Iași: Conferința "Creștinism și lume cotidiană. Umor și politețe în tradiția creștină"
Joi, 20 iunie 2024, la ora 19.00, în Aula "Fericitul Anton Durcovici" a Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a avut loc conferința "Creștinism și lume cotidiană. Umor și politețe în tradiția creștină" organizată de Centrul Cultural Catolic Iași. Invitatul special pentru această conferință a fost filozoful ieșean Ioan Alexandru Tofan, profesor doctor în cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.
Conferința s-a desfășurat într-o atmosferă foarte agreabilă. Dacă ar fi să sintetizăm ideile de fond ale întâlnirii, le-am putea formula după cum urmează.
În conferința sa, filozoful ieșean a pornit de la o definiție cotidianului, argumentând pe linia lui Michel de Certeau, filozof francez și preot iezuit. Cotidianul este ceea ce ni se întâmplă dincolo de programul prestabilit. Este facticitatea (Heidegger), setul de gesturi sau lucruri care ni se întâmplă fără să le putem controla. Cotidianitatea este ambientul în care Dumnezeu ni se revelează, așa cum o ilustrează viețile părinților pustiului.
Mai departe, profesorul Tofan și-a dezvoltat discursul pe baza a două metafore care ilustrează dinamica dintre cuvântul lui Dumnezeu și omul care receptează cuvântul și îl reflectă în jurul lui. Prima metaforă este cea a prismei, care descompune cumva lumina albă redând-o într-un spectru de culori. Cealaltă metaforă vine din lumea muzicii și se referă la spectrul armonic al unui sunet cu multiplele sale reverberații .
În cheie spirituală creștină, din spectrul de culori al prismei sau din spectrul armonic al sunetului fac parte virtuți naturale ale creștinului, precum umorul, politețea și ospitalitatea. Profesorul Tofan a ilustrat valențele spirituale ale acestor virtuți prin exemple din viețile părinților pustiului, din viețile sfinților din Apus și din Răsărit, dar și din experiența românească așa cum transpare din "Jurnalul fericirii" al lui Nicolae Steinhardt.
Pe finalul conferinței a revenit asupra modului în care Dumnezeu se revelează omului. În lumea noastră, Dumnezeu mai curând transpare decât apare. El ni se revelează în cotidian, într-o multiplicitate de moduri și situații în care nu te-ai aștepta să-l întâlnești.
Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată dialogului și întrebărilor. Dialogul a fost foarte antrenant pe măsura întrebărilor și provocărilor lansate. S-au spus lucruri frumoase și profunde care merită să fie ascultate. Puteți urmări conferința și dezbaterea în linkul de mai jos.
La finalul întâlnirii, episcopul Iosif Păuleț a mulțumit invitatului, organizatorilor evenimentului și participanților și a evidențiat importanța Centrului Cultural Catolic Iași ca forum al dialogului cu lumea culturii.
A fost o seară binecuvântată, o întâlnire de suflet desfășurată într-o atmosferă foarte plăcută. Următoarea conferință a Centrului Cultural Catolic Iași va avea loc în luna octombrie, când vom relua seria conferințelor lunare. Până atunci vă dorim tuturor o vară frumoasă și binecuvântată.
Pr. Iosif Antili
coordonator al Centrului Cultural Catolic Iași