Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iași

Miercuri, 8 noiembrie 2023, începând cu ora 10.30, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (NT), s-a desfășurat întâlnirea ordinară de toamnă a Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iași. Alături de PS Iosif Păuleț, PS Petru Sescu și PS Petru Gherghel, au participat 30 de preoți. Au fost prezentate și analizate mai multe teme de actualitate din viața diecezei.

După o scurtă rugăciune de invocare a Duhului Sfânt și citirea unui fragment din Sfânta Scriptură, PS Iosif Păuleț, păstorul diecezei, i-a salutat pe toți cei prezenți, subliniind importanța acestor întâlniri pentru bunul mers al Bisericii noastre locale. PS Petru Sescu a prezentat apoi ordinea de zi a reuniunii și a moderat întregul program.

La primul punct al ordinii de zi au fost prezentate și discutate mai multe aspecte legate de Anul Pastoral în Dieceza de Iași: "Biserica, familia lui Dumnezeu".

Pr. Daniel Iacobuț, vicar episcopal al Secțiunii Pastorație din cadrul Episcopiei Romano-Catolice Iași, a vorbit despre obiectivele generale și specifice ale acestui an pastoral, precum și despre instrumentele pe care le avem la îndemână pentru ca acestea să fie atinse. Astfel, noul an pastoral își propune să ne ajute pe toți să redescoperim frumusețea de a aparține Bisericii. Fără a neglija sau minimaliza importanța dimensiunii verticale, cea care ne leagă de Dumnezeu, suntem chemați să punem în valoarea și dimensiunea orizontală, cea care ne leagă pe unii de alții în comunitatea Bisericii. Este adevărat, orice biserică este înainte de toate o "casă a lui Dumnezeu"; dar este, în același timp, și "locul de întâlnire al credincioșilor", acolo unde se manifestă și în mod vizibil realitatea Bisericii ca familie a lui Dumnezeu. Pentru a crește tot mai mult în comuniune, suntem invitați să participăm cât mai activ la celebrările liturgice, să promovăm întâlnirile dintre generații, să identificăm noi căi de apropiere de cei care întâmpină dificultăți în ceea ce privește apartenența la Biserică și, nu în ultimul rând, să ne arătăm generoși în a-i însoți pe cei care se află în dificultate. De asemenea, este important să fie cultivat un stil sinodal, care să promoveze capacitatea de a-i asculta pe ceilalți și de a acorda atenție fiecărui membru al comunității.

În continuare, pr. Irimia-Romică Pal, OFMConv., directorul Oficiului pentru Cateheză din cadrul Episcopiei de Iași, a prezentat mai multe proiecte catehetice, menite să-i ajute pe preoți și pe cateheți în activitățile specifice cu copiii și tinerii. În mod special, părintele a vorbit despre un set de 20 de cateheze pentru copii, inspirate din tema anului pastoral, care au fost deja editate și publicate sub titlul "Pietre vii. Suport pentru catehezele cu copiii". Aceste materiale vor fi disponibile în viitorul apropiat. Se lucrează la un set de cateheze pentru tineri, iar în viitor vor fi elaborate mai multe materiale, ce vor putea fi folosite pentru pregătirea la sacramentul Botezului și la celelalte sacramente.

Al doilea punct de pe ordinea zi, referitor la cursurile de formare pentru preoți din acest an, a fost prezentat de pr. Egidiu Condac, vicar episcopal al Secțiunii Activități socio-caritative. După ce am fost ascultate părerile preoților din dieceză cu privire la această inițiativă, au fost subliniate aprecierile și sugestiile care au venit din partea acestora. Un loc cu totul special l-a ocupat formarea cu privire la protecția minorilor și a persoanelor vulnerabile.

Preasfințitul Iosif Păuleț și PS Petru Sescu au vorbit apoi despre provocările cu care se confruntă preoții în contextul actual. A fost subliniată mai ales necesitatea ca preoții să fie uniți, solidari și responsabili. S-au propus mai multe inițiative care să vină în întâmpinarea necesităților preoților tineri și care să întărească comuniunea sacerdotală.

Spre finalul întâlnirii, pr. Felix Roca, directorul Oficiului pentru Pastorația Copiilor, Tinerilor și Asociațiilor, a vorbit despre Ziua Tineretului și despre Sărbătoarea Copiilor. Au fost exprimate diferite păreri cu privire la data desfășurării acestora, precum și la modalitatea de organizare.

Pr. Alexandru Roca, econom diecezan, a făcut mai multe precizări de natură administrativă. De asemenea, atât episcopii, cât și preoții, au avut posibilitatea să sublinieze diferite aspecte care țin de bunul mers al activităților pastorale și administrative în Dieceza de Iași.

Întâlnirea Consiliului Prezbiteral s-a încheiat cu un gând de recunoștință și de încurajare din partea PS Iosif Păuleț adresat preoților participanți. De asemenea, și PS Petru Sescu și PS Petru Gherghel au mulțumit tuturor preoților pentru implicare și i-au încurajat să fie în continuare generoși în slujire.

Cancelaria episcopală

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 noiembrie: Traian: Întâlnirea Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iași


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat