|
Scenă a Nașterii Domnului.
Foto: Alexander Hoffmann / Shutterstock |
Catolicii pot primi o indulgență plenară dacă se roagă în fața unei scene a Nașterii Domnului
În acest an, catolicii vor putea primi o indulgență plenară de la 8 decembrie 2023, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria, până la 2 februarie 2024, sărbătoarea prezentării în Templu a Domnului nostru Isus Cristos, rugându-se în fața unei scene a Nașterii Domnului într-o biserică administrată de familiile franciscane.
La începutul acestui an, de sărbătoarea Sfântului Francisc din Assisi, credincioșii s-au adunat la Bazilica "Sfântul Francisc" din Assisi, Italia, pentru a-l cinsti pe iubitul sfânt italian și pentru a sărbători cea de-a 800-a aniversare a aprobării Regulii Sfântului Francisc (1223) și a creării scenei Nașterii din Greccio.
Ca parte a celebrării acestui Centenar franciscan, Conferința Familiei Franciscane i-a cerut Papei Francisc aprobarea acestei indulgențe plenare.
Conferința a scris: "Pentru a promova reînnoirea spirituală a credincioșilor și pentru a spori viața de har, cerem ca credincioșii să primească o indulgență plenară, în condițiile obișnuite, de la 8 decembrie 2023, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria, până la 2 februarie 2024, sărbătoarea prezentării în Templu a Domnului nostru Isus Cristos, vizitând bisericile administrate de familiile franciscane din întreaga lume și oprindu-se în rugăciune în fața scenei Nașterii Domnului instalate acolo".
Penitențiaria Apostolică a primit cererea, permițând credincioșilor să primească această indulgență în condițiile obișnuite.
Cei care sunt bolnavi sau care nu pot participa fizic pot obține indulgența oferindu-și suferințele Domnului sau "făcând fapte de pietate".
Ce este o indulgență plenară?
O indulgență plenară este un har acordat de Biserica Catolică prin meritele lui Isus Cristos, ale Mariei și ale tuturor sfinților pentru a înlătura pedeapsa temporală datorată păcatului. Indulgența curăță o persoană de toate pedepsele temporale datorate păcatului. Cu toate acestea, ea trebuie să fie întotdeauna însoțită de o detașare deplină de păcat.
Condiții pentru a primi indulgența plenară în toate cazurile:
1. Detașarea de orice păcat, chiar și de cel venial.
2. Spovada sacramentală, Sfânta Împărtășanie și rugăciune pentru intențiile papei. Mărturisirea sacramentală și primirea Euharistiei pot avea loc până la aproximativ 20 de zile înainte sau după actul săvârșit pentru a primi indulgența plenară.
Se cuvine ca împărtășania și rugăciunea să aibă loc în aceeași zi în care se încheie actul săvârșit. O singură mărturisire sacramentală este suficientă pentru mai multe indulgențe plenare. Cu toate acestea, pentru fiecare indulgență plenară pe care cineva dorește să o primească, este necesară o primire separată a Euharistiei și o rugăciune separată pentru intențiile Sfântului Părinte.
de Francesca Pollio Fenton
(După Catholic News Agency, 25 noiembrie 2023)
Traducere de Ovidiu Bișog
* * *
Din arhiva ercis.ro:
Papa Francisc relatează ieslea într-o carte
Roman: Invitație la expoziție de presepii la Seminarul Franciscan
Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 18 decembrie 2019. Cateheză: "Ieslea, evanghelie familială"
Scrisoare apostolică a Sfântului Părinte Francisc Admirabile signum despre semnificația și valoare ieslei
lecturi: 2.