Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Preoții parohi la proba sinodalității

La jumătatea drumului între cele două adunări în Vatican - cea din octombrie 2023 și următoarea din acest an, care se va desfășura de la 2 la 27 tot în octombrie -, revine preoților care trăiesc în prima linie munca pastorală în teritoriile încredințate lor să se măsoare cu spiritul, metoda și stilul sinodalității. Așadar, parohi din diferite părți ale lumii sunt cei care de luni, 29 aprilie 2024, și până vineri, 2 mai 2024, se confruntă despre această temă la Sacrofano, în provincia Roma, care vor pleca de aici la sfârșitul lucrărilor pentru a ajunge la Roma și a-l întâlni pe papa în Aula Nouă a Sinodului .

Grech: istorii imperfecte, dar adevărate

În această dimineață, la deschiderea întâlnirii internaționale, saluturile introductive i-au avut pe câțiva cardinali care au luat cuvântul. Secretarul general al Sinodului, cardinalul Mario Grech, vorbind despre istoriile umane în care Cristos, a spus el, "este prezent mereu" și care au fost, așadar, "și istorii ale lui Dumnezeu", a continuat afirmând că și istoriile parohiilor, deși "oricum ar fi, dar nu perfecte", sunt istorii ale lui Dumnezeu. Împărtășirea lor devine, așadar, un ajutor reciproc pentru a înțelege că Providența divină "încă scrie istoria Bisericii astăzi". Întâlnirea de la Sacrofano, a adăugat el, vrea să fie un moment de relatare a acestor istorii și nu un loc unde "să se primească o învățătură sau o expunere despre sinodalitate". Un loc în care să se meargă împreună și să se confrunte cu privire la realitate și nu "fantezia" trăirii parohilor cu comunitățile lor.

Lazăr: sinodalitatea, "talant" al Bisericii de astăzi

La rândul său, Lazăr You Heung sik, prefect al Dicasterului pentru Cler, a evidențiat aspectul ascultării ca protagonist al întâlnirii, propriu al stilului sinodal. Această metodologie, a amintit el, "am experimentat-o recent și atunci când, la începutul lunii februarie, am ținut în Vatican un Congres internațional pentru formarea permanentă a preoților. Punând accent pe rapoarte scurte, comunicarea de practici bune și apoi pe conversația în Duhul în grupuri mici, am adunat roade surprinzătoare". Primul dintre toate, a spus el, "o fraternitate în care s-a făcut mai puternică în fiecare zi bucuria de a fi preoți" și "care ajută pe fiecare să înțeleagă ceea ce poate face în propriul ambient, în propriile comunități". Sinodalitatea, a reafirmat cardinalul, ajută Biserica să fie în acțiune fie în dimensiunea comuniunii, fie în cea a vestirii evangheliei grație unei redescoperiri a "coresponsabilității". Stilul sinodal, a concluzionat cardinalul Lazăr, "implică pe toți cei botezați cu titlu deplin" fără a lua "nimic de la slujirea specifică pe care suntem chemați s-o desfășurăm ca păstori", ci dimpotrivă "adaugă și îmbunătățește". Și acesta "este marele talant pe care Duhul Sfânt ni l-a pus în mâini în acest timp al nostru".

Părintele Costa: documentul-busolă

După saluturile inițiale, a urcat la microfon printre alții părintele Giacomo Costa, secretar special al ultimului Sinod, care a indicat în Raportul de Sinteză documentul indispensabil la care trebuie făcută referință în cursul întâlnirii de la Sacrofano. Călugărul a reparcurs cele trei etape ale parcursului sinodal, de la faza consultării și ascultării poporului lui Dumnezeu, la discernământul pașilor pe care Biserica este chemată să-i facă, până la punerea în practică, atunci când va reveni papei să indice direcția de luat. Și o primă linie directoare de lucru către sesiunea din octombrie este constituită, a afirmat părintele Costa, se referă la întrebarea asupra modului de a fi Biserică sinodală în misiune, instrumentele de adoptat în diferitele contexte, valorizând originalitatea fiecărui botezat în vestirea lui Cristos. De aici, reflecțiile despre slujirea episcopului diecezan și a Conferințelor Episcopale sau despre raportul dintre sinodalitate eclezială, colegialitate episcopală și primatul episcopului de Roma. A nu se uita, a concluzionat iezuitul, atenția care trebuie rezervată săracilor și celor care rămân la marginile vieții comunitare.

(După Vatican News, 29 aprilie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat