Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 26 iunie 2024

Cateheză cu ocazia Zilei mondiale împotriva abuzului și a traficului ilegitim de droguri

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi se celebrează Ziua Mondială împotriva abuzului și a traficului ilegitim de droguri, instituită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1987. Tema din acest an este Probele sunt clare: trebuie investit în prevenție.

Sfântul Ioan Paul al II-lea a afirmat că "abuzul de droguri sărăcește fiecare comunitate în care este prezent. Diminuează forța umană și fibra morală. Amenință valorile stimate. Distruge voința de a trăi și de a contribui la o societate mai bună"[1]. Asta face abuzul de droguri și folosirea de droguri. Însă amintim, în același timp, că orice dependențe de droguri "poartă cu sine o istorie personală diferită, care trebuie să fie ascultată, înțeleasă, iubită și, pe cât posibil, vindecată și purificată. […] Continuă să aibă, mai mult ca oricând, o demnitate, ca persoane care sunt fii ai lui Dumnezeu"[2]. Toți au o demnitate.

Totuși, nu putem ignora intențiile și acțiunile rele ale distribuitorilor și ale traficanților de droguri. Sunt niște asasini! Papa Benedict al XVI-lea a folosit cuvinte severe în timpul unei vizite la o comunitate terapeutică: "Le spun traficanților de droguri să reflecteze asupra răului pe care-l fac unei mulțimi de tineri și de adulți din toate straturile sociale: Dumnezeu le va cere cont de ceea ce au făcut. Demnitatea umană nu poate fi călcată în picioare în acest mod"[3]. Și drogurile calcă în picioare demnitatea umană.

O reducere a dependenței de droguri nu se obține liberalizând consumul lor – aceasta este o fantezie –, așa cum a fost propus, sau deja aplicat, în unele țări. Se liberalizează și se consumă mai mult. Cunoscând atâtea istorii tragice ale dependenților de droguri și ale familiilor lor, sunt convins că este necesar din punct de vedere moral să se pună capăt producerii și traficului acestor substanțe periculoase. Câți traficanți de moarte există – pentru că traficanții de droguri sunt traficanți de moarte –, împinși de logica puterii și a banului cu orice preț! Și această plagă, care produce violență și seamănă suferință și moarte, cere de la societatea în ansamblul său un act de curaj.

Producerea și traficul de droguri au un impact distructiv și asupra casei noastre comune. De exemplu, acest lucru a devenit tot mai evident în bazinul amazonian.

O altă cale prioritară pentru a contrasta abuzul și traficul de droguri este aceea a prevenției, care se face promovând dreptate mai mare, educându-i pe tineri la valorile care construiesc viața personală și comunitară, însoțind pe cel care este în dificultate și dând speranță în viitor.

În călătoriile mele în diferite dieceze și diferite țări, am putut să vizitez diferite comunități de recuperare inspirate din evanghelie. Ele sunt o mărturie puternică și plină de speranță a angajării preoților, a consacraților și a laicilor de a pune în practică parabola bunului samaritean. Tot așa sunt încurajat de eforturile întreprinse de diferite Conferințe Episcopale pentru a promova legislații și politici juste cu privire la tratarea persoanelor dependente de folosirea de droguri și la prevenție pentru a opri acest flagel.

Pentru a da un exemplu, semnalez rețeaua La Pastoral Latinoamericana de Acompañamiento y Prevençión de Adicciones (PLAPA). Statutul acestei rețele recunoaște că "dependența de alcool, de substanțe psihoactive și alte forme de dependență (pornografie, noi tehnologii etc.) … este o problemă care ne lovește fără deosebire, dincolo de diferențele geografice, sociale, culturale, religioase și de vârstă. În pofida diferențelor, … vrem să ne organizăm ca o comunitate: să împărtășim experiențele, entuziasmul, dificultățile"[4].

În afară de asta îi menționez pe episcopii din sudul Africii, care în noiembrie 2023 au convocat o reuniune despre tema "A da putere tinerilor ca agenți de pace și speranță". Reprezentanții tinerilor prezenți la întâlnire au recunoscut acea adunare ca o "piatră de hotar semnificativă orientată spre un tineret sănătos și activ în toată regiunea". În afară de asta au promis: "Acceptăm rolul de ambasadori și susținători ai luptei împotriva folosirii substanțelor stupefiante. Cerem tuturor tinerilor să fie mereu empatici unii cu alții"[5].

Iubiți frați și surori, în fața situației tragice a dependenței de droguri a milioane de persoane din toată lumea, în fața scandalului producerii și traficului ilegitim al acestor droguri, "nu putem să fim indiferenți. Domnul Isus s-a format, s-a apropiat, a îngrijit rănile. După stilul proximității sale, suntem chemați și noi să acționăm, să ne oprim în fața situațiilor de fragilitate și de durere, să știm să ascultăm strigătul singurătății și al angoasei, să ne aplecăm pentru a ridica și a readuce la viață nouă pe cei care cad în sclavia drogurilor"[6]. Și să ne rugăm pentru acei criminali care dau droguri tinerilor: sunt criminali, sunt asasini! Să ne rugăm pentru convertirea lor.

În această Zi Mondială împotriva drogurilor, în calitate de creștini și comunități ecleziale să reînnoim angajarea noastră de rugăciune și de lucru împotriva drogurilor. Mulțumesc!

* * *

Sâmbăta viitoare vom celebra solemnitatea Sfinților Petru și Paul, patroni ai Romei. Fiți după exemplul lor discipoli misionari, mărturisind pretutindeni frumusețea evangheliei. Mijlocirii lor să încredințăm populațiile care suferă războiul: martirizata Ucraina, Palestina, Israel, Myanmar, ca să poată regăsi pacea repede.

Și pentru voi toți binecuvântarea mea!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note:

[1] Mesaj adresat participanților la Conferința Internațională de la Viena despre abuzul și traficul ilegitim de droguri (4 iunie 1987).

[2] Discurs adresat participanților la întâlnirea promovată de Academia Pontificală de Științe despre: "Narcotice: Probleme și soluții ale acestei chestiuni globale" (24 noiembrie 2016).

[3] Discurs adresat comunității "Fazenda da Esperança", Brazilia, 12 mai 2007.

[4] https://adn.celam.org/wp-content/uploads/2023/09/Carta-a-la-Iglesia-de-ALC-PLAPA-14sept2023-CL.pdf.

[5] https://imbisa.africa/2023/11/21/statement-following-the-imbisa-youth-meeting/

[6] Mesaj adresat participanților la al 60-lea Congres Internațional al Toxicologilor Juriști (26 august 2023).




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat