Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (17 martie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, a cincea duminică din Postul Mare, în timp ce ne apropiem de Săptămâna Sfântă, Isus în evanghelie (cf. In 12,20-33) ne spune un lucru important: că pe cruce vom vedea gloria sa și a Tatălui (cf. v. 23.28).

Dar cum este posibil ca gloria lui Dumnezeu să se manifeste chiar acolo, pe cruce? Ne-ar veni să credem că asta are loc în înviere, nu pe cruce, care este o înfrângere, un faliment! În schimb, astăzi Isus, vorbind despre pătimirea sa, spune: "A venit ceasul ca Fiul Omului să fie glorificat" (v. 23). Ce vrea să ne spună?

Vrea să ne spună că gloria, pentru Dumnezeu, nu corespunde succesului uman, faimei sau popularității; gloria, pentru Dumnezeu, nu are nimic autoreferențial, nu este o manifestare grandioasă de putere după care urmează aplauzele publicului. Pentru Dumnezeu gloria înseamnă a iubi până la dăruirea vieții. A se glorifica, pentru el, înseamnă a se dărui, a deveni accesibil, a oferi iubirea sa. Și asta s-a întâmplat în mod culminant pe cruce, chiar acolo, unde Isus a arătat la maximum iubirea lui Dumnezeu, revelând pe deplin fața sa de milostivire, dăruindu-ne viața și iertându-i pe cei care-l răstigneau.

Fraților și surorilor, de pe cruce, "catedră a lui Dumnezeu", Domnul ne învață că gloria adevărată, aceea care nu apune niciodată și ne face fericiți, este făcută din dar și iertare. Darul și iertarea sunt esența gloriei lui Dumnezeu. Și sunt pentru noi calea vieții. Darul și iertarea: criterii foarte diferite de ceea ce vedem în jurul nostru, și chiar și în noi, atunci când ne gândim la glorie ca la ceva mai mult de primit decât de dat; ca la ceva de posedat și nu de oferit. Nu, gloria lumească trece și nu lasă bucuria în inimă; nici nu duce la binele tuturor, ci la diviziune, la discordie, la invidie.

Așadar, putem să ne întrebăm: Care este gloria pe care o doresc pentru mine, pentru viața mea, pe care o visez pentru viitorul meu? Aceea de a-i impresiona pe ceilalți prin bravura mea, prin capacitățile mele sau prin lucrurile pe care le posed? Sau calea darului și a iertării, aceea a lui Isus Cristos, calea celui care nu încetează să iubească, încrezător că asta îl mărturisește pe Dumnezeu în lume și face să strălucească frumusețea vieții? Ce glorie vreau pentru mine? De fapt, să ne amintim că, atunci când dăruim și iertăm, în noi strălucește gloria lui Dumnezeu. Chiar acolo: când dăruim și iertăm.

Fecioara Maria, care l-a urmat cu credință pe Isus în ora pătimirii, să ne ajute să fim reflexii vii ale iubirii lui Isus.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Am aflat cu ușurare că în Haiti au fost eliberați un profesor și patru dintre cei șase călugări de la Institutul Fr?res du Sacré-C?ur răpiți la 23 februarie. Cer să fie eliberați cât mai curând ceilalți doi călugări și toate persoanele aflate încă sub sechestrare în acea iubită țară încercată de atâta violență. Invit toți actorii politici și sociali să abandoneze orice interes particular și să se angajeze în spirit solidar în căutarea binelui comun, susținând o tranziție senină spre o țară care, cu ajutorul comunității internaționale, să fie înzestrată cu instituții solide capabile să readucă ordinea și liniștea în rândul cetățenilor săi.

Să continuăm să ne rugăm pentru populațiile martirizate de război, în Ucraina, în Palestina și în Israel, în Sudan. Și să nu uităm Siria, o țară care suferă mult din cauza războiului, de mult timp.

Vă salut pe voi toți care ați venit din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi, salut studenții spanioli din rețeaua de reședințe universitare "Camplus", grupurile parohiale din Madrid, Pescara, Chieti, Locorotondo parohiaParohia "Sfântul Ioan Leonardi" din Roma. Salut Cooperativa Socială "Sfântul Iosif" din Como, copiii din Perugia, tinerii din Bologna aflați pe cale spre mărturisirea de credință și tinerii de la Mir din Pavia, Iolo din Prato și Cavaion Veronese.

Primesc cu plăcere participanții la maratonul din Roma, sărbătoare tradițională a sportului și a fraternității. Și anul acesta, prin inițiativa lui Athletica Vaticana, numeroși atleți sunt implicați în "ștafetele solidarității", devenind martori ai împărtășirii.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat