Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (5 noiembrie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Din evanghelia liturgiei de astăzi ascultăm câteva cuvinte ale lui Isus care se referă la cărturari și farisei, adică liderii religioși ai poporului. Față de aceste autorități, Isus folosește cuvinte foarte severe: "pentru că ei spun și nu fac" (Mt 23,3) și "toate faptele lor le fac pentru a fi văzuți de oameni" (v. 5). Asta e ceea ce spune Isus: spun și nu fac și tot ceea ce fac o fac pentru a apărea.

Așadar, să ne oprim asupra acestor două aspecte: distanța între a spune și a face și primatul exteriorului asupra interiorului.

Distanța între a spune și a face. Acestor învățători din Israel, care pretind să-i învețe pe ceilalți cuvântul lui Dumnezeu și să fie respectați ca autorități de la templu, Isus le contestă duplicitatea vieții lor: predică una, dar apoi trăiesc alta. Aceste cuvinte ale lui Isus amintesc cuvintele profeților, îndeosebi ale lui Isaia: "Poporul acesta se apropie de mine cu gura și mă preamărește cu buzele, dar inima lui este departe de mine" (Is 29,13). Acesta este pericolul asupra căruia să veghem: duplicitatea inimii. Și noi avem acest pericol: această duplicitate a inimii care pune în pericol autenticitatea mărturiei noastre precum și credibilitatea noastră ca persoane și creștini.

Noi toți experimentăm, prin fragilitatea noastră, o anumită distanță între a spune și a face; dar este un alt lucru, în schimb, a avea inimă dublă, a trăi cu "un picior în două încălțări" fără a face din asta o problemă. În special atunci când suntem chemați - în viață, în societate sau în Biserică - să ocupăm un rol de responsabilitate, să ne amintim asta: nu duplicității! Pentru un preot, un lucrător pastoral, un politician, un profesor sau un părinte, este valabilă mereu această regulă: ceea ce spui, ceea ce predici altora, angajează-te tu să trăiești cel dintâi. Pentru a fi învățători cu autoritate trebuie mai întâi să fim martori credibili.

Al doilea aspect vine în consecință: primatul exteriorului asupra interiorului. De fapt, trăind în duplicitate, cărturarii și fariseii sunt preocupați că trebuie să ascundă incoerența lor pentru a salva reputația lor exterioară. De fapt, dacă oamenii ar ști ce este cu adevărat în inima lor, ei ar fi nerușinați, pierzând toată credibilitatea lor. Și atunci fac fapte pentru apărea drepți, pentru "a-și salva reputația", după cum se spune. Machiajul este foarte obișnuit: machiază fața, machiază viața, machiază inima. Acești oameni "machiați" nu știu să trăiască adevărul. Și de atâtea ori și noi avem această ispită a duplicității.

Fraților și surorilor, primind acest avertisment al lui Isus să ne întrebăm și noi: încercăm să practicăm ceea ce predicăm, sau trăim în duplicitate? Spunem una și facem alta? Suntem preocupați numai să ne arătăm impecabili în exterior, machiați, sau ne îngrijim de viața noastră interioară în sinceritatea inimii?

Să ne adresăm Sfintei Fecioare: ea care a trăit cu integritate și umilință a inimii după voința lui Dumnezeu, să ne ajute să devenim martori credibili ai evangheliei.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Continui să mă gândesc la situația gravă din Palestina și din Israel, unde foarte multe persoane și-au pierdut viața. Vă rog să vă opriți, în numele lui Dumnezeu: încetați focul! Doresc ca să se parcurgă toate căile pentru ca să se evite în mod absolut o lărgire a conflictului, să se poată ajuta cei răniți și ajutoarele să ajungă la populația din Gaza, unde situația umanitară este foarte gravă. Să fie eliberați imediat ostaticii. Între ei sunt și atâția copii, care să se întoarcă la familiile lor! Da, să ne gândim la copii, la toți copiii implicați în acest război, precum și în Ucraina și în alte conflicte: astfel se ucide viitorul lor. Să ne rugăm pentru ca să se aibă puterea de a spune "ajunge!".

Sunt aproape de populațiile din Nepal care suferă din cauza unui cutremur; precum și de refugiații afgani care au găsit refugiu în Pakistan dar acum nu mai știu unde să meargă. Și mă rog și pentru victimele furtunilor și inundațiilor, în Italia și în alte țări.

Vă salut cu afect pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări. Îndeosebi salut credincioșii din Viena și din Valencia, grupul parohial din Cagliari, Fanfara și Corul din Longomoso, în Alto Adige. Salut tinerii din Rodengo Saiano, Ome și Padergnone; cateheții din Cassina de' Pecchi și cei din parohia "San Giovanni Bosco" din Trieste; și salut Comitetul "A opri războiul".

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat