Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Adunarea Reuniunii Operelor pentru Ajutorul dat Bisericilor Orientale (R.O.A.C.O.) (27 iunie 2024)

Dragi prieteni!

Vă spun bun-venit, bucuros să vă întâlnesc la sfârșitul sesiunii voastre plenare. Îl salut pe cardinalul Gugerotti, pe ceilalți superiori ai Dicasterului, pe oficiali și pe membrii agențiilor care compun adunarea voastră.

Privesc la voi și cu privirea inimii mă gândesc la Bisericile Orientale. Sunt Biserici care trebuie iubite: păstrează tradiții spirituale și sapiențiale unice și au mult să ne spună despre viața creștină, despre sinodalitate, despre liturgie; să ne gândim la Părinții greci, la Concilii, la monahism: comori inestimabile pentru Biserică. Printre Bisericile Orientale sunt cele aflate în comuniune deplină cu succesorul apostolului Petru. Ele îmbogățesc comuniunea catolică cu măreția istoriei lor și a particularității lor.

Dar această frumusețe este rănită. Atâtea Biserici Orientale sunt strivite de o cruce grea și au devenit "Biserici martirice": poartă în ele stigmatele lui Cristos. Da, așa cum trupul Domnului a fost străpuns de cuie și de suliță, tot așa multe comunități din Orient sunt rănite și sângerânde din cauza conflictelor și a violențelor pe care le pătimesc. Să ne gândim la câteva locuri unde locuiesc: la Țara Sfântă, la Ucraina, la Siria, la Liban, la întregul Orient Mijlociu; la Caucaz și la Tigray: chiar acolo, unde trăiesc bună parte din catolicii orientali, barbariile războiului se dezlănțuie în mod crunt.

Și noi, fraților și surorilor, nu putem rămâne indiferenți. Apostolul Paul a pus negru pe alb recomandarea, primită de la ceilalți apostoli, să-și amintească de cei mai nevoiași dintre creștini (cf. Gal 2,10); și el însuși a solicitat solidaritatea față de ei (cf. 2Cor 8-9). Este cuvânt inspirat de Dumnezeu și voi de la ROACO sunteți mâinile care dau trup acestui cuvânt: mâini care duc ajutor, ridicând pe cel care suferă. Pentru aceasta vă reuniți: nu pentru a face discursuri și teorii, nu pentru a dezvolta analize geopolitice, ci pentru a găsi cele mai bune moduri pentru a fi aproape și a alina suferințele fraților noștri și ale surorilor noastre orientale.

Vă rog, vă cer asta cu inima în mână, să continuați să susțineți Bisericile Orientale Catolice, ajutându-le, în aceste timpuri dramatice, ca să fie puternic înrădăcinate în Evanghelie. Cu sprijinul vostru, să poată contribui la suplinirea a ceea ce puterea civilă ar trebui să garanteze celor mai slabi, celor mai lipsiți, dar care nu poate, nu știe sau nu vrea să asigure. Sunteți stimulent pentru ca tot clerul și călugării să aplece mereu urechea la strigătul popoarelor lor, admirabili prin credință, punând evanghelia înaintea disensiunilor sau intereselor personale, pentru a fi uniți în promovarea binelui, pentru că toți în Biserică suntem ai lui Cristos și Cristos este al lui Dumnezeu (cf. 1Cor 3,23).

Dragi reprezentanți ai agențiilor, mulțumesc pentru ceea ce faceți: sunteți evanghelizatori, părtași ai misiunii Bisericii, purtători ai iubirii lui Isus. Câte persoane în decursul anilor au primit rodul generozității voastre! Sunteți semănători de speranță, martori chemați, în stilul evangheliei, să acționați cu blândețe și fără zgomot. Aproape nimic din ceea ce faceți nu iese în evidență în ochii lumii, dar este plăcut în ochii lui Dumnezeu. Mulțumesc pentru că răspundeți celui care distruge reconstruind; celui care privează de demnitate restituind speranță; lacrimilor copiilor cu zâmbetul celui care iubește; logicii rele a puterii cu aceea creștină a slujirii. Semințele pe care voi le plantați în terenurile poluate de ură și de război vor încolți, sunt sigur de asta. Și vor fi profeție a unei lumi diferite, care nu crede în legea celui mai puternic, ci în forța unei păci neînarmate.

Știu că în aceste zile v-ați oprit asupra situației dramatice din Țara Sfântă: acolo, unde a început totul, unde apostolii au primit mandatul de a merge în lume ca să vestească evanghelia, astăzi credincioșii din toată lumea sunt chemați să facă simțită apropierea lor; și să-i încurajeze pe creștini, acolo și în întregul Orient Mijlociu, ca să fie mai puternici decât ispita de a părăsi ținuturile lor, sfâșiate de conflicte. Eu mă gândesc la o situație urâtă: că acea țară se depopulează de creștini. Câtă durere provoacă războiul, și mai stridentă și absurdă în locurile unde a fost promulgată evanghelia păcii! Celui care alimentează spirala conflictelor și scoate din ele profituri și avantaje, repet: opriți-vă! Opriți-vă, pentru că violența nu va aduce niciodată pacea. Este urgent de a înceta focul, de a se întâlni și de a dialoga pentru a permite conviețuirea de popoare diferite, cale unică posibilă pentru un viitor stabil. În schimb, cu războiul, aventura nesăbuită și neconcludentă, niciunul nu va fi învingător: toți vor fi înfrânți, pentru că războiul, chiar de la început, este deja o înfrângere, mereu. Să dăm ascultare celor care îndură consecințele sale, cum sunt victimele și cei nevoiași, dar să ascultăm și strigătul tinerilor, al oamenilor obișnuiți și al popoarelor, care sunt obosiți de retorici războinice, de refrene sterile care mereu îi învinovățesc pe alții împărțind lumea în buni și răi, de leader cărora le este greu să se pună în jurul unei mese pentru a găsi medieri și a favoriza soluții.

Mă gândesc și la drama tragică a martirizatei Ucraina, pentru care mă rog și nu încetez să invit la rugăciune: să se deschidă breșe de pace pentru acea populație îndrăgită, să fie eliberați prizonierii de război și să fie repatriați copiii. A promova pacea și a elibera pe cel care este închis sunt semne distinctive ale credinței creștine (cf. Mt 5,9; Lc 4,18), care nu poate fi redusă la instrument de putere. În aceste zile v-ați concentrat și asupra situației umanitare a celor evacuați din regiunea Karabah: mulțumesc pentru tot ceea s-a făcut și ceea ce se va face pentru a ajuta pe cel care suferă. Doresc să mulțumesc Excelenței Sale Gevork Saroyan, din Biserica Apostolică Armeană, pentru prezența sa în aceste zile; întorcându-se acasă, îl rog să ducă salutul meu fratern Sanctității Sale Karekin al II-lea și iubitului popor din Armenia. Eu i-am cunoscut pe cei doi Karekin, primul și al doilea, la Buenos Aires.

Astăzi atâția creștini din Orient, probabil ca niciodată înainte, fug de conflicte sau migrează în căutare de muncă și de condiții mai bune de viață: de aceea, foarte mulți trăiesc în diaspora. Știu că ați reflectat asupra pastorației orientalilor care locuiesc în afara propriului lor teritoriu. Este o temă actuală și importantă: unele Biserici, din cauza migrațiilor masive din ultimele decenii, au cea mai mare parte a credincioșilor în afara teritoriului lor tradițional, unde îngrijirea pastorală este adesea scăzută din cauza lipsei de preoți, de structuri și de cunoștințe adecvate. Și astfel, cel care deja a trebuit să părăsească propria țară riscă să ajungă sărăcit și de identitatea religioasă; și cu trecerea generațiilor se pierde patrimoniul spiritual oriental, bogăție care nu trebuie pierdută pentru Biserica Catolică. Sunt recunoscător diecezelor latine care primesc credincioși orientali și respectă tradițiile lor; invit să se îngrijească de ei, pentru ca acești frați și surori să poată menține vii și trainice riturile lor. Și încurajez Dicasterul să lucreze asupra acestui aspect, chiar definind principii și norme care să-i ajute pe păstorii latini ca să-i susțină pe orientalii catolici din diaspora. Mulțumesc pentru ceea ce veți putea face.

Și mulțumesc pentru prezența voastră! Vă rog, vă cer să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat