Onești: Pelerinajul de toamnă al persoanelor consacrate din Dieceza de Iași
Sâmbătă, 14 octombrie 2023, a avut loc pelerinajul de toamnă al persoanelor consacrate din Dieceza de Iași, în cadrul căreia s-a desfășurat și întâlnirea de formare pe baza temei sinodale a diecezei noastre, pe care PS Iosif Păuleț a propus-o pentru Anul Pastoral 2023-2024: "Biserica, familia lui Dumnezeu".
La inițiativa pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal și responsabil cu Secțiunea Viața Consacrată, s-a demarat această întâlnire de toamnă a persoanelor consacrate, tocmai pentru a ne întâlni, a discuta și a aprofunda tema aceasta pe care pr. Leon Budău, OFMCap., custode al Fraților Capucini din România, a dezvoltat-o în conferința sa numită: "Viața consacrată în Biserica, familia lui Dumnezeu" și pe care a prezentat-o în trei puncte: identitate, slujire și mărturie.
După ce frații capucini ne-au primit cu disponibilitatea lor fraternă, ne-am adunat, apoi, cu toții în cripta sanctuarului, unde sălășluiesc moaștele Fericitului Ieremia Valahul, model de viață dăruită lui Dumnezeu în slujire și rugăciune, ne-am predispus și noi inimile și mintea noastră la învățătura meditației pregătit de pr. Leon, prin rugăciunea inițială în cinstea Duhului Sfânt și a Sfintei Fecioare Maria.
Primul aspect important pentru noi toți cei prezenți a fost cel al identității noastre de consacrați, precum și al rolului nostru pe care îl avem în Biserică. Așa cum spunea recent Papa Francisc, "Viața consacrată este un dar pentru Biserică, se naște în Biserică, crește în Biserică și totul este orientat spre Biserică". Această identitate a sa este strâns legată de slujire. "Pentru ce sunt persoanele consacrate în Biserică? Ce valoare și semnificație are prezența consacraților în viața Bisericii?" Cu siguranță răspunsurile ar fi multe, precum multe sunt și carismele și rolul fiecărui institut în parte, deoarece viața consacrată "slujește" foarte mult în Biserică și "servește" aproapele pentru a asigura asistența și îngrijirea vieții în toate etapele sale, de la fragilitatea nașterii și a copilăriei la fragilitatea bolii și a bătrâneții. Servește, de asemenea, pentru a promova o cultură întemeiată pe valorile evanghelice pentru a duce cu curaj vestirea evangheliei pe toate meridianele. Și slujirea este strâns legată de mărturie, care este cel de-al treilea aspect al prezentării pr. Leon. Tot Papa Francisc, încă de la începutul pontificatului său, se adresează persoanelor consacrate cu un document numit: "Treziți lumea! Mărturisitori ai profeției evanghelice". Cu acest îndemn, papa dorește ca toate persoanele consacrate, bărbați și femei, să fie capabili de a trezi lumea din somnul acestor vremuri. "Să fie profeți, spune el, care îl mărturisesc pe Isus așa cum a trăit el pe acest pământ... Niciodată un consacrat nu trebuie să renunțe la profeție!". S-a amintit din nou exemplul Sfântului Francisc de Assisi care spunea fraților săi: "Predicați mereu evanghelia și, dacă va fi necesar, predicați și cu cuvântul".
După această frumoasă și bogată prezentare, au urmat lucrările în grupuri mici, unde cu toții am avut posibilitatea de a ne exprima părerea, dar mai ales nevoia noastră de exprimare referitor la viața pe care o trăim ca slujitori și mărturisitori în ambientele pe care le trăim fiecare în mănăstiri, conventuri, parohii, școli, spitale sau alte centre sociale.
Momentul central acestui pelerinaj a fost celebrarea Sfintei Liturghii, unde am putut oferi ca prinos de jertfă viața noastră de zi cu zi oferită deja lui Dumnezeu prin consacrarea noastră. La acest moment, ne-am unit în cânt și rugăciune, atât pentru noi, pentru comunitățile noastre, cât și pentru dieceză, episcopi și preoți, pentru Sfântul nostru Părinte Papa Francisc și întreaga Biserică, dar și pentru pacea în lume, în special pentru Ucraina și Țara Sfântă.
Cuvântul de învățătură pe care l-a ținut pr. Cristian Blăjuț l-am putut percepe mai mult ca un îndemn de trăire cât mai conformă a vieții noastre consacrate cu Evanghelia lui Cristos, pornind de la carisma proprie care este, de fapt, acțiunea Duhului Sfânt în noi și care îmbogățește mereu Biserica de-a lungul veacurilor cu noi vocații și ministere pentru a o face sfântă și neprihănită în iubire și deschisă spre noile forme de slujire în iubire. Plecând de la parabola lui Isus unde Învățătorul ne vorbește despre sămânța căzută în pământ bun și care a adus rod: "una treizeci, alta șaizeci, alta o sută" (cf. Mc 4,8), ne-a invitat să conștientizăm cu întreaga Biserică locală care ar fi motivele concrete la care asistăm la scăderea drastică a vocațiilor la preoție, viață consacrată și chiar căsătorie? Cu siguranță multele activități și inițiative bazate mai mult pe a face decât pe a fi, decât momente de tăcere și rugăciune profundă, de comuniune și contemplație. Pr. Cristi a încheiat predica sa cu îndemnul de a privi mereu la aceea care este icoana Bisericii și a vocației, la Maria, Maica lui Dumnezeu, Mireasa Duhului Sfânt, Slujitoarea Domnului și a omenirii.
După sfânta și dumnezeiasca Liturghie unde ne-am împărtășit cu Trupul lui Cristos, a urmat și agapa frățească din partea fraților capucini, după care a urmat prezentarea sintezelor de către secretarii grupurilor. De aici au reieșit foarte multe aspecte pozitive și în același timp multe deziderate pentru un viitor cât mai bun pentru fiecare dintre noi, pentru comunitățile noastre, pentru Biserica locală, precum și pentru cea universală și întreaga lume.
Ziua noastră de întâlnire formativă și de pelerinaj nu se putea încheia fără acea întâlnire personală cu Mirele Isus Cristos Euharisticul. Aici în tăcere ne-am oferit viața noastră cu toate sentimentele noastre pe care el le cunoaște în intimitatea noastră, precum și intențiile noastre și ale lumii întregi, în special pentru pacea în lume. Acesta a fost și deviza zilei, să fim făuritori de pace, să ne rugăm pentru pace și împreună cu cei din parohiile noastre să construim și să ducem pacea în lume.
După binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament, părintele custode al Fraților Capucini a mulțumit tuturor organizatorilor, dar și participanților, care am fost peste 150, și ne-a invitat pe toți la apropiata sărbătoare a celor 40 de ani de la beatificarea Fericitului Ieremia, care se împlinesc pe data de 30 octombrie 2023.
Regina păcii, roagă-te pentru noi!
Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.,
secretar diecezan cu Viața Consacrată
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
14 octombrie: Onești: Pelerinajul de toamnă al persoanelor consacrate din Dieceza de Iași
lecturi: 2.