Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Construind speranțe cu Oana Gheorghiu (Asociația "Dăruiește viață"), invitata Academiei "Petru Tocănel"

La Institutul Teologic Franciscan din Roman, Academia "Petru Tocănel" a continuat seria conferințelor lunare "Căutăm căi pentru un viitor mai bun pentru toți", duminică, 24 martie 2024, având-o ca invitată pe Oana Gheorghiu, membră fondatoare a Asociației "Dăruiește viață". Emoția serii a fost întregită de Livia Frona, studentă la Universitatea "George Enescu", specializarea pian, care a creat un moment muzical de excepție.

Sumare referințe biografice despre invitata noastră: este născută la Brebu, lângă Câmpina, preocupată stoic de parcursul educațional, muncind în domeniul privat, sensibilă fiind la nevoile copiilor bolnavi. Se cunoștea deja cu Carmen Uscatu când o întâmplare le-a mișcat în sensul implicării umanitare mai vizibile: a fost strigătul de ajutor al unei mame care nu reușea să își ducă copilul bolnav de cancer la tratament în străinătate. Oana și Carmen s-au implicat, au reușit cu ajutorul unui protest, cu ajutorul Paulei Herlo de la PRO TV să strângă suma de bani necesară lui Dragoș, care a plecat în străinătate, dar o infecție din spitalul de la noi a întrerupt socoteala vieții. Împreună cu Carmen Uscatu fondează Asociația "Dăruiește viață" și se implică în toate marile spitale din România cu renovări de secții, dotări de săli de operații, secții inovative și moderne, ajutor pentru copiii bolnavi.

În România cei mai mulți copii mor din cauza cancerului. Aceia dintre noi care sunt decidenți nu prea acordă atenție familiilor acestora întrucât drama lor este prea mare să se mai se poată implica în procesul electoral. Spitalizarea copiilor este lungă, cei mai mulți au nevoie de un părinte lângă ei, traversează situații cu nevoi speciale. Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu au îndrăznit să spere că pot construi o secție pentru copiii de la Spitalul "Marie Curie", bolnavi de cancer, pentru că în clădirea actuală condițiile nu permiteau asta. Au îndrăznit, au pornit pe un proiect de vis și cu ajutorul a 350.000 de donatori prin sms și al procentelor din impozit date de peste 8.000 de firme au terminat un spital "navă spațială" pe care l-au predat de puțin timp cu acte statului roman, adică nouă. Sintagma "navă spațială" se potrivește pentru că dotările au ținut seama de binele pacienților copii, de binele mamelor care îi însoțesc: grădină interioară, cinematograf, sală de operații din sticlă pentru a evita infecțiile nosocomiale etc.

Am înțeles de la Oana Gheorghiu că împreună cu Carmen Uscatu, cu Paula Herlo și cu alți cinci oameni cu inimă mare au coordonat acest proiect și au izbutit să îl termine. Ne-a dat curaj că se poate și că dacă gestul individual ar putea părea insignifiant sau neputincios, însumând mai multe, devine puternic și de impact.

Căi mai bune pentru noi, pentru noi împreună, ne dorim să aflăm prin parcursul conferințelor Academiei "Petru Tocănel". Sensuri profunde sunt devoalate cu fiecare conferință, motive de a spera, de a începe și termina proiecte spre mai binele nostru și care pot rezona cu sensul vieții fiecăruia dintre participanți.

Odată, o studentă a întrebat-o pe antropologul Margaret Mead care consideră că este primul semn de civilizație într-o cultură. Studenta se aștepta ca antropologul să vorbească despre cârlige, vase de argilă sau pietre ascuțite. Dar nu. Mead a spus că primul semn de civilizație într-o cultură antică era dovada unei persoane cu femurul rupt și vindecat. Mead a explicat că, în regnul animal, dacă îți rupi piciorul, mori. Nu poți fugi de pericol, nu te poți duce la râu să bei apă sau să vânezi. Ești carne proaspătă pentru prădători. Niciun animal nu supraviețuiește unui picior rupt suficient de mult pentru ca osul să se vindece. Un femur rupt care s-a vindecat este dovada că cineva și-a făcut timp să stea cu cel căzut, a tratat rana, a condus persoana în siguranță și a îngrijit-o până când și-a revenit. A ajuta pe cineva în dificultate este locul unde începe civilizația, a mai spus Mead. Civilizația înseamnă ajutorul comunitar.

Invitata noastră de astăzi este un om care a înțeles deja ce este civilizația, în sensul profund înțeleasă, poate mișca voința noastră spre determinarea implicării în mai binele nostru.

Gabriela Ghercă




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat