Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan

Sesiunea de primăvară a Consiliului Pastoral Diecezan (CPD) a avut loc sâmbătă, 2 martie 2024, în Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, cu începere de la ora 10.00. Menirea acestui Consiliu Pastoral este de a căuta să descopere problemele legate de activitățile pastorale derulate în dieceză, să le examineze și să propună soluții practice.

Consiliul este format din "credincioși creștini care sunt în comuniune deplină cu Biserica Catolică, atât clerici și membri ai institutelor de viață consacrată, cât mai ales laici, care sunt desemnați conform criteriilor stabilite de episcopul diecezan". Întrucât în această zi au avut loc mai multe evenimente notabile (chiar Preasfințitul Iosif Păuleț fiind în vizită pastorală în Parohia Pildești), unii dintre membrii CPD s-au învoit, la întâlnirea din Traian au fost alături de Preasfințitul Petru Sescu doar 42 de preoți, persoane consacrate și laici.

A opta întrunire a noului Consiliu Pastoral Diecezan a fost deschisă de preotul Alois Moraru, secretar general al CPD, care, după un moment de rugăciune condus de Preasfințitul Petru, a prezentat succint procesul verbal al reuniunii anterioare, din 11 noiembrie 2023, subliniind unele aspecte care au fost implementate deja în dieceză, a prezentat ordinea de zi și modul în care se va desfășura această sesiune, conștientizând adunarea despre bucuria de a fi împreună și a munci pentru binele Bisericii locale.

Având deja o experiență de 19 ani, Consiliul Pastoral Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și-a propus o nouă abordare a chestiunilor pastorale sesizate în comunitățile diecezei, oferind numeroase modalități de analiză și comunicare. Astfel, unii din membri CPD au oferit răspunsuri în scris la provocările trimise prin mijloacele moderne de comunicație, iar toți cei prezenți și-au putut exprima punctele de vedere în cadrul celor patru ateliere de lucru care s-au organizat în partea a doua a întâlnirii.

Prima conferință a fost prezentată de pr. Daniel Iacobuț, vicar episcopal al Secțiunii "Pastorație" și responsabil al Oficiului pentru Pastorația Liturgică și Sacramente din cadrul Episcopiei Romano-Catolice Iași, având ca temă "Anul pastoral Biserica, familia lui Dumnezeu". Timp de aproape 13 minute a prezentat câțiva pași ce trebuie urmați pentru a-i face pe creștini să conștientizeze că sunt familii ale familiei lui Dumnezeu, care este Biserica. Noi facem parte dintr-un popor care ne duce la credință și care ne ajută să trăim propria credință, făcând referință la viața și învățătura fericitului episcop Anton Durcovici. Însoțirea persoanelor care se află în situații de criză sau care nu mai simt apartenența la Biserică ar trebui să fie o provocare pentru toți creștinii. În finalul expunerii, părintele decan de Iași i-a invitat pe membrii CPD să găsească câte două exemple de activități pastorale din ultimii doi ani care i-au ajutat să descopere comunitatea parohială drept familie de familii.

Expunerea a doua a fost făcută, timp de 19 minute, de preotul Gabriel-Iulian Robu, profesor și prefect de studii la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, oferind multe și diverse moduri de a citi actele Conciliului al II-lea din Vatican, precum și "Caietele Conciliului", volumele fiind traduse și în limba română. O altă temă prezentată de dânsul a vizat Jubileul Anului 2025, pregătit deja prin doi ani speciali dedicați aprofundării Conciliului și rugăciunii. De aceea, membrii CPD au fost rugați să dezbată două chestiuni pe aceste teme: 1) Care sunt modalitățile cele mai eficiente prin care putem propune cu prospețime la nivel de oficii și parohii învățătura Conciliului al II-lea din Vatican? 2) Cum putem trăi în mod rodnic, la nivel de parohii și oficii, Anul rugăciunii 2024, ca pregătire pentru Jubileul Anului 2025?

Moderatorul întâlnirii a amintit apoi de un eveniment diecezan care este programat pentru luna mai anul acesta, celebrarea Zilei Tineretului, cerând mai multe detalii de la părintele Felix Roca, sr., responsabil al Oficiului pentru Pastorația Copiilor, Tinerilor și Asociațiilor din Dieceza de Iași. Acesta a prezentat noutățile despre organizarea Zilei Tineretului în contextul schimbărilor survenite în pastorația și formarea tinerei generații, ținând cont de celebrările diecezane programate la mijlocul lunii florar. Pentru a descoperi și alte provocări, responsabilul diecezan a solicitat participanților să ofere sugestii pentru celebrarea Zilei Tineretului, astfel încât aceasta să îi ajute pe tineri să crească în credință și să experimenteze că Biserică este alături de ei.

A patra temă expusă în plen i-a revenit Preasfințitului Petru Sescu, care, în șase minute, a oferit câteva puncte de analiză a modului în care au loc în parohiile Diecezei de Iași binecuvântarea familiilor și organizarea primițiilor. Întrucât se constată diverse moduri de abordare a acestor activități pastorale, episcopul auxiliar de Iași i-a invitat pe membrii CPD să caute răspunsuri la întrebarea "Cum considerați că ar fi mai bine de celebrat aceste momente de sărbătoare pentru a căuta o uniformizare în parohiile diecezei noastre?"

După o pauză de socializare, au urmat 80 de minute "incendiare", în care, împărțiți în patru echipe, membrii CPD au împărtășit experiențele din parohiile diecezei, precum și din alte structuri pastorale, analizând chestiunile propuse de relatorii care au prezentat conferințele sugerate de episcopul diecezan.

După recitarea rugăciunii "Angelus", timp de 40 de minute, a urmat prezentarea concluziilor și s-au cules zeci de propuneri, cărora le-am adăugat altele, formulate de membrii CPD care nu au putut participa fizic la întâlnire, dar au primit materialele necesare și setul de provocări supuse dezbaterii. Unele dintre constatările făcute de preoți, persoane consacrate și laici îi vor ajuta pe episcopi și pe responsabilii de oficii diecezane să întocmească catehezele, proiectele pastorale și inițiativele pentru noul an pastoral.

Au fost expuse apoi alte propuneri, critici constructive și sugestii făcute de membrii CPD, acestea vizând o pastorație cât mai armonioasă între parohiile și grupurile care activează în Dieceza de Iași. Ultimele minute ale întâlnirii au revenit episcopului Petru Sescu, care a evidențiat câteva concluzii și a apreciat aportul laicilor în viața Bisericii locale.

După 202 minute de ascultare, analiză și expunere a răspunsurilor găsite la chestiunile supuse dezbaterii, a opta întrunire a Consiliu Pastoral Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iași (a patra "echipă", după cele din 2005-2010, 2010-2016 și 2016-2020) a fost conchisă de Preasfințitul Petru Sescu, care a făcut alte scurte precizări, a mulțumit secretariatului și membrilor prezenți, invitându-i pe toți la colaborare și disponibilitate.

Pr. Alois Moraru,
secretar general al CPD

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 martie: Traian: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat