Domnul și ne conduce la tot adevărul (cf. In 16,13), printr-un schimb de daruri, sub conducerea Duhului Sfânt (cf. Declarație comună a Papei Francisc și a Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, Ierusalim 25 mai 2014). Pentru aceasta, încurajez lucrarea Comisiei mixte internaționale pentru dialogul teologic între Biserica catolică și Biserica ortodoxă, care a întreprins studiul unor delicate probleme istorice și teologice. Doresc ca păstorii și teologii implicați în acest proces să meargă dincolo de disputele pur academice și să se dispună în ascultare docilă a ceea ce Duhul Sfânt spune vieții Bisericii, precum și ca tot ceea ce a fost deja obiect de studiu și de acord să aibă receptare deplină în comunitățile noastre și în locurile de formare. Mereu va exista rezistență la asta, peste tot, dar trebuie să mergem înainte cu curaj.
Amintind întâlnirea de la Ierusalim, gândul merge spre dramatica situație care se trăiește astăzi în Țara Sfântă. Chiar ca urmare a acelui pelerinaj, la 8 iunie 2014, Sanctitatea Sa Bartolomeu și eu, în prezența și a patriarhului greco-ortodox de Ierusalim, Preafericirea Sa Teofil al III-lea, am primit în Grădinile Vaticane pe regretatul președinte al statului Israel și pe președintele statului Palestina, pentru a invoca pacea în Țara Sfântă, în Orientul Mijlociu și în toată lumea. La distanță de zece ani, istoria actuală ne arată în mod tragic necesitatea și urgența de a ne ruga împreună pentru pace, pentru ca acest război să se termine, conducătorii națiunilor și părțile aflate în conflict să poată regăsi calea înțelegerii și toți să se recunoască frați. Desigur, această invocație de pace se extinde la toate conflictele care sunt în desfășurare, îndeosebi la războiul care se duce în martirizata Ucraina.
Într-o epocă în care atâția bărbați și femei sunt prizonieri ai fricii de viitor, Bisericile noastre au misiunea de a vesti mereu, pretutindeni și tuturor pe Isus Cristos "speranța noastră" (1Tim 1,1). Pentru aceasta, urmând o tradiție antică a Bisericii Catolice, conform căreia episcopul de Roma convocă un Jubileu la fiecare douăzeci și cinci de ani, am voit să convoc pentru anul viitor Jubileul Ordinar care va avea ca moto "Pelerini de speranță". Vă voi fi recunoscător dacă voi și Biserica pe care o reprezentați veți vrea să însoțiți și să susțineți cu rugăciunea voastră acest an de har, pentru ca să nu lipsească roade spirituale îmbelșugate. Și cu prezența voastră, va fi foarte frumos.
Chiar în 2025 va fi și a 1700-a aniversare a Primului Conciliu Ecumenic din Niceea. Doresc ca amintirea acestui eveniment foarte important să poată face să crească în toți cei care cred în Cristos Domnul voința de a mărturisi împreună credința și dorința spre o comuniune mai mare. Îndeosebi, mă bucur că Patriarhia Ecumenică și Dicasterul pentru Promovarea Unității Creștinilor au început să reflecteze asupra modului de a comemora împreună această aniversare; și mulțumesc Sanctității Sale Bartolomeu pentru că m-a invitat să o celebrez pe lângă locul unde s-a reunit conciliul. Este o călătorie pe care doresc s-o fac, din inimă.
Preaiubiților, să încredințăm încrezători Bisericile noastre mijlocirii sfinților frați Petru și Andrei, pentru ca Domnul să ne dea să mergem pe drumul pe care el ni-l arată, care este mereu calea iubirii, a reconcilierii, a milostivirii. Vă mulțumesc iarăși pentru vizita voastră și vă cer, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine!
Și îmi vine în minte un episod al regretatului Zizioulas: era ironic, dar era bun, țineam la el. Și el glumind spunea: "Eu știu când va fi ziua unității depline: ziua judecății finale. Dar, între timp, să mergem împreună, să ne rugăm împreună și să lucrăm împreună". Și acest lucru este înțelept. Mulțumesc, multe mulțumiri.
Acum mi-ar plăcea ca înainte de a termina să ne rugăm împreună Tatăl Nostru, fiecare în propria limbă: Tatăl Nostru...
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu