|
© Vatican Media |
La un an de la moartea lui Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea
O viață de unire profundă cu Dumnezeu
de Adriana Masotti
La prima aniversare a morții Papei Benedict al XVI-lea, la 31 decembrie 2022, arhiepiscopul Georg Gänswein a prezidat duminica trecută, 31 decembrie 2023, Liturghia în amintirea sa la Altarul Catedrei din Bazilica "Sfântul Petru". Timp de mulți ani a fost secretarul său particular, fie în timpul pontificatului său, fie după renunțare până la moarte, și are profunde amintiri personale despre papa emerit.
Omilia la celebrare pornește de la cuvintele rostite de însuși Benedict "plin de uimire, în urmă cu un an, la ultimul său Crăciun pe acest pământ, celebrat într-un spirit de credință profundă, de bucurie intimă și de rugăciune încrezătoare: «Crăciunul, cea mai frumoasă zi din an!»", pentru a continua cu o reflecție, în sărbătoarea de astăzi a Sfintei Familii, despre prezența rugăciunii în Maria și în soțul său, pornind tot de la câteva cuvinte ale papei emerit. O dimensiune, rugăciunea, cum afirmă Gänswein, "a caracterizat puternic" și viața sa zilnică. Benedict al XVI-lea în urcarea la templu a lui Iosif și a Mariei vedea "o exprimare a rugăciunii lor către Domnul, care deja îl văd și îl contemplă în fiul Isus".
Într-o cateheză ținută la 28 decembrie 2011, Benedict al XVI-lea s-a concentrat asupra privirii contemplative a Mariei: "Privirea inimii sale - afirma el - se concentrează asupra lui deja în momentul Bunei-Vestiri, când îl zămislește prin lucrarea Duhului Sfânt; în lunile următoare, îi simte puțin câte puțin prezența, până în ziua nașterii, când ochii săi pot să privească fața fiului cu duioșie maternă, în timp ce-l înfașă și îl pune în iesle. Amintirile despre Isus, fixate în mintea sa și în inima sa, au marcat fiecare clipă a existenței Mariei". Mama lui Isus devine model al fiecărui credincios și al Bisericii. Monseniorul Gänswein comentează: "A trăi în comuniune profundă cu Isus, ca Maria, pentru a putea contagia inima fraților și a surorilor: aceasta este o dimensiune fundamentală a unei Biserici atrăgătoare și misionare".
Dar ce era rugăciunea pentru Benedict? "Mai ales ultimii ani de viață - amintește arhiepiscopul - se remarca printr-o crescândă intensitate și interioritate. Asta se reflecta și în atitudinea sa, și pe fața sa: devenea tot mai mult contemplație a unicului Domn care, în virtutea Duhului Sfânt, continuă să conducă Biserica sa". Pentru papa emerit, prima persoană care a împărtășit experiența de rugăciune a Mariei a fost Sfântul Iosif al cărui nume îl purta. "Benedict al XVI-lea încerca să-l și imite pe patronul său - subliniază monseniorul Gänswein - mai ales cu iubirea sa profundă față de Isus și față de Maria și cu fidelitatea sa față de o viață zilnică ritmată de rugăciune și muncă. Inima fiecărei zile era pentru el Euharistia, izvor de lumină, de forță și de mângâiere. (...) Relația intimă cu Domnul se reflecta după aceea în raporturile cu persoanele din jurul lui".
Despre Papa Benedict, Gänswein amintește cordialitatea, umilința și simplitatea în raporturile cu ceilalți. Pentru el, comuniunea cu Dumnezeu și comuniunea cu persoanele era inseparabilă. Biserica continuă să fie edificată de Isus Euharistie, unindu-i pe oameni cu sine "pentru a construi marea sa familie". Reluând iarăși cuvintele lui Benedict al XVI-lea, adaugă: "Biserica se revelează astfel, în pofida tuturor fragilităților umane care aparțin fizionomiei sale istorice, o minunată creație de iubire, făcută pentru a-l face pe Cristos aproape de fiecare bărbat și de fiecare femeie care vrea cu adevărat să-l întâlnească, până la sfârșitul timpurilor". În Euharistie se perpetuează Crăciunul, conclude arhiepiscopul, "în Euharistie rămânem uniți și cu Benedict al XVI-lea, sincer recunoscători lui Dumnezeu pentru darul vieții sale, pentru bogăția magisteriului său, pentru profunzimea teologiei sale și pentru exemplul luminos al acestui «simplu și umil lucrător în via Domnului»".
(După L'Osservatore Romano, 2 ianuarie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu