|
© Vatican Media |
În Biserică o nouă sfântă și un preot polonez martir al regimului comunist
de Tiziana Campisi
Va fi canonizată Maria Leonia Paradis, fondatoare a Institutului Micilor Surori ale Sfintei Familii, care a trăit în Canada între sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. În timpul audienței acordate cardinalului Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților, Papa Francisc a autorizat promulgarea decretului care recunoaște un miracol petrecut prin mijlocirea călugăriței, precum și a decretelor referitoare la martiriul lui Michał Rapacz, preot ucis din ură față de credință la 12 mai 1946 la Cracovia, care, prin urmare, va fi fericit, și la virtuțile eroice ale slujitorilor lui Dumnezeu, de astăzi venerabili, Cirillo Giovanni Zohrabian, episcop titular de Acilisene, și Gianfranco Maria Chiti, călugări capucini, Sebastián Gili Vives, preot fondator al Congregației Fiicelor Augustiniene ale Ajutorului, și Maddalena a Sfintei Tereza a Pruncului Isus, călugăriță din Congregația Fiicelor Bisericii.
|
Maria Leonia Paradis |
O femeie dedicată sprijinirii săracilor
Beatificată de Ioan Paul al II-lea la 11 septembrie 1984 la Montreal, Maria Leonia Paradis va fi numărată printre sfinți, pentru că mijlocirii sale se datorează vindecarea miraculoasă de "asfixie perinatală prelungită cu insuficiență multiorgană și encefalopatie" a unei nou-născute, petrecută la Saint-Jean-sur-Richelieu, în Québec, în 1986. Maria Leonia s-a născut la 12 mai 1840 la L'Acadie, în Canada, și intră la doar 13 ani în Congregația Surorilor Marianite ale Sfintei Cruci, dedicate slujirii casnice în Casele "Preoților Sfintei Cruci" și educației tinerilor. Este trimisă în diferite case din Canada și în 1862 în Statele Unite, unde, după șapte ani, trăiește despărțirea călugărițelor din Provincia din Indiana de casa mamă franceză, la care se unește puțin după aceea. Întoarsă în Canada la invitația părintelui Camillo Lefebvre, pentru a forma la viața călugărească niște tinere care să poată desfășura lucrarea lor în Colegiul "Sfântul Iosif", sora Maria Leonia primește, după aceea, sugestia arhiepiscopului de Montreal să dea viață unei noi comunități pentru necesitățile colegilor săi. La 31 mai 1880, este constituită Congregația "Micilor Surori ale Sfintei Familii", cu scopul specific de a presta slujire în comunitățile călugărești, în colegii și în seminarii. Sunt deschise noi comunități, în care maica Maria Leonia recomandă să se ajute preoții material și spiritual, și astfel, în casele parohiale și în seminarii se respirăm acea atmosferă proprie a Sfintei Familii din Nazaret, făcută din transparență și din pace, din ordine și din discreție. Maica Maria Leonia moare la 3 mai 1912 la Sherbrooke, la vârsta de 72 de ani. Institutul fondat de ea este răspândit, în afară de Canada, și în Honduras, Italia și Statele Unite.
|
Pr. Michał Rapacz |
Un preot martir în Polonia comunistă
Părintele Michał Rapacz, se naște la 14 septembrie 1904 la Tenczyn, în Polonia. Intrat în 1926 în Seminarul din Cracovia, este hirotonit preot după cinci ani. Trimis la Płoki ca vice-paroh al Parohiei "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", desfășoară după aceea slujirea sa la Rajcza, dar, în 1937, se întoarce la Płoki ca administrator al parohiei. Ca urmare a ocupației germane, este obligat să reducă activitatea sa pastorală, pentru că sunt interzise predarea religiei catolice, căsătoriile între polonezi și germani, toate celebrările și activitățile de după-amiază ale parohiilor și instituțiilor catolice. După ce s-a terminat războiul, în Polonia, sub dominația Uniunii Sovietice a lui Stalin, este instaurat regimul comunist, care declară deschis război religiei și Bisericii. În noaptea de 11 mai 1946, un grup de oameni înarmați intră în casa parohială din Płoki și îl sechestrează pe părintele Michał, ucigându-l, după aceea, într-o pădure apropiată. Preotul, conștient de pericolul în care se afla și dispus să-l înfrunte și să-și dea viața pentru a rămâne fidel lui Cristos și Bisericii, este asasinat din cauza activității sale pastorale, detestată de regim, și execuția sa nu este un eveniment izolat, ci parte a activității guvernului menită să "elibereze" Polonia de influența Bisericii și de reprezentanții săi cei mai semnificativi.
|
Cirillo Giovanni Zohrabian |
Un călugăr alături de poporul armean
Originar din Erzerum, în Turcia, Cirillo Giovanni Zohrabian, este o personalitate poliedrică, caracterizată de umor, umilință, spirit de slujire și profund simț de dreptate. Se consideră că s-a născut la 25 iunie 1881 într-o familie săracă și profund creștină, exterminată, după aceea, în genocidul armenilor. Intră în rândul capucinilor de la conventul din Istanbul în 1894. Hirotonit preot, după zece ani este destinat la misiunea din Trebisonda, la Erzerum, unde se dedică activității pastorale, direcțiunii spirituale, învățământului, bolnavilor. La izbucnirea Primului Război Mondial, aflându-se la Istanbul, este împiedicat să se întoarcă în misiunea sa și se stabilește în conventul "Sfântul Alois". După terminarea războiului, călugărul se ocupă de sutele de fete armene rămase orfane din cauza genocidului și, în 1920, la Trebisonda, pune la dispoziția grecilor din regiunea Pont, expulzați din țara lor, biserica și conventul. Pentru acest motiv este alungat din oraș și arestat, după aceea, la Istanbul. Supus timp de trei zile la torturi, este condamnat la moarte cu o acuză falsă, dar, în ultimul moment, este eliberat și îndepărtat din Turcia. Astfel ajunge în Grecia, unde se îngrijește de mii de refugiați armeni. Agregat în Provincia călugărească a capucinilor din Palermo, la 21 noiembrie 1938 este numit vicar patriarhal de Gazireh, în Siria, și la 8 iunie 1940 este ales episcop titular de Acilisene. Însă activitatea sa deranjează autoritățile grecești, care decid să-l supravegheze și să-l împiedice să desfășoare apostolatul său, până la a-i refuza viza de intrare și de ședere în Grecia. Cirillo Giovanni ajunge astfel în Siria, unde desfășoară o intensă acțiune pastorală și de asistență, construind școli, biserici și case pentru preoți și predând lecții private pentru numeroși studenți. Din cauza dificultăților de sănătate, prezintă apoi demisia sa din scaunul episcopal de Gazireh și se stabilește la Roma, continuând activitățile sale caritative și apostolice în favoarea armenilor. Moare la 20 septembrie 1972.
|
Gianfranco Maria Chiti |
Un militar cu suflet franciscan
Alt călugăr capucin căruia îi sunt recunoscute virtuțile eroice este Gianfranco Maria Chiti, om cu mare credință, cu profundă devoțiune mariană și euharistică, născut la 6 mai 1921 la Gignese, în provincia Novara. Încă de tânăr este atras de viața și de spiritualitatea franciscană, dar întreprinde cariera militară. În 1942, este trimis pe frontul sloveno-croat, oferindu-se, după aceea, ca voluntar pentru frontul rus, participă la bătălia de la Don, unde este rănit și înfruntă după aceea retragerea dramatică din Rusia. În contextul evenimentelor tragice de război și politice care au urmat după 8 septembrie 1943, Gianfranco Maria, deși nu împărtășea ideologia fascistă, aderă la Republica Socială Italiană. Se dedică și pentru a salva evrei și partizani, este după aceea arestat, eliberat și apoi reintegrat în armată. În desfășurarea serviciului militar, simte mereu o tulburare de conștiință, se străduiește cu generozitate în îndeplinirea actelor de caritate în apărarea vieții umane și demonstrează respect față de dușman și bunăvoință față de persecutații politici; iubitor și deschis la iertare, nu neglijează rugăciunea pentru soldații pe care-i vede murind. În 1950, se oferă voluntar pentru misiunea militară italiană în Somalia, se întoarce în Italia după patru ani și continuă cariera sa militară până la pensionare, în 1978. Atunci decide să intre în rândul Fraților Minori Capucini în Conventul din Rieti. Este hirotonit preot la 12 septembrie 1982 și se ocupă de novici, apoi devine părinte spiritual al Asociației Naționale de Infanterie din Sardegna. După aceea, îi este încredințată funcția de a restaura Conventul din Orvieto care devine, grație lui, un loc primitor și un punct de referință pentru cel care caută liniște și reculegere. Moare la 20 noiembrie 2004 în Spitalul Militar del Celio la Roma, ca urmare a unui accident rutier.
|
Sebastián Gili Vives |
Un preot alături de copii și de săraci
Sebastián Gili Vives este un spaniol, care se naște la 16 ianuarie 1811 la Artá, localitate din Maiorca. Hirotonit preot în 1835 la Ibiza, se dedică îndeosebi copiilor abandonați și, pentru această sensibilitate a sa, este numit prior al unui orfelinat care găzduiește de la 250 la 500 de copii. Pentru a le garanta o asistență tot mai bună, părintele Sebastián întemeiază Congregația Fiicelor Augustiniene ale Ajutorului, apoi, în 1860, este numit director al Spitalului din Palma. Se remarcă, îndeosebi, în timpul unei grave epidemii de holeră, în 1865, prin contribuția prețioasă dată împreună cu congregația sa în asistența oferită celor mai săraci. Dedică mult timp rugăciunii și are la inimă și condiția femeii, supusă în acea epocă la multe discriminări. Fiind canonic al catedralei din Palma de Maiorca, din 1883, promovează în mod deosebit cultul la Preasfânta Inimă a lui Isus, instituind, printre altele, practica pioasă a "Cele 48 de ore", în timp ce continuă să se angajeze pentru familia călugărească voită de el. Constrâns să lase rolul de superior și director al surorilor din cauza condițiilor sale de sănătate, moare la 11 septembrie 1894, la vârsta de 83 de ani.
|
Maddalena a Sfintei Tereza
a Pruncului Isus |
O viață trăită în rugăciune
Maddalena a Sfintei Tereza a Pruncului Isus, înainte de consacrare Maddalena Rosa Volpato, se naște la 24 iulie 1918 la Sant'Alberto di Zero Branco, în provincia Treviso, și percepe încă din adolescență vocația călugărească. După experiențele în două familii călugărești, trăiește o perioadă ca laică, apoi, în 1943, intră în Institutul Fiicelor Bisericii. La 18 ianuarie 1945, la începutul octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor, face un vot Domnului, oferind viața sa "pentru unirea fraților separați". După șapte zile, la 25 ianuarie, rămâne blocată la pat și îi este diagnosticat un abces osifluent la a cincea vertebră cervicală datorat bolii Pott, numit în mod obișnuit spondilită tuberculoasă. Internată în spitalul Lido din Venezia, trăiește boala sa dureroasă cu seninătate exemplară, reînnoind încontinuu oferirea sa pentru unitatea creștinilor. La 18 mai 1945 îi este permis să facă voturile călugărești, dar se stinge după un an, la 28 mai 1946, la vârsta de douăzeci și șapte de ani. Viața sa a fost una simplă, marcată de suferință. Deosebit de evlavios față de Fecioara Maria și față de Sfânta Tereza a Pruncului Isus, sfințenia sa a fost cunoscută repede de mulți după moarte, unită cu o anumită faimă de semne.
(După Vatican News, 24 ianuarie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu