Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat conducătorilor și angajaților de la TV2000 și de la Radio inBlu (29 ianuarie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Sunt bucuros să vă primesc cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a nașterii lui TV2000 și a circuitului inBlu2000. Îl salut pe Mons. Giuseppe Baturi, secretar general al Conferinței Episcopale Italiene, și pe Mons. Piero Coccia, președinte al Fundației "Comunicare și Cultură" și al "Rete Blu", și pe voi toți care lucrați în aceste media.

Au trecut zece ani de la întâlnirea noastră precedentă și s-a schimbat mult în panorama mediatică. Inovația tehnologică a transformat modalitățile de producere a conținuturilor, precum și folosirea lor; și acum inteligența artificială "modifică în mod radical și informația și comunicarea și, prin intermediul lor, unele baze ale conviețuirii civile" (Mesaj pentru a LVIII-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale).

În acest vârtej, care pare să-i târască nu numai pe lucrătorii din sector, ci un pic pe noi toți, există totuși câteva principii care rămân fixe, ca stele la care să privim pentru a ne orienta și a nu pierde direcția. Și asta se referă în mod deosebit la voi, care, împreună cu cotidianul "Avvenire" și cu Agenția SIR, aveți o apartenență foarte precisă: Conferința Episcopală Italiană. Aceasta nu este o limită, ci este expresie a unei mari libertăți, pentru că amintește că întotdeauna comunicarea și informația au rădăcinile în uman. De asemenea, subliniază importanța de a întrupa credința în cultură, îndeosebi prin mărturie, relatând istorii în care întunericul care este în jurul nostru să nu stingă lumina speranței. Este fundamental a aminti și a trăi această apartenență. Pentru aceasta aș vrea să vă indic trei cuvinte pentru a continua pe drumul muncii voastre.

Primul este proximitate, a fi aproapele. În fiecare zi - prin televiziune sau radio - vă apropiați de atâtea persoane, care găsesc în voi niște prieteni de la care să primească informații, cu care să petreacă în mod plăcut timpul sau să meargă în descoperirea de realități, experiențe și locuri noi. Și această proximitate se extinde și la teritoriile și la periferiile în care locuiesc oamenii. Mie îmi place să cred că proximitatea este una dintre calitățile lui Dumnezeu care s-a apropiat de noi. Trei sunt lucrurile pe care le arată Dumnezeu: proximitatea: se face aproapele; duioșia: Dumnezeu este duios; compasiunea: iartă mereu. Nu uitați asta: proximitate, compasiune și duioșie. Vă încurajez să continuați să creați rețele, să țeseți legături, să relatați frumosul și bunul din comunitățile noastre - cu proximitate -, să-i faceți protagoniști pe cei care de obicei ajung să devină apariții sau nici măcar nu sunt luați în considerare. Comunicarea - știm asta - riscă să se aplatizeze pe unele logici dominante, să se aplece în fața puterii sau chiar să construiască fake news. Nu cădeți în ispita de a vă alinia, mergeți împotriva curentului, consumând mereu tălpile pantofilor și întâlnind oamenii. Numai așa puteți să fiți "autentici prin vocație", cum spune un slogan al vostru. Și nu uitați niciodată pe cei care sunt la margini, persoanele sărace, persoanele singure și, încă mai urât, persoanele rebutate.

Primul cuvânt era proximitate, al doilea pe care vi-l las este inimă, în pregnanța sensului său biblic și a tradiției creștine. În acești ultimi ani l-ați regăsit adesea în Mesajele pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale. Ar putea să pară nepotrivit să se alăture inima de lumea tehnologică, așa cum este de acum cea a comunicației, în schimb totul se naște de acolo. Nu se poate observa un fapt, nu se poate intervieva cineva, nu se poate relata ceva decât pornind de la inimă. De fapt, comunicarea nu se rezolvă în transmiterea unei teorii sau în executarea unei tehnici, ci este o artă care are în centru "capacitatea inimii care face posibilă proximitatea" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 171). Asta permite să facem spațiu celuilalt - restrângând un pic spațiul eu-lui -, să ne eliberăm de lanțurile prejudecăților, să spunem adevărul fără a-l separa de caritate. A nu separa niciodată faptele de inimă! Și apoi, a avea curaj. Nu este o întâmplare că termenul "curaj" derivă de la cor. Cel care are inimă are și curajul de a fi alternativ, însă fără a deveni polemic sau agresiv; de a fi credibil, fără a avea pretenția de a impune propriul punct de vedere; de a fi constructor de punți. Și acest lucru este foarte important: un comunicator putem să-l gândim ca o punte, deoarece comunicatorul este în mod necesar un constructor de punți.

Și al treilea cuvânt este responsabilitate. Fiecare trebuie să facă propria parte pentru a asigura că fiecare formă de comunicare este obiectivă, respectuoasă față de demnitatea umană și atentă față de binele comun. În acest mod, vom putea refacem fracturile, să transformăm indiferența în primire și relație. Meseria voastră este una dintre acele meserii care au caracterul vocației: sunteți chemați să fiți mesageri care informează cu respect, cu competență, contrastând diviziuni și discordii. Și amintind mereu că în centrul oricărui reportaj, al oricărui articol, al oricărui program este persoana: a nu uita acest lucru. Este tocmai ceea ce dă sens comunicării.

Dragi prieteni, în urmă cu zece ani ați demarat o fază de regândire și reorganizare a muncii voastre; în aceste zile ați adăugat o altă pietricică prin lansarea "App" a voastră. Fie ca și ea să contribuie la comunicarea cu proximitate, inimă și responsabilitate. Mergeți înainte pe acest drum, amintindu-vă ceea ce spunea patronul vostru, Sfântul Francisc de Sales: "Nu datorită măreției acțiunilor noastră îi vom fi plăcuți lui Dumnezeu, ci datorită iubirii cu care le vom face" (Întrețineri spirituale). Vă binecuvântez din inimă. Și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat