Torino: Zile de sărbătoare în sânul comunității românești
Vizita membrelor din Uniunea Mamelor Milostive Creștine, celebrarea Sfântului Mir, binecuvântarea copiilor și a crinilor în ziua Sfântului Anton de Padova: momente de neuitat pentru românii din diaspora, care s-au reunit în aceste zile, 6-13 iunie 2024, la Biserica "Madonna del Carmine" din Torino.
Graiul dulce românesc, în vorbirea-i domoală moldovenească, s-a făcut auzit în Biserica "Madonna del Carmine" din Torino joi, 6 iunie 2024, la Liturghia de la ora 19.00, când comunitatea românească din Torino a avut marea bucurie și onoare de a găzdui reprezentante ale grupului Uniunea Mamelor Milostive Creștine, însoțite de către părintele spiritual Alois Bulai, părintele Ionuț Imbrișcă și părintele Ciprian-Iosif Șcheianu. O realitate puțin cunoscută la Torino, dar care a avut puterea de a impresiona prin mărturia de credință: aceste mame, bunici, câteva chiar cu o vârstă venerabilă, au avut puterea și dorința de a pleca în acest pelerinaj, pe urmele Maicii Maria Margherita Lazzari, cea care "a voit, prin această uniune, să ofere un mare ajutor femeilor și comunităților ecleziale, dorind să solicite femeile ca să fie soții și mame sfinte care «să consoleze inima lui Dumnezeu», să dăruiască Bisericii vocații sfinte și societății umane creștini catolici virtuoși, angajați să descopere și să pună în practică planul lui Dumnezeu".
Aceste mame ne-au adus și un frumos cadou: părintele Alois Bulai, imediat disponibil pentru Taina Spovezii, dând astfel ocazia doritorilor să se întâlnească și să se împace cu Isus.
Părintele Isidor Iacovici, coordonator național pentru pastorația românilor catolici de rit latin în Italia, a dorit de asemenea să fie alături comunității din Torino, în aceste zile, încântându-ne auzul cu proclamarea cântată a Sfintelor Evanghelii.
Și Preasfințitul Petru Sescu, care ne-a onorat cu prezența Sfinției Sale pe parcursul acestor zile, a încurajat această carismă a mamelor chiar și în timpul predicii: "Un grup frumos, binecuvântat, adevărate mărturii care ne arată că nu trebuie să facem neapărat lucruri extraordinare, credința poate și trebuie să fie trăită în normalitatea fiecărei zile; o adevărată carismă: iubirea de mamă schimbă lumea; secretul vieții noastre stă în iubire".
Comunitatea din Torino a avut ocazia să cunoască mai îndeaproape și mai bine mamele aflate în pelerinaj, după Sfânta Liturghie și după cina din oratoriul bisericii, atunci când sora Elisabetta Barolo ne-a prezentat Uniunea, și am avut și ocazia să ascultăm mărturii personale ale mamelor.
Aceste momente, aceste mărturii vii, păstrează în cei plecați departe de țară, departe de familie, dragostea față de căminul lor. "Căminul". Un cuvânt care închide în sine atât de multe semnificații și trezește atât de multe amintiri... pentru că atunci când ne gândim la "cămin" ne gândim "acasă", la căldura casei părintești, la îmbrățișare, la iubire: pentru că oricât de greu am fi dus-o în timpul acela, colțul de pâine împărțit avea un alt gust: al iubirii, al împărtășirii frățești.
Prima Vineri din lună (7 iunie 2024) și Preasfântă Inimă a lui Isus a fost un alt moment de bucurie și comuniune, prin celebrarea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Petru Sescu împreună cu părintele paroh Iulian Herciu și părintele Isidor Iacovici, dar și prin agapa frățească ce a urmat, moment de împărtășire reciprocă a bucatelor dar și a gândurilor și sentimentelor.
Ziua de sâmbătă, 8 iunie 2024, moment culminant al acestor zile, a fost dedicată celor 41 de tinere și tineri ai comunității, care au primit sacramentul Mirului prin impunerea mâinilor Preasfințitului Petru Sescu, Sfânta Liturghie fiind celebrată împreună cu părintele paroh Iulian Herciu, părinte Isidor Iacovici, părintele Adrian Stoica și părintele Ionuț-Gabriel Giurgică.
"Voi schimba inima voastră, voi trimite printre voi un Duh nou, dumnezeiesc" versetul psalmului responsorial a însoțit și a condus această mare sărbătoare a întregii comunități, moment de bucurie, de schimbare, de convertire, de întoarcere către Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Duh, după exemplul Fericitului Carlo Acutis, a cărui mărturie de credință a fost prezentată, într-un mod entuziasmant, de către Preasfințitul Petru. Candidații la Mir și toți cei prezenți au fost invitați, prin omilia Preasfințitului, să trăiască o viață autentică de credință: "Noi toți suntem capodopere ale lui Dumnezeu, unul, fiecare în parte, cu propriile caracteristici. Ne naștem «originali», dar riscăm să murim ca niște «fotocopii». Unicitatea noastră se naște din originalitatea noastră, tocmai pentru aceasta atât de prețuită în ochii lui Dumnezeu. Feriți-vă de pericolul: «Așa fac toți!» Nu vă pierdeți valoarea inestimabilă, de unicat!".
La sfârșitul celebrării, o mamă a mulțumit atât Preasfințitului Petru Sescu pentru prezența Sfinției sale în mijlocul comunității, dar și părintelui paroh Iulian Herciu pentru tot ceea ce face pentru comunitatea noastră, în mod special pentru pregătirea asiduă dedicată copiilor, în limba română și în mijlocul comunității românești: "A naște și a crește copiii pe meleaguri străine este și a fost pentru majoritatea dintre noi o mare încercare, una dintre provocările înfruntate fiind chiar dorința de a le transmite copiilor credința în care am crescut. Iar faptul de a o putea face în limba română, este și a fost un mare ajutor: atât participarea la Sfânta Liturghie, pregătirile și catehezele făcute aici, în mijlocul comunității unde copiii noștri au primit sacramentul Botezului și Prima Sfântă Împărtășanie, ne-au ușurat parcă un pic îndatorirea față de ei".
Iar ziua de joi, 13 iunie, ne-a văzut din nou adunați la picioarele Maicii Cerești pentru a-l sărbători de această dată pe sfântul copilăriei noastre, căruia am fost obișnuiți să îi dedicăm zilele de marți: Sfântul Anton de Padova. Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea copiilor și a crinilor, ne-a dat din nou ocazia de a putea transmite mai departe copiilor ceea ce am primit acasă: credința părinților noștri, exprimată și prin această frumoasă devoțiune.
Mulțumindu-i, așadar, bunului Dumnezeu pentru aceste zile binecuvântate, gândul nostru de recunoștință și mulțumire se îndreaptă și către Preasfințitul Petru Sescu, care ne-a încurajat în unitate și în mărturia noastră de credință ca și comunitate, după îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc: "Comunitatea este cel mai mare antidot la formele de individualism care caracterizează timpul nostru, la acea tendință răspândită astăzi în Occident de a se concepe și a trăi în solitudine. Fiind mădulare ale Bisericii, creștinii recunosc că identitatea lor este mai întâi de toate relațională, în timp ce familia, ca primă comunitate, rămâne spațiul primordial pentru această descoperire: familia este uniunea armonioasă a diferențelor dintre bărbat și femeie, care este cu atât mai adevărată și profundă cu cât este mai capabilă să dea viață și să se deschidă față de viață și de ceilalți".
Tatiana Ghiurca
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
6-13 iunie: Torino: Zile de sărbătoare în sânul comunității românești