Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Figuri ale Paștelui

Gărzile puse să supravegheze mormântul lui Cristos

Falsitate care poluează vestirea

de Simone Caleffi

"Plecând în grabă de la mormânt, cu frică și cu bucurie mare, au alergat să dea de știre discipolilor lui" (Mt 28,8). Frica și bucuria sunt sentimentele aparent contrastante ale Mariei din Magdala și ale celeilalte Marii, care "după ce a trecut sâmbăta, în zorii primei zile a săptămânii" (v. 1), au mers la locul în care a fost depus trupul mort al lui Isus, luat de pe cruce. Totuși, nu găsesc scena exact așa cum și-au imaginat. De fapt, în locul cadavrului este un mormânt gol și în locul Domnului, un înger. Dar cel iubit nu întârzie să se manifeste. "Și, iată, Isus le-a ieșit în întâmpinare și le-a zis: «Bucurați-vă!». Iar ele, apropiindu-se, i-au cuprins picioarele și l-au adorat" (v. 9). Câtă emoție în acest tablou pe care evanghelistul îl schițează cu afect nedisimulat! Cele două Marii nu au motiv să se teamă, spune Isus însuși: acum misiunea lor este aceea de a merge ca să dea de știre "fraților" lui Isus să meargă acolo de unde a pornit drumul evangheliei, în Galileea, loc în care îl vor vedea din nou (v. 10).

Sentimentelor femeilor se opune meschinăria lașă a celor care sunt responsabili de moartea Domnului. De fapt, "după ce au plecat ele, iată că unii din gardă au venit în cetate și au dat de știre arhiereilor despre toate cele întâmplate" (v. 11). Incredibil, chiar ei relatează adevărul despre cele întâmplate: Isus a înviat cu adevărat. Și apoi care puteau fi celelalte explicații cu privire la dispariția trupului său? Era mort numai aparent și după un scenariu compus ca la carte și-a revenit? Conducătorii preoților, "reunindu-se în consiliu cu bătrânii, au dat suficient de mulți arginți soldaților, zicând: «Să spuneți: [Discipolii lui au venit noaptea și l-au furat pe când noi dormeam!]. Și dacă va afla guvernatorul despre asta, îl vom convinge noi și vă vom scăpa de neplăceri». Ei, luând arginții, au făcut așa cum au fost instruiți. Astfel, zvonul acesta s-a răspândit la iudei până azi" (v. 12-15).

Andrea Tornielli, în Viața lui Isus. Cu comentariul Papei Francisc, editat de Piemme în 2022, scrie că era mare în soldați "frica datorită a ceea ce au văzut, datorită pietrei care părea că se mișcă singură, împinsă de o forță misterioasă. Și datorită acelei umbre pe care li s-a părut că au întrevăzut-o ieșind din mormânt. Au fost plătiți splendid, vor minți așa cum cereau cei care i-au tocmit". Probabil punctul se află chiar aici: corupția, minciuna, conveniența.

Efectiv, textul lui Matei care se proclamă în liturghia de luni din octava Paștelui relatează - sunt cuvinte rostite de Papa Francisc la Regina Coeli din 18 aprilie 2022 - că "vestirea poate întâlni un obstacol: falsitatea. De fapt, evanghelia relatează «o contra-vestire». Care este? Aceea a soldaților care au fost de pază la mormântul lui Isus. Ei sunt plătiți cu - spune evanghelia - «suficient de mulți arginți» (v. 12), o sumă frumoasă, și primesc aceste instrucțiuni: «Să spuneți: Discipolii lui au venit noaptea și l-au furat pe când noi dormeam» (v. 13). Voi dormeați? Ați văzut în somn cum îi furau trupul? Există o contradicție acolo, dar o contradicție în care cred toți, pentru că sunt la mijloc banii. Este puterea banului, celălalt stăpân despre care Isus spune că nu trebuie să-i slujim niciodată. Sunt doi stăpâni: Dumnezeu și banul. Să nu slujim niciodată banului! Iată falsitatea, logica ascunderii, care se opune vestirii adevărului. Este o amintire și pentru noi: falsitățile - în cuvinte și în viață - poluează vestirea, corup înăuntru, duc din nou la mormânt. Falsitățile ne duc înapoi, ne duc chiar la moarte, la mormânt. În schimb, Cel înviat vrea să ne scoată din mormintele falsităților și ale dependențelor. În fața Domnului înviat există acest alt «dumnezeu»: dumnezeul ban, care murdărește tot, ruinează tot, închide porțile spre mântuire. Și asta este peste tot: în viața zilnică există ispita de a adora acest dumnezeu ban".

Cuvintele pontifului ne fac să trecem de la un simplu portret al gărzilor corupte la o reflecție introspectivă asupra vieții credincioșilor care adesea, purtată de grijile lumii, este contrară evangheliei, în pofida botezului primit. Până când - tot cu limita care derivă din păcat, din voința slabă a omului, mai înclinată să dea ascultare glasului ispititorului decât glasului Tatălui - creștinii nu vor decide (convertirea este un proces care trebuie să fie mereu activ în viața spirituală) pentru o opțiunea fundamentală în favoarea onestității, a adevărului, a renunțării la conveniența personală și din partea economică. De fapt, "mamona" are puterea de a înclina inima spre o aplecare din care nu se mai poate ridica, odată ce alegerea a fost greșită.

Mania banului conduce viața pe un drum în marșarier, nu în sensul de a deveni copii, așa cum însuși Isus în evanghelie ne îndeamnă să facem, ci în semnificația inversă a unei involuții spre egoismul adult al persoanei care, în schimb, în ardoarea tinereții s-a lăsat purtată de un ideal care nu era imposibil de realizat, de o speranță autentică și nu de o utopie goală. Adesea ceea ce se întâmplă în viață ne face să regresăm la o stare de conservare (până la urmă, ce face un mormânt dacă nu să conserve un răposat?) în loc să ne dea curajul de a abandona siguranțe consolidate în favoarea bătăilor de aripi care indică forța de a schimba ceea ce este reversibil. Până la urmă în viață trebuie să decidem: putem juca partida profitului personal, până la disprețuirea adevărului, sau să jucăm totul pentru tot, chiar și viața însăși, cu scopul de a mărturisi învierea lui Cristos.

(După L'Osservatore Romano, 24 aprilie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat