Viișoara: A doua serie de exerciții spirituale pentru Frații Minori Conventuali
În perioada 3-7 iunie 2024, la casa de reculegere a Surorilor Benedictine "Maica Unității" de la Viișoara, s-a desfășurat cea de-a doua serie de exerciții spirituale pentru frații Provinciei "Sfântul Iosif" din România, avându-l ca predicator și animator pe pr. Marcelin Rotaru, îndrumător spiritual la Seminarul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.
La această serie de exerciții spirituale au participat 25 de frați din mai multe comunități ale provinciei. Meditațiile oferite de pr. Marcelin, atât în cadrul prelegerilor, cât și la omiliile de la Sfânta Liturghie, au avut drept obiectiv să îi determine pe frații participanți la o conștientizare mai aprofundată a stării lor spirituale, a calității vieții de consacrare și de slujire preoțească, printr-o analiză a relației personale cu Cristos, în virtutea vocației și misiunii primite de la Domnul pentru Biserica sa, pentru mântuirea sufletelor și sfințirea proprie. Cel care a ales să-l urmeze pe Cristos trebuie să-și alimenteze viața de credință și cunoașterea teologică din Sfânta Scriptură, căci nu se poate avea o relație bună, corectă cu Isus, fără o temeinică legătură cu cuvântul lui Dumnezeu; atunci când ne confruntăm cu Biblia, ne confruntăm direct cu Duhul Sfânt, autorul ei.
Urmând acest deziderat, părintele predicator a prezentat fraților mai multe tematici legate de viața, spiritualitatea și misiunea sacerdotală, în primul rând din perspectivă biblică, iar apoi și din punct de vedere pastoral și fratern. Din toate aspectele ilustrate privitoare la viața și misiunea preotului sau a celui chemat, prin exemple biblice și practice cu o mare încărcătură spirituală și umană, frații au putut înțelege că rodnicia vocației și a apostolatului lor vor depinde de o autentică urmare a lui Cristos, de însușirea învățăturii sale, a exemplului său, a caracterului său, a unei credințe vii și mărturisite în el; Isus Cristos, Fiul Dumnezeului Celui Viu, este temelia credinței sacerdotale. Așadar, viața de credință a preotului și reușita misiunii sale, împlinirea lui, trebuie să aibă la bază o convertire autentică, o relație vie cu Cristos și Sfânta Scriptură, precum și înțelegerea și acceptarea înțeleaptă a pedagogiei divine care înseamnă, inclusiv, trecerea prin cuptorul încercării și a suferinței, căci preotul care se lasă modelat de Domnul ajunge un vas ales din care ceilalți pot să bea binecuvântarea și viața divină. Credința matură a preotului înseamnă și faptul de a-l lua cu adevărat pe Dumnezeu în serios, a trata cu cea mai mare seriozitate lucrurile care îl privesc pe el și Împărăția sa, ascultarea de el, folosirea înțeleaptă și curajoasă a căilor și mijloacelor care atrag binecuvântarea sa, încrederea în lucrarea lui Isus cu noi și prin noi, încurajarea fraternă și susținerea reciprocă, rugăciunea unii pentru alții și mai ales pentru preoții și frații greu încercați.
În aceste zile frații au fost recunoscători lui Dumnezeu și providenței sale infinite pentru natura frumoasă și aerul curat de munte, pentru vremea însorită și prielnică de care au avut parte, pentru frumoasa ospitalitate și grija părintească a fraților din comunitate, care au gătit cu drag și dibăcie bucatele, pentru momentele de rugăciune, fraternitate, împărtășire și comuniune, pentru armonia și voia bună.
Vineri, 7 iunie, în sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus, frații au încheiat cu Sfânta Liturghie și cu binecuvântarea lui Dumnezeu aceste zile de exerciții spirituale, fiind invitați de părintele predicator să își facă o analiză personală a trăirii iubirii divine, la flacăra Inimii Preasfinte a lui Isus și a imnului iubirii lăsat de Sfântul Apostol Paul. În această ultimă zi frații s-au bucurat și de prezența și rugăciunea părintelui provincial, Damian-Gheorghe Pătrașcu, cel care a prezidat Sfânta Liturghie și i-a salutat cu drag pe frații participanți și, în asentimentul tuturor, i-a mulțumit din inimă părintelui predicator, Marcelin Rotaru, pentru disponibilitatea și dragostea cu care i-a însoțit pe frați și le-a vorbit în timpul acestor zile.
Laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru aceste zile de exerciții spirituale care sperăm că vor aduce rodul lor, ajutându-i pe frați în redescoperirea și reînnoirea identității lor de persoane consacrate, de frați franciscani și de păstori după Inima lui Isus.
Pr. Iosif-Eduard Cadar, OFMConv.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
3-7 iunie: Viișoara: A doua serie de exerciții spirituale pentru Frații Minori Conventuali