Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Zi de reculegere pentru familii în Postul Mare

Duminică, 17 martie 2024, a avut loc la Liceul "La Salle" din Pildești o zi de reculegere pentru familii ca pregătire pentru sărbătoarea Învierii, iar predicator a fost părintele Lucian Horlescu.

În tot tumultul activităților pe care le desfășurăm zi de zi, de altfel foarte bune, riscăm să fim goliți de motivație sau lipsiți de energie, dacă am uita să ne oprim. Tocmai din acest motiv, atunci când noi, cei din Grupul de Familii, planificăm activitățile noastre anuale, avem grijă să programăm câte o zi de reculegere în momentele forte din anul liturgic. Avem nevoie să dăm un "refresh" vieții noastre pentru a fi capabili să facem față tuturor provocărilor care apar atât în viața de familie, cât și în relația noastră cu ceilalți.

Dacă ar fi să rezum într-o singură frază ziua de reculegere, m-aș opri la aceasta: Cuvintele sunt oglinda inimii noastre: "Omul bun scoate binele din tezaurul bun al inimii sale, iar cel rău scoate răul din tezaurul rău al inimii sale. Căci gura lui vorbește din prisosul inimii" (cf. Lc 6,45).

Din plinătatea inimii vorbește gura, spunea părintele Lucian la prima meditație. Acest lucru, fiind adevărat, înseamnă că atunci când avem dificultăți mari în înfrânarea limbii noastre, există multe lucruri ce nu sunt în ordine în inima noastră; tot cuvântul revelat ne spune și că, în măsura în care ne vom îndrepta inima, vom avea mai puțină greutate în a ne controla limba. Tocmai despre modul cum ne folosim limba (pentru a binecuvânta sau a blestema pe Dumnezeu sau pe aproapele) am reflectat de-a lungul întregii zile de reculegere.

De aici am desprins îndemnul: să mergem la izvor, la inimă, să vedem ce putem schimba acolo, pentru a putea purifica râul de vorbe pe care le rostim... schimbând inima, acolo în profunzime, putem constata că dragostea nu face rău aproapelui, nici măcar în gând.

Din egoism sau din slăbiciune suntem tot mai rezervați în a-l binecuvânta pe Dumnezeu sau pe aproapele pentru atâtea lucruri bune din viața noastră și din jurul nostru.

O binecuvântare este o declarație de bunăvoință și fericire care se spune despre o altă persoană, amintea părintele în cea de-a doua meditație. Trebuie doar să ne facem un obicei și de a aprecia mai mult ce vedem bun și pozitiv în celălalt înainte de a fi vânători de greșeli. Doar practicând zi de zi acest lucru putem deveni un om nou care îl binecuvântează pe Dumnezeu în orice circumstanță a vieții.

O zi a comuniunii, așa aș putea defini, în concluzie, această zi de reculegere. Fiecare moment a avut importanța lui. Meditațiile, timpul de reflecție personală, Liturghia, masa împreună, prezența părintelui paroh Ionel Roșu și a părintelui vicar în mijlocul nostru, ne-au dat sentimentul că suntem asemenea unei mari familii capabile să împărtășească bucuriile, dar și preocupările de zi cu zi.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată, mulțumim, de asemenea, tuturor celor care s-au implicat la buna desfășurare a acestei zile.

Adăugăm, pe scurt, câteva mărturii și impresii din partea unor participanți la această zi de reculegere:

"Mi-a plăcut mult tema propusă de părintele Lucian Horlescu, modul de prezentare, citatele și textele biblice foarte bine alese. Mi-a rămas în minte ceea ce părintele a subliniat de mai multe ori; cuvintele noastre pot aduce binecuvântare doar trecute prin filtrul unei inimi curate, lipsită de mândrie, îngâmfare, dominare, dar plină de spiritul de iubire a lui Dumnezeu. M-a făcut să citesc cu mai multă atenție, să meditez și să pun în practică ceea ce citesc din Sfânta Scriptură despre înfrânarea limbii." (Iuliana D.)

"Despre ziua de reculegere mi-am dorit să am o zi cu bucurie și așa a fost. Deși știam, am conștientizat că limba este organul cel mai greu de stăpânit. Cu ea putem aduce cele mai multe binecuvântări sau, dimpotrivă, cele mai mari blesteme. Găsim întotdeauna scuze pentru cuvintele noastre. E important să conștientizăm că fiecare cuvânt rău rostit despre aproapele este, de fapt, un blestem care se poate întoarce împotriva noastră oricând. Am ajuns să înțeleg zicala aceea că fiecare dă ce are în inima lui. Îmi doresc sa-mi fie viața o binecuvântare, ceea ce vă doresc tuturor, nu doar acum în Postul Mare, ci tot restul vieții. Cu mulțumire în inimă, Mihaela."

"Din cauză că am fost plecat mai mult timp la muncă în străinătate, am simțit lipsa unei astfel de zile de reculegere. Atât în ziua de reculegere din Advent, cât și în cea din Postul Mare a fost ceva deosebit, ceva benefic pentru sufletul meu. M-am simțit bine împreună cu ceilalți și mai aproape de Dumnezeu." (Ioan)

"Aceste zile de reculegere sunt într-adevăr o binecuvântare pentru toate familiile. Povestind la locul de muncă despre experiențele frumoase trăite aici, am invitat alte familii din Adjudeni. A fost de ajuns să vină o dată, căci după aceea au fost nelipsiți. Am trăit cu toții o zi cu mult entuziasm și la intensitate maximă, asta și datorită temelor alese cu mare grija de părintele Lucian." (Maricica I.)

"De câțiva ani particip cu bucurie la zilele de reculegere. Nicio zi nu e la fel cu cealaltă, mereu mă întorc acasă cu gânduri frumoase, ce le împărtășesc cu drag familiei. Și în această zi m-a impresionat mult fraza pe care o păstrez în suflet: Cuvintele sunt oglinda inimii noastre. Omul bun scoate binele din tezaurul bun al inimii sale iar cel rău scoate din tezaurul rău al inimii sale. Căci gura lui vorbește din prisosul inimii. Mulțumim părintelui Lucian pentru ziua frumoasă trăită duminică!" (Angela M.)

"Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul
și tot ce este în mine [să binecuvânteze] numele său cel sfânt!
Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul
și nu uita nicicând de binefacerile sale!" (Ps 103,1-2)

Binecuvântați! Fiți o binecuvântare!

Tuturor vă dorim din toată inima sărbători pascale binecuvântate!

Gabriela Martișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 martie: Pildești: Zi de reculegere pentru familii în Postul Mare




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat