Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cardinalii Grech și Hollerich le scriu episcopilor din toată lumea, explicând etapele de lucru în vederea adunării din anul următor

Pentru o Biserică sinodală și misionară, pașii spre Sinodul 2024

Lucrarea Sinodului despre Sinodalitate continuă în vederea sesiunii concluzive din octombrie 2024. Bisericile sunt chemate să reflecteze asupra documentului de sinteză publicat în octombrie, să promoveze o ulterioară consultare și să pregătească respectivele contribuții pentru lucrările din anul următor. Episcopii din toată lumea au primit în aceste ore un document de patru pagini al Secretariatului General al Sinodului, însoțit de o scrisoare a cardinalilor Mario Grech, secretar general, și Jean-Claude Hollerich, raportor general.

În document se subliniază, înainte de toate, importanța experienței trăite de membrii Sinodului, amintind că "relatarea lor poate transmite bogăția unei experiențe pe care niciun text nu o poate condensa și care constituie în schimb o parte indispensabilă a darului pe care l-am primit". Se explică apoi că procesul sinodal va continua de-a lungul câtorva directoare. Se specifică, citând cuvinte rostite de Papa Francisc aprobând acest document, că "Sinodul este despre sinodalitate și despre tema aceasta sau aceea... Important este cum se face reflecția, adică în mod sinodal".

În privința fiecărei tematici reieșite până acum, documentul subliniază că unele dintre acestea "cer să fie tratate la nivelul Bisericii întregi și în colaborare cu Dicasterele din Curia Romană, cum sunt, de exemplu, studiul preliminar în vederea actualizării" Codului de Drept Canonic, a Ratio fundamentalis despre formarea slujitorilor hirotoniți sau aprofundarea cercetării teologice și pastorale despre diaconat și despre accesul femeilor la diaconat. "Fiind rod al lucrării unei Adunări sinodale, o listă a acestor teme va fi supusă Sfântului Părinte. Asupra celor pe care el le va indica, vor fi chemați să lucreze în mod sinodal grupuri de experți din toate continentele, cu implicarea Dicasterelor competente din Curia Romană, într-un dinamism eclezial coordonat de Secretariatul General al Sinodului". La sesiunea din octombrie 2024 va fi prezentat un raport despre progresul acestor lucrări.

Întrebarea fundamentală indicată pentru a continua lucrările este aceasta: "Cum să fim Biserică sinodală în misiune?". Obiectivul este să se identifice căile de parcurs și instrumentele de adoptat pentru "a valoriza originalitatea fiecărui botezat și a fiecărei Biserici în unica misiune de a-l vesti pe Domnul înviat și evanghelia sa lumii de astăzi". Așadar, nu este vorba - se citește în document - de a ne limita "la planul îmbunătățirilor tehnice și procedurale care să facă mai eficiente structurile Bisericii, ci de a lucra asupra formelor concrete ale angajării misionare la care suntem chemați, în dinamismul dintre unitate și diversitate propriu al unei Biserici sinodale".

În această privință este citat numărul 27 din Evangelii gaudium, text programatic al pontificatului: "Visez o alegere misionară capabilă să transforme orice lucru, deoarece cutumele, stilurile, orarele, limbajul și orice structură eclezială devin un canal adecvat pentru evanghelizarea lumii actuale, mai mult decât pentru autoapărare. Reforma structurilor, pe care o cere convertirea pastorală, se poate înțelege numai în acest sens: a face în așa fel încât ele să devină toate mai misionare...".

Întrebarea ghid va fi înfruntată pe două niveluri, având mereu ca referință raportul de sinteză. La nivel de Biserici locale, cum să se valorizeze coresponsabilitatea diferențiată în misiune a tuturor membrilor poporului lui Dumnezeu? Ce modalități de relație, structuri, procese de discernământ și decizie în vederea misiunii permit să fie recunoscută, să i se dea formă, să fie promovată? Ce slujiri și organisme de participare pot să fie reînnoite sau introduse pentru a exprima mai bine această coresponsabilitate? În timp ce la nivelul relațiilor între Biserici și al raportului cu episcopul de Roma, cum "să se articuleze în mod creativ aceste relații pentru a găsi un echilibru dinamic între dimensiunea Bisericii în ansamblul său și înrădăcinarea sa locală". Pornind de la întrebarea ghid și de la cele două niveluri indicate mai sus, fiecare Biserică locală este invitată să realizeze o consultare ulterioară.

Însă nu este vorba, explică documentul, "de a reporni de la zero sau de a repeta procesul de ascultare și consultare care a caracterizat prima fază. În această etapă, în afară de organismele de participare la nivel diecezan și de echipa sinodală instituită deja, va fi important să se implice persoane și grupuri care exprimă o varietate de experiențe, competențe, carisme, slujiri în cadrul poporului lui Dumnezeu și al căror punct de vedere este de ajutor deosebit în a pune în aplicare acel «cum»". Se invită să fie implicați experți teologi și canoniști și instituții academice prezente în teritoriu.

După ce au adunat contribuțiile diecezelor, Conferințele Episcopale "au datoria de a elabora o sinteză de maximum opt pagini, care trebuie trimisă la Secretariatul General al Sinodului până la 15 mai 2024. Pa baza materialului adunat astfel se va trece la redactarea" noului Instrumentum laboris. Bisericile locale sunt invitate și "să reparcurgă întregul raport de sinteză și să adune solicitările" mai potrivite cu situația lor. Pe această bază, "vor putea promova inițiativele cele mai potrivite pentru a implica întregul popor al lui Dumnezeu (activități formative, aprofundări teologice, celebrări în stil sinodal, consultări ale bazei, ascultarea populațiilor minoritare și a grupurilor care trăiesc în condiții de sărăcie și marginalizare socială, spații în care să se înfrunte problemele controversate etc.)". Fiecare Biserică locală care dorește asta va putea transmite Conferinței Episcopale "o scurtă mărturie a muncii desfășurate și a experiențelor trăite (maximum două pagini), împărtășind o practică bună pe care o consideră semnificativă pentru a face să crească un dinamism sinodal misionar".

În sfârșit, documentul cere Conferințelor Episcopale să însoțească acest proces și să aibă grijă de aprofundarea întrebării ghid și la nivelul grupărilor de Biserici, să elaboreze sinteza contribuțiilor primite sau produse. Și cu privire la angajarea de a menține viu dinamismul sinodal, se cere Conferințelor Episcopale să continue să promoveze inițiative pentru a crește ca Biserică sinodală în misiune și la nivelul grupărilor de Biserici; să adune mărturiile și practicile bune pentru a le trimite pe toate, fără a le sintetiza, la Secretariatul General al Sinodului, tot până la 15 mai.

(După L'Osservatore Romano, 12 decembrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat