Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Au fost prezentate două documente ale Secretariatului General

Un mare șantier deschis

"Cum să fim Biserică sinodală în misiune? Cinci perspective de aprofundat teologic în vederea celei de-a doua sesiuni" și "Grupuri de studiu despre probleme reieșite în prima sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor de aprofundat în colaborare cu Dicasterele din Curia Romană": acestea sunt cele două documente ale Secretariatului General al Sinodului prezentate în dimineața zilei de joi, 14 martie 2024, în cursul unei conferințe în Sala de Presă a Sfântului Scaun, actualmente în Via dell'Ospedale. Introduși de directorul Matteo Bruni, au luat cuvântul cardinalii Mario Grech, secretar general al Secretariatului General al Sinodului, și Jean-Claude Hollerich, arhiepiscop iezuit de Luxemburg și raportor general al aceleiași Adunări; arhiepiscopul carmelit Filippo Iannone, prefect al Dicasterului pentru Textele Legislative; misionara de la Consolata, sora Simona Brambilla, secretară a Dicasterului pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică; Monseniorul Piero Coda, secretar general al Comisiei Teologice Internaționale; iezuitul Giacomo Costa, consultant al Secretariatului General al Sinodului, care a moderat intervențiile, legate și de scrisoarea papei difuzată astăzi.

Ambele documente sunt inspirate din raportul de sinteză al adunării din octombrie și au obiectivul de a menține vie dinamica sinodală prin munca în Bisericile locale, dar și în Curia Romană printr-o colaborare mai strânsă între diferitele Dicastere cu Secretariatul General al Sinodului. "Suntem aici pentru a împărtăși roadele acestui proces sinodal și a-i mulțumi Domnului pentru marea bunătate care există în poporul lui Dumnezeu", a început cardinalul Grech. "În acești ani am învățat câtă iubire există" în el "față de Isus și față de Biserica sa", a adăugat el. Motiv pentru care acum este vorba de "a culege roadele acestui pom care are rădăcinile în cuvântul lui Dumnezeu, în Tradiție, în Magisteriu și în experiența trăită". În timp ce "roadele confirmă că Duhul Sfânt este prezent și activ în Biserica de astăzi". După care cardinalul a reparcurs pașii făcuți după încheierea sesiunii din octombrie 2023 și a făcut referință la întâlnirile următoare fixate înainte de a doua sesiune din octombrie anul curent: între acestea, întâlnirea "Parohii pentru Sinod" care se va desfășura de la 29 aprilie la 2 mai.

La rândul său, cardinalul Hollerich a vorbit despre "un mare șantier deschis" de practici bune, oprindu-se asupra celui de-al doilea document referitor la grupurile de studiu instituite de pontif, care vor trebui să încheie lucrările lor și să-i înmâneze rezultatele până în iunie 2025. A adus și exemplul a ceea ce se întâmplă în arhidieceza sa la nivel de practici bune.

Monseniorul Coda a aprofundat îndeosebi întrebarea conducătoare din primul document: "Cum să fim Biserică sinodală în misiune?". În această privință, a evidențiat trei niveluri relevante din punct de vedere teologic și pastoral: Biserica locală, dimensiunea națională și continentală, Biserica universală întemeiată pe primatul lui Petru, care se leagă cu exercitarea colegialității episcopale și a sinodalității. Scopul este de a consolida "o colaborare mai intensă intrând în mișcare", într-o "sinergie inovatoare și promițătoare" pentru a nu lăsa să dispară unele aspecte care nu vor putea fi aprofundate în cadrul adunării generale, dar care se începe să se instituie și să se stabilească în mod corect "după experiența poporului lui Dumnezeu astăzi".

Pentru că "de la această experiență nu ne întoarcem înapoi - a făcut ecou sora Brambilla. Se merge înainte; și se merge înăuntru, în profunzime, implicați și prinși într-o mișcare în spirală care, cu forță și dulceață, ne duce la esențialul a ceea ce suntem drept creștini. Ușurați, dezarmați și eliberați de diferitele armuri și veșminte", dat fiind că "Sinodul este un parcurs în mod deosebit spiritual și, ca atare este suflu, șoaptă, mișcare ce transformă, eliberează, unește și armonizează, fără a aplatiza, a omologa, a omogeniza vreodată". De aceea, a asigurat călugărița, "pe valul benefic al experienței din octombrie trecut", și în Dicasterul său "iau formă noi instanțe de ascultare reciprocă, conversație, discernământ". De altfel, a remarcat ea, fiecare întâlnire poate fi "o ocazie binecuvântată nu numai de aprofundare a temelor prevăzute, ci și de a experimenta, a gusta, a simți frumusețea și rodnicia faptului de a merge împreună în ascultarea Duhului".

În sfârșit, arhiepiscopul Iannone a ilustrat rolul Comisiei Canonice legată cu Dicasterul condus de el, care a fost voită de Papa Francisc încă înainte de Adunarea din 2023, cu scopul de a elabora propuneri de revizuire a celor două Coduri de Drept Canonic - latin și oriental - în lumina drumului sinodal. Și că va continua în lucrarea de studiu, de confruntare și de aprofundare. Pentru că, a explicat el, fiecare reformă are nevoie de norme pentru a deveni operativă și a nu rămâne numai îndemn pios, pentru a plăsmui și a organiza în mod stabil modalități de funcționare a mecanismelor de participare pentru un nou protagonism al tuturor credincioșilor botezați, bărbați și femei, în unica misiune de a-l vesti pe Cristos.

(După L'Osservatore Romano, 14 martie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat