Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
S-a încheiat întâlnirea "Parohi pentru Sinod"

Discipoli misionari cu poporul lui Dumnezeu

de Nicola Gori

Adunați în jurul mesei euharistice în "Sfântul Petru", cei o sută nouăzeci și cinci de preoți adunați la Roma din cele cinci continente - reprezentând peste o sută de țări - pentru Întâlnirea internațională "Parohi pentru Sinod" au încredințat Domnului așteptările pentru următoarea adunare sinodală programată în octombrie.

Celebrarea Liturghiei în bazilica vaticană, imediat după audiența cu Papa Francisc, care a înmânat participanților o Scrisoare pentru parohii din toată lumea, a încheiat lucrările desfășurate de la 29 aprilie la 2 mai. În primele două zile, inițiativa de ascultare, rugăciune și discernământ - promovată de Secretariatul General al Sinodului și de Dicasterul pentru Cler, împreună cu Dicasterele pentru Evanghelizare (Secțiunea pentru Prima Evanghelizare și Noile Biserici Particulare) și pentru Bisericile Orientale - s-a ținut la Fraterna Domus din Sacrofano la porțile Romei, în timp ce ziua de 2 mai a avut un adaos în Vatican.

În timpul întâlnirii de ieri dimineața cu papa în Aula Sinodului, cardinalul Jean-Claude Hollerich, arhiepiscop de Luxemburg și raportor general al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, a rostit o scurtă intervenție, subliniind că "sinodalitatea trebuie să înceapă de la bază, la nivel local, altminteri vorbim numai de teorii, de structuri goale de viață". De fapt, sinodalitatea "nu este un sistem, ci este însăși viața Bisericii".

Cardinalul a prezentat papei "parohii care merg cu turma lor; ei sunt cei care ascultă speranțele și durerile comunităților încredințate îngrijirii lor pastorale". De fapt, a adăugat el, ei "trăiesc cu turma", "respiră același aer al ei; ei sunt cei care mănâncă și beau cu turma lor, cei care au aceleași lacrimi și aceleași bucurii". Și sunt chemați "să fie discipoli misionari împreună cu tot poporul lui Dumnezeu".

Realitatea în care trăiesc "este foarte diversă în diferitele continente: de la o societate cu majoritate creștină la o societate post-creștină, de la Biserică mică între diferite religii la o Biserică Catolică într-o altă majoritate creștină". Sunt păstori, a afirmat Hollerich, "în societăți bogate, sătule și sunt păstorii în societăți sărace unde se face auzit strigătul pentru dreptate". Și suferă "schimbarea de epocă".

De atâtea ori "formarea lor și realitatea lor s-au orientat la un model tridentin al preoției". Și acum văd că "identitatea pe care o avea de secole se uzează, și uneori această identitate este pierdută". Așadar, a afirmat cardinalul, "sunt în lipsă de identitate și există pericolul de a voi să-și construiască o nouă identitate bazată pe experiența trecutului". Dar, a adăugat cardinalul, "identitatea nu se construiește, identitatea ne este dată în viață. Identitatea se trăiește". Raporturile, "relațiile formează identitatea. Dacă suntem în urmarea lui Cristos, Duhul Sfânt ne dă, încet-încet, o nouă identitate".

Identitatea preoților și a parohilor, precum și a episcopilor, "este dată de Duhul Sfânt atunci când mergem cu poporul". Atunci sacramentele nu mai sunt "exprimarea unui ritualism în căutare de identitate, ci devin un rit adevărat unde Dumnezeu se comunică poporului său".

La sfârșitul Liturghiei în "Sfântul Petru" - prezidată de cardinalul Mario Grech, secretar general al Sinodului, concelebrată de cardinalii Hollerich, Luis Antonio Tagle și Lazăr You Heung-sik -, episcopul subsecretar Luis Marín de San Martín și o reprezentanță a parohilor i-au întâlnit pe jurnaliști la Sala de Presă a Sfântului Scaun, actualmente în via dell'Ospedale, prelatul augustinian a explicat că în vederea celei de-a doua faze sinodale s-a voit promovarea convocării unei reprezentanțe de parohi din toată lumea, pentru a discuta despre sinodalitate, relatând și împărtășind acțiunile de viață pastorală și de evanghelizare. Asta, a spus prelatul, este cel mai bun mod pentru a vorbi despre sinodalitate: de fapt, ea nu este numai teorie, nu este numai structuri, ci este experiența lui Cristos și a evangheliei în mijlocul lumii".

Printre cei care au intervenit, preotul portughez Adelino Guarda, paroh din Dieceza de Leiria-Fátima, a spus că a descoperit sinodalitatea în timpul pandemiei de COVID-19. Și Stefan Ulz, preot din dieceza austriacă de Graz-Seckau, a explicat că se simte mai mult decât un paroh, deoarece este responsabil de șapte comunități parohiale cuprinse într-o unitate pastorală. "Provocarea - a afirmat el - a fost aceea de a fi creat un grup unic în care sunt reprezentate toate unitățile." Din Arhidieceza de Cracovia, preotul Pawel Baran a subliniat ce înseamnă a fi misionari ai sinodalității: "a împărtăși proiecte pentru a construi comunități mai bune".

(După L'Osservatore Romano, 3 mai 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat