Kolping Moldova: Steagul drumeției internaționale pentru pace în Dieceza de Iași
"Atunci când Isus i-a trimis pe cei 72 de discipoli ai lui în acele localități în care dorea să meargă, le-a spus: «În orice casă veți intra, să ziceți întâi: Pacea să fie peste casa aceasta!»" (Luca 10,5).
Într-o realitate plină de suferință, cu războiul la granița de est a Europei, cu catastrofele umanitare din zona Israelului, pacea este mai necesară ca niciodată și chiar dacă noi cei aflați la mare distanță fizică nu putem face mai nimic pentru a influența lucrurile, Isus ne-a învățat să ne rugăm pentru pace.
Anul viitor Organizația Kolping România va găzdui a 55-a Drumeție Internațională Kolping pentru Pace, între 9 și 12 mai 2024, în Timișoara. O posibilitate de a pune oamenii din diferite țări împreună, pentru rugăciune, activități și bineînțeles parcurgerea pe jos a unui traseu destul de lung și solicitant, dar întotdeauna frumos.
Consiliul director Kolping Romania a dorit ca steagul drumeției să fie purtat prin localitățile și diecezele unde există asociații Kolping, o posibilitate prin care să fie organizate momente de rugăciune și comuniune pentru pace.
Simbolul acestei inițiative, steagul drumeției, a fost prezent în trei duminici diferite în trei comunități din Dieceza de Iași: Ploscuțeni (8 octombrie), Oituz (15 octombrie) și Valea Mare (22 octombrie).
Au fost momente de comuniune în care am participat la sfintele liturghii împreună cu credincioșii și preoții din comunități, am vorbit despre semnificația inițiativei și la final, duminică, 22 octombrie, în cadrul Sfintei Liturghii din comunitatea Valea Mare, am oferit mai departe acest steag către Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia, reprezentată de președintele Kolping Alba, Kiss Levente, care a venit în Moldova să preia steagul care va ajunge în comunitățile din dieceză, iar anul viitor, în luna mai, va ajunge la Timișoara.
Acum 55 de ani, Organizația Kolping Europa a avut această inițiativă care ne oferă o posibilitate prin rugăciune, cunoașterea celuilalt, activități desfășurate împreună cu ceilalți să aducem contribuția noastră la promovarea armoniei și înțelegerii reciproce, folosind această experiență pentru a-i motiva pe alții să se implice activ în promovarea păcii și în cultivarea unor relații armonioase bazate pe reconciliere și toleranță între oameni.
Drumeția pentru pace ne învață nu doar să fim responsabili față de noi înșine, ci și față de ceilalți. Altruismul, manifestat prin implicarea noastră în acest eveniment, arată că suntem dispuși să ne depășim egoismul și să lucrăm împreună pentru un scop comun, dar și o oportunitate de a transmite lumii întregi că suntem uniți în dorința noastră de a trăi într-o lume mai pașnică și mai înțelegătoare.
Mulțumim tuturor membrilor, voluntarilor Kolping, preoților și credincioșilor din Ploscuțeni, Oituz și Valea Mare care au participat la aceste întâlniri!
Cu siguranță vocea rugăciunii noastre va contribui la pacea care se lasă așteptată, dar care va veni cu siguranță.
Ne vom vedea la Timișoara în perioada 9-12 mai 2024!
Corneliu Bulai
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
Kolping Moldova: Steagul drumeției internaționale pentru pace în Dieceza de Iași
* * *
Kolping: Steagul Drumeției Internaționale pentru pace este în Dieceza de Iași
lecturi: 2.