|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Adunarea Plenară a Dicasterului pentru Evanghelizare (Secțiunea pentru Problemele Fundamentale ale Evanghelizării în Lume) (15 martie 2024)
Iubiți frați și surori!
Sunt bucuros să vă spun bun-venit vouă, superiori, membri și consultanți ai Dicasterului pentru Evanghelizare - Secțiunea pentru Problemele Fundamentale ale Evanghelizării în Lume, reuniți în adunare plenară. Este un moment important pentru confruntarea pe care le comportă problemele evanghelizării, mai ales dacă privirea este îndreptată spre diferitele regiuni ale lumii, așa de diferite între ele prin cultură și tradiție.
Primul gând se îndreaptă spre condiția în care se află diferite Biserici locale unde secularismul din deceniile trecute a creat dificultăți enorme: de la pierderea simțului de apartenență la comunitatea creștină, la indiferența în ceea ce privește credința și conținuturile sale. Sunt probleme serioase cu care atâția frați trebuie să se confrunte în fiecare zi, dar nu trebuie să ne descurajăm. Secularismul a fost studiat și s-au scris avalanșe de pagini în această privință. Cunoaștem efectele negative pe care le-a produs, dar acesta este timpul potrivit pentru a înțelege ce răspuns eficace suntem chemați să dăm tinerelor generații ca să poată recupera sensul vieții. Referința la autonomia persoanei, propusă ca una dintre pretențiile secularismului, nu poate să fie teoretizată ca independență de Dumnezeu, pentru că tocmai Dumnezeu garantează acțiunii personale libertatea. Și cu privire la noua cultură digitală, care prezintă atâtea aspecte interesante pentru progresul omenirii - să ne gândim la medicină și la salvgardarea creației -, ea aduce cu sine și o viziune despre om care apare problematică dacă este referită la exigența de adevăr care locuiește în fiecare persoană, unită cu exigența de libertate în raporturile interpersonale și sociale.
Așadar, marea problematică ce se află în fața noastră este a înțelege cum să depășim ruptura care s-a determinat în transmiterea credinței. În acest scop, este urgent să se recupereze o relație eficace cu familiile și cu centrele de formare. Credința în Domnul înviat, care este inima evanghelizării, pentru a fi transmisă cere o experiență semnificativă trăită în familie și în comunitatea creștină ca întâlnire cu Isus Cristos care schimbă viața. Fără această întâlnire, reală și existențială, vor fi mereu supuși tentației de a face din credință o teorie și nu o mărturie de viață.
Tot cu privire la problema prioritară a transmiterii credinței, vă mulțumesc pentru slujirea pe care o dați în domeniul catehezei. Și faceți asta folosindu-vă și de noul Directoriu, elaborat de voi în 2020. El este un instrument valabil și poate să fie eficace, nu numai pentru reînnoirea metodologiei catehetice, ci aș spune mai ales pentru implicarea comunității creștine în ansamblul său. În această misiune, un rol specific este încredințat celor care au primit și vor primi slujirea de catehet, pentru a fi întăriți în angajarea lor în slujba evanghelizării. Doresc ca episcopii să știe să alimenteze și să însoțească vocațiile la această slujire, mai ales în rândul tinerilor, pentru a permite să fie redusă prăpastia între generații și transmiterea credinței să nu apară ca o misiune încredințată numai persoanelor bătrâne. În acest sens, vă încurajez să găsiți formele ca să poată continua să fie cunoscut, studiat, valorizat Catehismul Bisericii Catolice, așa încât să se scoată din el răspunsurile la noile exigențe care se manifestă cu trecerea deceniilor.
O a doua temă pe care vreau s-o împărtășesc cu voi este spiritualitatea milostivirii, drept conținut fundamental în opera de evanghelizare. Milostivirea lui Dumnezeu nu dispare niciodată și noi suntem chemați s-o mărturisim și s-o facem să circule, ca să spunem așa, în venele trupului Bisericii. Dumnezeu este milostivire: acest mesaj peren a fost relansat cu forță și modalități reînnoite de Sfântul Ioan Paul al II-lea pentru Biserica și omenirea de la începutul celui de-al treilea mileniu. Pastorația din sanctuare, care este o competență a voastră, cere se fie impregnată de milostivire, pentru ca aceia care ajung în acele locuri să poată găsi acolo oaze de pace și seninătate. Misionarii milostivirii, cu slujirea lor generoasă adusă sacramentului Reconcilierii, oferă o mărturie care ar trebui să-i ajute pe toți preoții să redescopere harul și bucuria de a fi slujitori ai lui Dumnezeu care iartă mereu și fără limite. Slujitori ai lui Dumnezeu care nu numai că așteaptă și merge în întâmpinare, merge să caute, pentru că este Tată milostiv, nu stăpân, este bun Păstor, nu mercenar, și este plin de bucurie atunci când poate primi o persoană care se întoarce sau o regăsește în timp ce rătăcește în labirinturile sale (cf. In 10; Lc 15). Când evanghelizarea este făcută cu ungerea și stilul milostivirii, găsește ascultare mai mare și inima se deschide cu mai multă disponibilitate la convertire. De fapt, suntem atinși în ceea ce simțim că avem mai multă nevoie, adică iubirea curată, gratuită, care este izvor de viață nouă.
A treia temă pe care doresc să v-o propun este pregătirea pentru Jubileul Ordinar de anul viitor. Va fi un Jubileu în care va trebui să iasă în evidență forța speranței. Peste câteva săptămâni voi face publică scrisoarea apostolică pentru convocarea sa oficială: doresc ca acele pagini să poată ajuta pe mulți să reflecteze și mai ales să trăiască în mod concret speranța. Această virtute teologală a fost văzută în mod poetic ca "sora cea mai mică" în mijlocul celorlalte două, credința și iubirea, dar fără de care acestea două nu merg înainte, nu se exprimă pe ele însele cât mai bine. Poporul sfânt al lui Dumnezeu are atâta nevoie de ea! Cunosc marea angajare pe care zilnic Dicasterul o depune în organizarea Jubileului apropiat. Vă mulțumesc și sunt sigur că atâta trudă va aduce roadele sale. Oricum, primirea pelerinilor are nevoie să se exprime, în afară de operele structurale și culturale care sunt necesare, și în a le permite să trăiască experiența de credință, de convertire și de iertare, întâlnind o comunitate vie care dă mărturie bucuroasă și convinsă despre ea.
Și să nu uităm că acest an care precedă Jubileul este dedicat rugăciunii. Avem nevoie să redescoperim rugăciunea ca experiență de a sta în prezența Domnului, de a ne simți înțeleși, primiți și iubiți de el. Așa cum ne-a învățat Isus, nu este vorba atât de a înmulți cuvintele noastre, cât mai curând de a da spațiu tăcerii pentru a asculta cuvântul și a-l primi în viața noastră (cf. Mt 6,5-9). Să începem noi, fraților și surorilor, să ne rugăm mai mult, să ne rugăm mai bine, la școala Mariei și a sfinților și a sfintelor.
Vă mulțumesc pentru munca voastră din aceste zile și pentru slujirea voastră adusă Bisericii. Vă binecuvântez din inimă și mă rog pentru voi. Și voi, vă rog, rugați-vă pentru mine. Mulțumesc!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu