Traian (NT): Întâlnirea membrilor Consiliului Prezbiteral
Miercuri, 10 aprilie 2024, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (NT) a avut loc întâlnirea de primăvară a Consiliului Prezbiteral din Dieceza de Iași. Au participat PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și 31 de preoți care fac parte din acest organism diecezan.
Întâlnirea a fost deschisă de păstorul diecezei care, după rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt, i-a salutat pe membrii Consiliului Prezbiteral, mulțumindu-le pentru prezență și pentru implicarea lor în viața diecezei.
Primul punct de pe ordinea de zi a fost în legătură cu anul pastoral în dieceza noastră. Pr. Daniel Iacobuț a vorbit mai ales despre un mini-sondaj realizat în rândul preoților cu privire la modul în care a fost perceput și implementat până acum planul pastoral diecezan trienal. S-au scos în evidență mai multe aspecte pozitive printre care: o mai mare apropiere între păstori și credincioși, promovarea formării credincioșilor, responsabilizarea în ceea ce privește implicarea credincioșilor în viața Bisericii.
În continuare s-a vorbit despre organizarea Zilei Tineretului de anul acesta, care va avea loc la Catedrala din Iași sâmbătă, 18 mai 2024. Prin această manifestare de credință se dorește și marcarea aniversării unor evenimente importante din istoria recentă a diecezei noastre: 10 ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, 5 ani de la vizita Papei Francisc la Iași și 25 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea în România. Tema întâlnirii va fi: "Cei care speră în Domnul merg fără să obosească" (cf. Is 40,31). Din program, s-au amintit punctele cele mai importante: momentul catehetic, Sfânta Liturghie și Festivalul tinerilor. S-a insistat ca tinerii care vor participa la eveniment să fie pregătiți printr-o serie de întâlniri catehetice și de rugăciune.
PS Iosif Păuleț a vorbit despre câteva aspecte organizatorice care privesc binecuvântarea anuală a familiilor, primițiile preoților nou-sfințiți, Liturghia Crismei. S-a subliniat în mod special oportunitatea ca Liturghia Crismei să se celebreze în continuare în Miercurea Sfântă.
Pr. Petru-Sebastian Tamaș a vorbit pe scurt despre situația Seminarului Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău. Au fost reliefate mai multe aspecte pozitive, precum și provocările cu care se confruntă formatorii de la Bacău. S-a insistat asupra necesității de a fi promovate vocațiile la preoție în parohiile diecezei.
În continuare, pr. Alexandru Roca, econom diecezan, a prezentat mai multe aspecte de natură administrativă. O importanță deosebită a fost acordată noilor reglementări legale ce privesc factura electronică. De asemenea, s-a vorbit despre proiectul Ministerului Mediului care alocă fonduri nerambursabile pentru instalarea de panouri fotovoltaice, precum și despre două proiecte importante pentru Dieceza de Iași: construirea unui nou corp de clădire pentru Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău și reamenajarea centrului de la Sarata (BC).
PS Petru Sescu, pornind de la procesele verbale ale întâlnirilor decanale, a vorbit despre mai multe chestiuni care privesc bunul-mers al activităților pastorale în dieceza noastră. Printre altele, s-a insistat asupra necesității promovării devoțiunilor în cinstea fericiților din Dieceza de Iași: Ieremia Valahul, Anton Durcovici și Veronica Antal.
După aproximativ trei ore de prezentări și discuții, PS Iosif Păuleț i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru această întâlnire utilă și rodnică, precum și tuturor preoților care au participat pentru deschiderea și colaborarea lor.
Cancelaria episcopală