Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc la Veneția: Întâlnirea cu artiștii

Biserica "Magdalena" (Insula Giudecca)
duminică, 28 aprilie 2024

Domnule cardinal, Excelențe,
Domnule ministru,
Domnule președinte,
Stimați responsabili,
Dragi artiste și dragi artiști!

Am dorit mult să vin la Bienalul de Artă din Veneția pentru a întoarce o vizită, așa cum este obișnuință bună între prieteni. De fapt, în iunie anul trecut, am avut bucuria să primesc un grup numeros de artiști în Capela Sixtină. Acum sunt eu cel care vin "în casa voastră" pentru a vă întâlni personal, pentru a mă simți și mai aproape de voi și, în acest mod, să vă mulțumesc pentru ceea ce sunteți și ceea ce faceți. Și în același timp de aici aș vrea să trimit tuturor acest mesaj: lumea are nevoie de artiști. O demonstrează multitudinea de persoane de orice vârstă care frecventează locuri și evenimente de artă; îmi place să amintesc între aceștia Vatican Chapels, prim Pavilion al Sfântului Scaun realizat în urmă cu șase ani în Insula "Sfântul Gheorghe", în colaborare cu Fundația Cini, în cadrul Bienalului de Arhitectură.

Vă mărturisesc că alături de voi nu mă simt un străin: mă simt acasă. Și cred că în realitate acest lucru este valabil pentru fiecare ființă umană, pentru că, în toate aspectele, arta îmbracă statutul de "oraș refugiu", o entitate care nu ascultă de regimul de violență și discriminare pentru a crea forme de apartenență umană capabile să recunoască, să includă, să protejeze, să îmbrățișeze pe toți. Toți, începând de la cei din urmă.

Orașele refugiu sunt o instituție biblică, menționată deja în codul deuteronomic (cf. Dt 4,41), destinată să prevină vărsarea de sânge nevinovat și să modereze dorința oarbă de răzbunare, pentru a garanta tutelarea drepturilor umane și a căuta forme de reconciliere. Ar fi important dacă diferitele practici artistice ar putea să se constituie peste tot ca un soi de rețea de orașe refugiu, colaborând pentru a elibera lumea de antinomii nesăbuite și de acum golite, dar care încearcă să se impună în rasism, în xenofobie, în inegalitate, în dezechilibrul ecologic și al aporofobiei, acest neologism teribil care înseamnă "fobie de săraci". În spatele acestor antinomii este mereu refuzarea celuilalt. Este egoismul care ne face să funcționăm ca insule solitare în loc de arhipelaguri colaboratoare. Vă implor, prieteni artiști, imaginați orașe care încă nu există pe harta geografică: orașe în care nicio ființă umană nu este considerată un străin. Pentru aceasta atunci când spunem "străini pretutindeni", propunem "frați pretutindeni".

Titlul pavilionului în care ne aflăm este "Cu ochii mei". Toți avem nevoie să fim priviți și să îndrăznim să privim noi înșine. În asta, Isus este Învățătorul peren: El îi privește pe toți cu intensitatea unei iubiri care nu judecă, ci știe să fie aproape și să încurajeze. Și aș spune că arta ne educă la acest tip de privire, nu posesivă, nu una care obiectivizează, dar nici indiferentă, superficială; ne educă la o privire contemplativă. Artiștii sunt în lume, dar sunt chemați să meargă mai departe. De exemplu, astăzi mai mult ca oricând este urgent ca să știe să distingă clar arta de piață. Desigur, piața promovează și canonizează, dar există mereu riscul ca "să vampirizeze" creativitatea, să fure nevinovăția și, în sfârșit, să instruiască cu răceală despre ce este de făcut.

Astăzi am ales să ne întâlnim toți împreună aici, în închisoarea pentru femei de la Giudecca. Este adevărat că nimeni nu are monopolul durerii umane. Dar există o bucurie și o suferință care se unesc în feminin într-o formă unică și pe care trebuie să le ascultăm, pentru că au ceva important să ne învețe. Mă gândesc la artiste precum Frida Khalo, Corita Kent sau Louise Bourgeois și atâtea altele. Îmi doresc cu toată inima ca arta contemporană să poată deschide privirea noastră, ajutându-ne să valorizăm în mod adecvat contribuția femeilor, drept co-protagoniste ale aventurii umane.

Dragi artiste și dragi artiști, amintesc întrebarea adresată de Isus mulțimilor, cu privire la Ioan Botezătorul: "Ce ați ieșit să vedeți în pustiu? O trestie legănată de vânt? Sau ce altceva ați ieșit să vedeți?" (Mt 11,7-8). Să păstrăm această întrebare în inimă, în inima noastră. Ea ne împinge spre viitor.

Mulțumesc! Vă port în rugăciune. Și vă rog, rugați-vă pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat