|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Angelus (21 ianuarie 2024)
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Astăzi, evanghelia relatează chemarea primilor discipoli (cf. Mc 1,14-20). Cel de a-i chema pe alții să se unească la misiunea sa este unul dintre primele lucruri pe care Isus le face la începutul vieții publice: se apropie de niște tineri pescari și îi invită să-l urmeze pentru "a deveni pescari de oameni" (v. 17). Și asta ne spune un lucru important: Domnului îi place să ne implice în opera sa de mântuire, ne vrea activi cu el, ne vrea responsabili și protagoniști. Un creștin care nu este activ, care nu este responsabil în opera vestirii Domnului și care nu este protagonist al credinței sale nu este un creștin sau, cum spunea bunica mea, este un creștin "superficial".
În sine Dumnezeu n-ar avea nevoie de noi, dar o face, cu toate că asta comportă să ia asupra sa multe limite ale noastre: toți suntem limitați, ba chiar păcătoși, și el le ia asupra sa. Să privim, de exemplu, la câtă răbdare a avut cu discipolii: adesea nu înțelegeau cuvintele sale (cf. Lc 9,51-56), uneori nu se înțelegeau între ei (cf. Mc 10,41), mult timp nu reușeau să primească aspecte esențiale ale predicii sale, de exemplu slujirea (cf. Lc 22,27). Și totuși, Isus i-a ales și a continuat să creadă în ei. Acest lucru este important, Domnul ne-a ales pentru a fi creștini. Și noi suntem păcătoși, facem păcate unul după altul, dar Domnul continuă să creadă în noi. Acest lucru este minunat.
De fapt, a duce mântuirea lui Dumnezeu la toți a fost pentru Isus fericirea cea mai mare, misiunea sa, sensul existenței sale (cf. In 6,38) sau, cum spune el, hrana sa (cf. In 4,34). Și în fiecare cuvânt și acțiune cu care ne unim cu el, în aventura foarte frumoasă de a dărui iubire, lumina și bucuria se înmulțesc (cf. Is 9,2): nu numai în jurul nostru, ci și în noi. Așadar, a vesti evanghelia nu este timp pierdut: înseamnă a fi mai fericiți ajutându-i pe ceilalți să fie fericiți; înseamnă a ne elibera de noi înșine ajutându-i pe ceilalți să fie liberi; înseamnă a deveni mai buni ajutându-i pe ceilalți să fie mai buni!
Așadar, să ne întrebăm: Eu mă opresc din când în când pentru a-mi aminti bucuria care a crescut în mine și în jurul meu atunci când am primit chemarea de a-l cunoaște și a-l mărturisi pe Isus? Și atunci când mă rog, îi mulțumesc Domnului pentru că m-a chemat să-i fac fericiți pe alții? În sfârșit: Doresc să fac pe cineva să guste, prin mărturia mea și bucuria mea, cât de frumos este a-l iubi pe Isus?
Fecioara Maria să ne ajute să gustăm bucuria evangheliei.
________________
După Angelus
Iubiți frați și surori!
Lunile următoare ne vor conduce la deschiderea Porții Sfinte, cu care vom începe Jubileul. Vă cer să intensificați rugăciunea pentru a ne pregăti să trăim bine acest eveniment de har și să experimentăm în el forța speranței lui Dumnezeu. Pentru aceasta începem astăzi Anul rugăciunii, adică un an dedicat pentru a redescoperi marea valoare a necesității absolute a rugăciunii în viața personală, în viața Bisericii și a lumii. Vom fi ajutați și de materialele auxiliare pe care Dicasterul pentru Evanghelizare le va pune la dispoziție.
În aceste zile, să ne rugăm în special pentru unitatea creștinilor și să nu încetăm să-l invocăm pe Domnul pentru pacea în Ucraina, în Israel și în Palestina și în atâtea părți ale lumii: cei care suferă din cauza lipsei păcii sunt întotdeauna cei mai slabi. Mă gândesc la cei mici, la foarte mulți copii răniți și uciși, la cei privați de afecte, privați de vise și de viitor. Să simțim responsabilitatea de a ne ruga și de a construi pacea pentru ei!
Am aflat cu durere știrea despre răpirea, în Haiti, a unui grup de persoane, între care șase călugărițe: cerând din inimă eliberarea lor, mă rog pentru înțelegerea socială în țară și îi invit pe toți să facă să înceteze violențele, care provoacă atâta suferință acelei populații iubite.
Vă salut pe voi toți care ați venit din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii: îndeosebi, pelerinii din Polonia, din Albania, din Columbia, studenții de la Institutul Pedro Mercedes din Cuenca (Spania), universitarii americani care studiază la Firenze, grupul de Quincea?eras de Panama, preoții și migranții din Ecuador, cărora le asigur rugăciunea pentru pace pentru țara lor. Salut credincioșii din Massafra și Perugia; Uniunea Catolică Italiană a Profesorilor, Directorilor și Formatorilor; grupul Scout Agesci din Palmi.
Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu