Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Octombrie misionar în toată lumea

Inimi arzătoare și picioare care merg

de Paolo Affatato

Tinerii catolici din Angola sunt angajați în experiențe itinerante de vestire creștină și de evanghelizare, cu celebrări liturgice, festivaluri misionare, programe radiofonice care vorbesc despre misiune. Și cei de vârsta lor, și copiii din Brazilia călătoresc la motoul "A merge!", sensibilizând și mărturisind în comunități și sate "bucuria evangheliei, bucuria de a fi creștini". De cealaltă parte a globului, în Australia, o campanie specială implică cetățenii la locul de muncă să se intereseze și să dăruiască pentru un proiect care, lărgind orizontul, creează loc de muncă pentru femeile vulnerabile din Etiopia.

Este o lună de "inimi arzătoare și picioare care merg" octombrie misionară, pe care Biserica universală o celebrează în toate latitudinile, pentru a aminti și a redescoperi vocația fiecărui botezat, aceea de a fi un credincios care comunică, vestește și mărturisește iubirea lui Dumnezeu. Inimi arzătoare, picioare care merg - o referință la episodul evanghelic al discipolilor din Emaus care parcurg o bucată de drum flancați de Isus - este titlul mesajului Papei Francisc pentru Ziua Misionară Mondială 2023, inimă a lunii misionare, care se celebrează la 22 octombrie în toate bisericile, parohiile, asociațiile și mișcările catolice din lume. Acela este izvorul angajării tuturor. Punctul de plecare pentru inițiativele care se organizează în comunitățile din cele cinci continente este, de fapt, experiența discipolilor din Emaus care, în întâlnirea cu Cristos înviat, se transformă în "misionari activi": Isus este Cuvântul viu, care poate face să ardă, să ilumineze și să transforme inima. Imaginea "picioarelor care merg" amintește, după aceea, missio ad gentes, mandatul, încredințat Bisericii de Domnul înviat, de a duce evanghelia la persoană și fiecare popor, "până la marginile pământului".

În Biserica universală, acest mandat se împlinește în mod special grație existenței și lucrării, prezență înrădăcinată și capilară, Operelor Misionare Pontificale (OMP), amplă rețea de rugăciune și de caritate ale căror direcțiuni naționale sunt pe deplin implicate, în decursul lunii octombrie, în sensibilizarea comunităților locale, în diferitele contexte, cu rugăciunea și acțiunea, cu oferte de bani și cu propria mărturie, oferind spiritual Domnului și o suferință sau o boală. În această optică, în toate Bisericile din lume, în Ziua Misionară din 22 octombrie se face o colectă misionară specială, destinată în întregime misiunii universale: această colectă compune așa-numitul "Fond universal de solidaritate" care ajută concret viața Bisericilor mai sărace, tinere și nevoiașe din Asia, Africa, America, Oceania, în funcție de exigențele lor de cult (construcție de biserici, seminarii), referitoare la personal (sprijinirea preoților, misionarilor, profesorilor, formatorilor, cateheților), sau la activitățile pastorale și sociale (școli, inițiative pentru tineri și copii).

Cifra în ansamblu de ajutoare distribuite anul trecut de Operele Misionare Pontificale misiunilor din lume este de peste 98,3 milioane de euro, cu o creștere de aproape 7 milioane față de 2021. Acea sumă a permis să se promoveze și să se finanțeze mii de proiecte, fără particularisme nici deosebiri, în favoarea comunităților lipsite de o autonomie financiară deplină sau care se află în situații de urgență din cauza războaielor, a foametei sau a calamităților naturale.

Trebuie spus că fiecare parohie, fiecare comunitate, chiar și cea mai săracă, în satul pierdut în inima Africii sau a Asiei, este chemată să ofere contribuția sa la Fond, de unde va putea după aceea să ia, în logica acelui "a dărui și a primi": această dinamică a circularității și a universalității face din luna misionară un moment de amplă și profundă sensibilizare și responsabilizare a fiecărui credincios și a fiecărei realități mici. În spiritul de a fi o Biserică unită care alimentează și trăiește, chiar și la distanță, comuniunea fraternă și mersul împreună.

(După L'Osservatore Romano, 5 octombrie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat