Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Regina Caeli (5 mai 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, evanghelia ne vorbește despre Isus care le spune apostolilor: "Nu vă mai numesc servitori, ci prieteni" (cf. In 15,15). Ce înseamnă asta?

În Biblie, "servitorii" lui Dumnezeu sunt persoane speciale cărora el le încredințează misiuni importante, ca de exemplu Moise (cf. Ex 14,31), regele David (cf. 2Sam 7,8), profetul Ilie (cf. 1Rg 18,36), până la Fecioara Maria (cf. Lc 1,38). Sunt persoane în ale căror mâini Dumnezeu pune comorile sale (cf. Mt 25,21). Dar toate acestea nu sunt îndeajuns, conform lui Isus, pentru a spune cine suntem noi pentru el, nu sunt îndeajuns, este nevoie de mai mult, de ceva mai mare, care merge dincolo de bunuri și chiar de proiecte: este nevoie de prietenie.

Încă de copii învățăm cât de frumoasă este această experiență: prietenilor le oferim jucăriile noastre și darurile cele mai frumoase; apoi crescând, ca adolescenți, le destăinuim primele secrete; ca tineri, oferim lealitate; ca adulți, împărtășim satisfacții și preocupări; ca bătrâni, împărtășim amintirile, considerațiile și tăcerile din zile lungi. Cuvântul lui Dumnezeu, în Cartea Proverbelor, ne spune că "untdelemnul și tămâia înveselesc inima, dar sfatul din suflet este dulceața prietenului" (27,9). Să ne gândim un moment la prietenii noștri, la prietenele noastre și să mulțumim Domnului pentru ei! Un spațiu pentru a ne gândi la ei...

Prietenia nu este rod al calculului și nici al constrângerii: se naște spontan atunci când recunoaștem în celălalt ceva din noi. Și, dacă este adevărată, prietenia este atât de puternică, încât nu dispare nici măcar în fața trădării. "Prietenul iubește în orice timp" (Prov 17,17) - afirmă tot Cartea Proverbelor -, așa cum ne arată Isus când lui Iuda, care îl trădează cu un sărut, îi spune: "Prietene, pentru aceasta ai venit!" (Mt 26,50). Un adevărat prieten nu te abandonează, nici măcar atunci când greșești: te corectează, eventual îți reproșează, dar te iartă și nu te abandonează.

Și astăzi Isus, în evanghelie, ne spune că noi suntem pentru el tocmai asta, prieteni: persoane dragi dincolo de orice merit și de orice așteptare, cărora le întinde mâna și le oferă iubirea sa, harul său, cuvântul său; cu care - cu noi, prietenii - împărtășește ceea ce are mai drag, tot ceea ce a auzit de la Tatăl (cf. In 15,15). Până acolo încât să se facă fragil pentru noi, să se pună în mâinile noastre fără apărări și fără pretenții, pentru că ne iubește. Domnul ne iubește, ca prieten vrea binele nostru și ne vrea părtași de binele său.

Și atunci să ne întrebăm: Ce față are Domnul pentru mine? Fața unui prieten sau a unui străin? Mă simt iubit de el ca o persoană dragă? Și care este fața lui Isus pe care o mărturisesc celorlalți, în special celor care greșesc și au nevoie de iertare?

Maria să ne ajute să creștem în prietenia cu Fiul său și s-o răspândim în jurul nostru.

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

Trimit cu mult afect urările mele fraților și surorilor din Bisericile Ortodoxe și din unele Biserici Catolice Orientale care astăzi, conform calendarului iulian, celebrează Sfântul Paște. Domnul înviat să umple de bucurie și de pace toate comunitățile și să le întărească pe cele care sunt în încercare. Lor, Paște fericit!

Asigur rugăciunea mea pentru populațiile din statul Rio Grande do Sul, în Brazilia, lovite de mari inundații. Domnul să-i primească pe răposați și să-i întărească pe cei din familie și pe cei care au trebuit să-și părăsească propriile case.

Salut credincioșii din Roma și din diferite părți din Italia și din lume, îndeosebi pelerinii care provin din Texas, din Arhidieceza de Chicago și din Berlin; studenții de la Școala "Saint-Jean de Passy" din Paris și grupul "Human Life International". Salut tinerii din Certaldo și Lainate; credincioșii din Ancona și Rossano Cariati; tinerii de la Mir din Cassano D'Adda, din Unitatea pastorală Tesino și din Parohia "S. Maria del Rosario" din Roma. Și salut și mulțumesc tuturor fanfarelor muzicale din diferite părți din Italia: vă mulțumesc vouă, care ați cântat atât de bine și sper că veți continua să mai cântați un pic. Mulțumesc! Salut grupul "Francigeni Monteviale"; precum și cetățenii din Livorno și Collesalvetti, care de mult timp așteaptă asanarea teritoriilor mai poluate, să ne rugăm pentru ei.

Un salut călduros adresez noilor Gărzi Elvețiene și celor din familiile lor, cu ocazia sărbătorii acestui Corp istoric și devotat. Aplauze noilor Gărzi Elvețiene!

Primesc cu plăcere Asociația "Meter", angajată în contrastarea oricărei forme de abuz asupra minorilor. Mulțumesc, mulțumesc pentru angajarea voastră! Și continuați cu curaj activitatea voastră importantă.

Și vă rog, să continuăm să ne rugăm pentru martirizata Ucraina - suferă mult! -, precum și pentru Palestina și Israel, ca să fie pace, pentru ca dialogul să se întărească și să aducă roade bune. Nu războiului, da dialogului!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Salut tinerii Neprihănitei, așa de buni. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat