Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Moment de rugăciune la un deceniu de la "Invocația pentru pace în Țara Sfântă" (7 iunie 2024)

Eminențe, Excelențe, domnilor ambasadori, iubiți frați și surori!

Vă mulțumesc că sunteți aici pentru a celebra a zecea aniversare a invocației pentru pace în Țara Sfântă. Mulțumesc!

Fostul președinte al statului Israel, regretatul Shimon Peres, și președintele statului Palestina, Mahmoud Abbas, au acceptat invitația mea de a veni aici pentru a implora de la Dumnezeu darul păcii. Cu puține săptămâni înainte fusesem pelerin în Țara Sfântă și chiar acolo exprimasem marea dorință să se întâlnească cei doi, pentru a face un gest semnificativ, istoric de dialog și de pace. Port în inimă atâta recunoștință față de Domnul pentru ziua aceea, în timp ce păstrez amintirea acelei îmbrățișări emoționante pe care cei doi președinți și-au schimbat-o, și în prezența Sanctității Sale Bartolomeu I, patriarh ecumenic, și a reprezentanților comunităților creștine, ebraice și musulmane provenind din Ierusalim.

Astăzi, a comemora acel eveniment este important, în special în lumina a ceea ce din păcate se întâmplă în Palestina și în Israel. De multe luni asistăm de acum la o crescândă creștere de ostilitate și vedem murind sub ochii noștri atâția oameni, chiar atâția nevinovați. Toată această suferință, brutalitatea războiului, violențele pe care el le dezlănțuie, ura pe care o seamănă și în generațiile viitoare ar trebui să ne convingă că "orice război lasă lumea mai rea de cum a găsit-o. Războiul este un faliment al politicii și al umanității, o capitulare rușinoasă, o înfrângere în fața forțelor răului" (Scrisoarea enciclică Fratelli tutti, 261).

Din acest motiv, în loc de a ne înșela că războiul poate să rezolve problemele și să ducă la pace, trebuie să fim critici și vigilenți față de o ideologie, dominantă astăzi din păcate, conform căreia "conflictul, violența și fracturile fac parte din funcționarea normală a unei societăți" (ivi, 236). În joc sunt mereu luptele de putere între diferitele grupuri sociale, interesele economice de parte, echilibrismele politice internaționale care tind la o pace aparentă, fugind de problemele reale.

În schimb, într-un timp marcat de conflicte tragice, este nevoie de o angajare reînnoită pentru a edifica o lume pașnică. Tuturor, credincioși și persoane de bunăvoință, aș vrea să spun: să nu încetăm să visăm pacea și să construim relații de pace!

În fiecare zi mă rog pentru ca acest război să se îndrepte în sfârșit spre încheiere. Mă gândesc la toți cei care suferă, în Israel și în Palestina: la creștini, la evrei, la musulmani. Mă gândesc la cât de urgent este ca din molozurile din Gaza să se ridice în sfârșit decizia de a opri armele și, de aceea, cer să fie o încetare a focului; mă gândesc la cei din familie și la ostaticii israelieni și cer să fie eliberați cât mai curând posibil; mă gândesc la populația palestiniană și cer să fie protejată și să primească toate ajutoarele umanitare necesare; mă gândesc la atâția evacuați din cauza luptelor și cer ca în curând casele lor să fie reconstruite ca să se poată întoarce acolo în pace. Mă gândesc și la acei palestinieni și israelieni de bunăvoință care, printre lacrimi și suferințe, nu încetează să aștepte în speranță venirea unei zile noi și se străduiesc să anticipeze zorile unei lumi pașnice în care toate popoarele "vor schimba săbiile lor în fiare de plug și sulițele lor în seceri. Niciun neam nu va mai ridica sabia împotriva altui neam și nu vor mai învăța războiul" (Is 2,4).

Toți trebuie să lucrăm și să ne angajăm ca să se ajungă la o pace durabilă, unde statul Palestina și statul Israel să poată trăi unul lângă celălalt, dărâmând zidurile dușmăniei și ale urii; și toți trebuie să avem la inimă Ierusalimul, ca să devină orașul întâlnirii fraterne între creștini, evrei și musulmani, tutelat de un statut special garantat la nivel internațional.

Fraților și surorilor, astăzi suntem aici pentru a invoca pacea. O cerem de la Dumnezeu ca dar al milostivirii sale. De fapt, pacea nu se face numai pe acordurile de hârtie sau pe tabelele compromisurilor umane și politice. Ea se naște din inimi transformate, apare atunci când la fiecare dintre noi ajunge iubirea lui Dumnezeu și este atins de ea, care dizolvă egoismele noastre, strică prejudecățile noastre și ne dăruiește gustul și bucuria prieteniei, fraternității, solidarității reciproce. Nu poate exista pace dacă mai întâi nu lăsăm ca Dumnezeu însuși să dezarmeze inima noastră, pentru a o face ospitalieră, compătimitoare și milostivă. Acestea sunt atributele lui Dumnezeu: apropierea ospitalieră, compasiunea și milostivirea. Dumnezeu este apropiat, compătimitor și milostiv.

Așadar, în această seară vrem să reînnoim rugăciunea noastră, vrem să înălțăm iarăși către Dumnezeu implorarea noastră pentru pace, ca în urmă cu zece ani. Vrem să-i cerem Domnului să facă să crească iar măslinul pe care l-am plantat în ziua aceea: deja a devenit puternic, înfloritor, pentru că a fost ferit de vânturi și a fost irigat cu grijă. În același mod, trebuie să-i cerem lui Dumnezeu ca pacea să poată încolți în inima fiecărui om, în fiecare popor și națiune, în fiecare fâșie de pământ, la adăpost de vânturi de război și irigat de cei care în fiecare zi se angajează să trăiască în fraternitate.

Să nu încetăm să visăm pacea, care ne dăruiește bucuria neașteptată de a ne simți parte dintr-o unică familie umană. Această bucurie am văzut-o în urmă cu câteva zile la Verona, pe fața acelor doi tați, unul israelian și unul palestinian, care s-au îmbrățișat în fața tuturor. De aceasta au nevoie Israel și Palestina: de o îmbrățișare de pace!

Așadar, să-i cerem Domnului ca șefii națiunilor și părțile aflate în conflict să poată regăsi calea înțelegerii și a unității. Ca toți să se recunoască frați. Cerem asta Domnului și, prin mijlocirea Mariei, tânăra din Nazaret, Regina păcii, să repetăm rugăciunea aceea de acum zece ani:

Doamne, Dumnezeule al păcii, ascultă implorarea noastră! Am încercat de atâtea ori și timp de atâția ani să rezolvăm conflictele noastre cu forțele noastre și chiar cu armele noastre; atâtea momente de ostilitate și de întuneric; atâta sânge vărsat; atâtea vieți frânte; atâtea speranțe îngropate... Însă eforturile noastre au fost zadarnice. Acum, Doamne, ajută-ne tu! Dă-ne tu pacea, învață-ne tu pacea, condu-ne tu spre pace. Deschide ochii noștri și inimile noastre și dă-ne curajul de a spune: "să nu mai fie niciodată război!"; "cu războiul totul este distrus!". Revarsă în noi curajul de a face gesturi concrete pentru a construi pacea. Amin.

Doamne, Dumnezeul lui Abraham și al profeților, Dumnezeu Iubire, care ne-ai creat și ne chemi să trăim ca frați, dăruiește-ne forța pentru a fi în fiecare zi artizani ai păcii; dăruiește-ne capacitatea de a privi cu bunăvoință pe toți frații pe care-i întâlnim pe drumul nostru. Fă-ne disponibili să ascultăm strigătul cetățenilor noștri care ne cer să transformăm armele noastre în instrumente de pace, fricile noastre în încredere și tensiunile noastre în iertare. Ține aprinsă în noi flacăra speranței pentru a face cu perseverență răbdătoare alegeri de dialog și de reconciliere, ca să învingă în sfârșit pacea. Și ca din inima fiecărui om să fie eliminate aceste cuvinte: diviziune, ură, război!

Doamne, dezarmează limba și mâinile, reînnoiește inimile și mințile, pentru ca apelativul care ne face să ne întâlnim să fie mereu "frate", "soră", iar stilul vieții noastre să devină: shalom, pace, salam! Amin.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat