|
© Vatican Media |
Urările patriarhului ecumenic Bartolomeu adresate catolicilor și protestanților
"O dată comună pentru toți creștinii pentru a celebra Paștele"
de Giovanni Zavatta
"Să-l rugăm pe Domnul așa încât celebrarea comună a Paștelui pe care o vom avea anul viitor să nu fie o coincidență fericită, un eveniment fortuit, ci începutul fixării unei date comune pentru creștinismul occidental, în vederea celei de-a 1700-a aniversări, în 2025, a convocării primului Conciliu Ecumenic la Niceea, care între altele a tratat și problema reglementării timpului celebrării Paștelui. Suntem optimiști pentru că există bunăvoință și disponibilitate de ambele părți, deoarece celebrarea separată a evenimentului unic al Învierii unice a Domnului unic este un scandal". Este pasajul cel mai semnificativ al intervenției rostite duminica trecută de patriarhul ecumenic Bartolomeu după liturgia divină prezidată de el în biserica "Agioi Theodoros", în cartierul Vlagas, la Istanbul.
Amintind că "în această zi (31 martie) frații noștri creștini non-ortodocși celebrează Învierea din morți a Domnului nostru", Bartolomeu a adresat "un sincer salut de iubire tuturor creștinilor care pretutindeni pe pământ celebrează astăzi Sfântul Paște", informând că a trimis reprezentanții patriarhiei de Constantinopol la celelalte confesiuni creștine "pentru a le duce urările și felicitările".
Anul acesta Bisericile ortodoxe, care urmează calendarul iulian, și nu cel gregorian, vor sărbători Paștele Învierii după cinci săptămâni față de catolici și protestanți, și anume duminică, 5 mai. În schimb, în 2025 data va coincide: duminică, 20 aprilie.
Discursul lui Bartolomeu și referința sa la celebrările pentru a 1700-a aniversare a primului Conciliu din Niceea aduc un nou assist tuturor celor care consideră o necesitate stabilirea unei date comune pentru Paște pentru toți creștinii, problemă pe care Papa Francisc a tratat-o în diferite ocazii, în timp ce aceeași disponibilitate a fost afirmată de lideri ai altor Biserici creștine, între care patriarhul coptic-ortodox Tawadros al II-lea.
La Niceea - se citește într-un recent comunicat al Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor - a fost dat "un elan decisiv căutării unei date comune a Paștelui între toate comunitățile creștine din imperiu în acel moment, stabilind ca dată pentru celebrarea pascală duminica de după prima lună plină de primăvară. Deoarece în același timp a fost decis că Paștele trebuia să fie celebrat după sărbătoarea ebraică Pesach, a fost însă abandonată data comună de Paște între creștini și evrei".
În secolul al XVI-lea, cu introducerea din partea Papei Grigore al XIII-lea a calendarului gregorian, conform căruia Paștele se celebrează mereu în duminica după prima lună plină de primăvară, a fost consecința că, de atunci, Bisericile din Occident calculează data Paștelui după acel calendar, în timp ce "Bisericile din Orient continuă să celebreze Paștele după calendarul iulian, care era folosit în toată Biserica înainte de reforma calendarului gregorian și pe care se bazase și Conciliul din Niceea în 325".
(După L'Osservatore Romano, 2 aprilie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu