|
© Vatican Media |
Card. Parolin: Pentru papa a negocia nu este capitulare, ci condiție pentru o pace justă și durabilă
După cuvintele Papei Francisc despre Ucraina la Radioteleviziunea elvețiană, cardinalul secretar de stat Pietro Parolin intervine pe această temă într-un interviu pentru "Corriere della Sera": "Lumea riscă o escaladare nucleară". Redăm textul integral al interviului acordat lui Gian Guido Vecchi, publicat marți, 12 martie 2024.
Eminență, pare evident că papa cere o negociere, și nu o capitulare. Dar de ce să se adreseze numai uneia dintre părți, Ucraina, și nu Rusia? Și a evoca "înfrângerea" celui agresat, ca motivație pentru negociere, nu riscă să fie contraproductivă?
Cum s-a amintit de directorul sălii de presă vaticane, citând cuvintele Sfântului Părinte din 25 februarie, apelul pontifului este ca "să se creeze condițiile pentru o soluție diplomatică în căutarea unei păci juste și durabile". În acest sens este clar că crearea acestor condiții nu revine numai unei dintre părți, ci ambelor, iar prima condiție mi se pare că este tocmai aceea de a pune capăt agresiunii. Nu trebuie uitat niciodată contextul și, în acest caz, întrebarea care a fost adresată papei, care, ca răspuns, a vorbit despre negociere și, îndeosebi, despre curajul negocierii, care nu este niciodată o capitulare. Sfântul Scaun continuă această linie și continuă să ceară "încetarea focului" - și cei care încetează focul ar trebui să fie înainte de toate agresorii - și apoi deschiderea de tratative. Sfântul Părinte explică faptul că a negocia nu este slăbiciune, ci forță. Nu este capitulare, ci este curaj. Și ne spune că trebuie să avem o considerație mai mare față de viața umană, față de sutele de mii de vieți umane care au fost sacrificate în acest război în inima Europei. Sunt cuvinte care sunt valabile pentru Ucraina ca și pentru Țara Sfântă și pentru celelalte conflicte care însângerează lumea.
Mai există posibilități de a ajunge la o soluție diplomatică?
Fiind vorba de decizii care depind de voința umană, rămâne mereu posibilitatea de a ajunge la o soluție diplomatică. Războiul dezlănțuit împotriva Ucrainei nu este efectul unei calamități naturale incontrolabile, ci numai al libertății umane, iar aceeași voință umană care a provocat această tragedie are și posibilitatea și responsabilitatea de a întreprinde pași pentru a-i pune capăt și a deschide calea spre o soluție diplomatică.
Preocuparea Sfântului Scaun este o escaladare? Chiar dumneavoastră vorbeați despre asta spunând că "provoacă frică" ipoteza unei implicări a țărilor occidentale.
Sfântul Scaun este preocupat pentru riscul unei lărgiri a războiului. Ridicarea nivelului conflictului, izbucnirea de noi ciocniri armate, cursa reînarmării sunt semnale dramatice și neliniștitoare în acest sens. Lărgirea războiului înseamnă suferințe noi, dolii noi, victime noi, distrugeri noi, care se adaugă la acelea pe care poporul ucrainean, mai ales copii, femei, bătrâni și civili, le trăiește în propriul trup, plătind prețul prea scump al acestui război nedrept.
Papa Francisc a vorbit și despre conflictul israeliano-palestinian, evocând "responsabilitatea" combatanților. Ce au în comun cele două situații?
Cele două situații au desigur în comun faptul să s-au lărgit în mod periculos dincolo de orice limită acceptabilă, că nu se reușește rezolvarea lor, că au reflexii în diferite țări și că nu pot găsi o soluție fără o negociere serioasă. Mă preocupă ura pe care o generează. Când se vor putea vindeca oare răni așa de profunde?
Tot în temă de escaladare: papa a vorbit de mai multe ori despre pericolul unui conflict nuclear, "este suficient un accident", aceasta este frica de fond a Sfântului Scaun? Un "accident" ca la Sarajevo în '14?
Riscul unei "derive" nucleare fatale nu este absent. Este suficient a vedea regularitatea cu care anumiți reprezentanți guvernamentali recurg la această amenințare. Nu pot decât să sper că este vorba de o propagandă strategică și nu de un "avertisment" al unui fapt realmente posibil. Cât privește "frica de fond" a Sfântului Scaun, cred că ea este mai degrabă aceea ca diferiții actori ai acestei situații tragice să ajungă să se închidă și mai mult în propriile interese, nefăcând ceea ce pot pentru a ajunge la o pace justă și stabilă.
(După Vatican News, 12 martie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
* * *
Papa Francisc despre războiul din Ucraina: Nu vă fie rușine să negociați. Interviu la Radio Televiziunea Elvețiană (RSI)