Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Vincențieni în pelerinaj prin Bucovina

În zilele de 23 și 24 septembrie 2023, un grup de credincioși, care trăiesc carisma vincențiană, din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", însoțiți de Mons. Benone Farcas, parohul comunității și asistentul spiritual al vincențienilor, au trăit momente de rugăciune, comuniune și cunoaștere în cadrul unui pelerinaj în Bucovina.

În prima zi am trăit bucuria frumuseții locurilor și a oamenilor. Părintele asistent spiritual ne-a vorbit foarte frumos despre simplitate, despre cât de frumos putem trăi în simplitate. Prietenia pe care o trăim în cadrul grupului vine de la faptul că vincențianul trăiește această virtute.

A doua zi am participat la celebrare la Sanctuarul de la Cacica, emoții și trăiri deosebite în apropierea Sfintei Fecioare Maria. În timpul predicii, Mons. Benone ne-a vorbit foarte frumos despre dragostea lui Dumnezeu, de faptul că noi trebuie că credem în iubirea lui până în ultima clipă a vieții. Printre aceste rânduri s-au strecurat câteva idei și despre invidia omului, cât de rău face sufletului nostru această trăire.

În aceste zile am cunoscut istoria Bisericii Catolice din Bucovina unde lipsa de preoți a dus ca arhiepiscopul de Lvov, Iozef Bilczewski, să facă apel către superiorul provinciei din Cracovia care să trimită preoți misionari cu rugămintea de a înființa o reprezentanță în aceste locuri. În anul 1902, superiorul de la Cracovia, pr. Josef Kiedrowski, a trimis primii misionari.

La Cacica, preoții misionari lazariști, după o muncă rodnică, numai după doi ani au ridicat actuala biserică, fala Bucovinei. La 16 octombrie 1904, arhiepiscopul Iozef Bilczewski și Josef Weber, originar din Voivodeasa, pe atunci episcop auxiliar de Lvov, au consacrat noul sanctuar. După aproape 30 de ani, preotul paroh Henryk Wochowski a decis să construiască o grotă nouă care s-a finalizat în anul 1936.

La Solonețu Nou, în anul 1911, la inițiativa pr. Henryk Wochowski, s-a renovat vechea bisericuță din lemn. La 29 ianuarie 1924, Solonețul Nou a fost declarată parohie, iar primul paroh a fot numit pr. Henryk Wochowski. Cel mai frumos dar lăsat de preoții lazariști soloncenilor este frumoasa biserică de astăzi. Construirea ei a durat doi ani (1938-1940), la 20 octombrie 1940 fiind consacrată Domnului. Pr. Josef Chachula, originar din Solonețu Nou, ultimul lazarist, a îndeplinit funcția de paroh în cele două parohii unite (Cacica și Solonețu Nou), până la moartea lui, în anul 1967.

Pelerinajul prin istoria Bucovinei s-a încheiat la Baia, un loc deosebit pentru Biserica Catolică din Moldova.

Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a călăuzit pașii prin aceste locuri pline de istorie, de credință și de oameni buni.

Ana Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-24 septembrie: Iași: Vincențieni în pelerinaj prin Bucovina


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat