|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Salut adresat mitropolitului Agathanghelos, director general al "Apostolikí Diakonia" a Bisericii din Grecia și delegației Colegiului Teologic din Atena (16 mai 2024)
Eminență,
Iubiți frați!
Christós anésti! [Toți răspund: "Alithós anésti!"].
Cu mare bucurie vă spun bun-venit și vă mulțumesc pentru că sunteți aici pentru a comemora împreună cei douăzeci de ani de colaborare între Apostolikí Diakonia a Bisericii din Grecia și Comitetul Catolic pentru Colaborare Culturală din Dicasterul pentru Promovarea Unității Creștinilor. Salut și mulțumesc din inimă Eminenței Sale mitropolitul Agathanghelos, director general al Apostolikí Diakonia, ca încă de la început a fost inspirator și susținător al acestei colaborări. Profit de această circumstanță pentru a îndrepta gândul meu, plin de afect fratern, arhiepiscopului de Atena și al întregii Grecii, Preafericirea Sa Ieronymos, om de profundă credință și păstor înțelept, pe care l-am întâlnit cu ocazia călătoriilor mele în Grecia și căruia îi sunt recunoscător din inimă pentru sprijinul pe care l-a asigurat și continuă să-l asigure activităților pe care Apostolikí Diakonia și Comitetul Catolic pentru Colaborarea Culturală le promovează împreună.
În acești douăzeci de ani, depășind și perioade dificile - ca de exemplu cea a crizei economice care a lovit Grecia și cea a pandemiei -, Apostolikí Diakonia și Comitetul Catolic pentru Colaborarea Culturală au lucrat împreună pentru a promova proiecte de interes comun pe planul cultural și educativ. Mă bucur pentru alegerea voastră de a privilegia formarea culturală, teologică și ecumenică a noilor generații. De fapt, tocmai tinerii, susținuți de speranța care se întemeiază pe credință, pot să rupă lanțurile făcute din resentimente, neînțelegeri și prejudecăți, care timp de secole au ținut prizonieri catolici și ortodocși, împiedicându-i să se recunoască frați uniți în diversitate, capabili să mărturisească iubirea lui Cristos, în special în această lume așa de dezbinată și conflictuală.
Am fost bucuros să aflu că și în vara următoare veți primi, în Colegiul Teologic din Atena, un grup de studenți catolici, care vor fi inițiați în cunoașterea limbii grecești moderne și a Bisericii ortodoxe. Vă adresez din inimă cele mai bune urări pentru continuarea acestei colaborări rodnice.
Mergând împreună, lucrând împreună și rugându-ne împreună, ne pregătim să primim de la Dumnezeu darul unității care, ca rod al Duhului Sfânt, va fi comuniune și armonie în diversitățile legitime.
Trebuie să mergem împreună, să ne rugăm împreună. Bunul frate Zizioulas a spus odată: "Dar care va fi data unității? Nu știm asta. Probabil în ziua judecății finale!". A făcut o glumă. Dar noi acum trebuie să mergem împreună, să ne rugăm împreună și să lucrăm împreună. Era bun acest Zizioulas, foarte bun!
Prin mijlocirea Fecioarei Maria Născătoare de Dumnezeu, invoc asupra voastră a tuturor binecuvântarea cerească. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.
Acum ca frați, toți împreună, putem să ne rugăm rugăciunea pe care Domnul ne-a învățat-o. "Tatăl nostru...".
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu