Traian: Prima serie de exerciții spirituale pentru preoți
În perioada 22-26 aprilie 2024, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian a avut loc prima serie de exerciții spirituale pentru preoți din acest an. Au participat 23 de preoți din mai multe parohii ale diecezei. Coordonatorul acestor exerciții a fost pr. Felician Tiba, director al Oficiului pentru Pastorația Familiei.
Tema: "Reînflăcărează darul lui Dumnezeu care este în tine" (2 Tim 1,6) s-a dorit a fi o sinteză a scrisorii pastorale a PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, trimisă tuturor preoților cu ocazia exercițiilor spirituale care au loc o dată la doi ani.
Părintele predicator a împărțit cele trei zile în trei întrebări generale, respectiv: "Cum mă vede Dumnezeu?", "Cum mă vede lumea?" și "Cum mă văd eu?"
Folosindu-se de anumite imagini, ne-a făcut să înțelegem că "mai înainte de a ne fi format în sânul mamei, Dumnezeu ne cunoștea deja (cf. Ier 1,5). El ne-a ales, iar noi am răspuns acestei chemări. Ne-a ales să fim preoți în veci (cf. Ev 5,7), ceea ce ne conferă o anumită demnitate, demnitatea de "ales".
Cu privire la cum ne vede lumea, cu siguranță lumea ne vede diferit de cum ne vedem noi, de aceea, chiar dacă nu mereu ne convine, dar trebuie să ținem cont și de "semnalele" care ne vin dinspre credincioșii din biserică, pentru că "Vox populi, vox Dei"! Părintele a mers și mai departe spunând că, așa cum "gura mincinosului adevăr grăiește", la fel "gura credinciosului adevăr grăiește". Nu trebuie să ne temem să ținem cont și de părerea credincioșilor!
În sfârșit, la ultima întrebare provocatoare: "Cum mă văd eu"?, s-a făcut o incursiune în ceea ce înseamnă statutul nostru ca preoți. Ne întreba părintele retoric: "E o întâmplare că suntem preoți?" Nu cumva Dumnezeu ne-a ales tocmai pentru că avea nevoie să fim semnul vizibil al prezenței sale? Prin urmare, să nu ne temem să-l facem prezent, să fim plini de entuziasm, chiar de credință, de bucurie și, nu în ultimul rând, tot ceea ce facem să facem cu multă iubire și dăruire.
Ultima meditație s-a vrut a fi o însoțire a preotului pe parcursul unei zile, cu tot ceea ce presupune a fi preot, de la rugăciunea Breviarului, până la celebrarea Liturghiei, dar și cu toate problemele pe care un preot le poate avea de-a lungul unei zile.
Încheia părintele Felician spunând: "Dincolo de orice, părinte, mai poți?"
Pe parcursul celor trei zile am avut bucuria să fim salutați și încurajați de PS Iosif Păuleț, iar la Liturghia de încheiere a dorit să fie alături de noi PS Petru Sescu, episcopul auxiliar de Iași.
Tuturor, un mare și sincer mulțumim! Mulțumim echipei de la Centrul "Gaudium et Spes", pentru că s-a depășit pe sine oferindu-ne nu doar tot ceea ce se putea mai bun, dar tot ceea ce ne-a oferit ne-a oferit cu drag și asta s-a simțit. Mulțumim și părintelui Felician Tiba pentru meditațiile prezentate, simple, dar incisive și pline de învățături.
Un mare mulțumesc și preoților prezenți, mai ales că au înțeles și au luat foarte în serios aceste zile prin tăcerea care i-a caracterizat, dar și pentru implicarea directă în toate momentele de rugăciune și celebrare.
Fie ca bunul Dumnezeu, prin Marele Preot, Isus Cristos, să continue să binecuvânteze preoția noastră!
Un preot participant
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
22-26 aprilie: Traian: Prima serie de exerciții spirituale pentru preoți