Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Portugalia
cu ocazia celei de-a XXXVII-a Zi Mondială a Tineretului
(Lisabona, 2-6 august 2023)
Sfânta Liturghie pentru Ziua Mondială a Tineretului
"Parque Tejo" (Lisabona), duminică, 6 august 2023
"Doamne, e bine că suntem aici!" (Mt 17,4). Aceste cuvinte, pe care le-a spus Apostolul Petru lui Isus pe muntele Schimbării la Față, vrem să ni le însușim după aceste zile intense. Este frumos ceea ce experimentăm cu Isus, ceea ce am văzut împreună, și este frumos cum ne-am rugat, cu atâta bucurie a inimii. Așadar, putem să ne întrebăm: ce ducem cu noi întorcându-ne la viața zilnică?
Aș vrea să răspund la această întrebare cu trei verbe, urmând evanghelia pe care am ascultat-o. Ce anume ducem? A străluci, a asculta, a nu ne teme. Ce ducem cu noi? Răspund cu aceste trei cuvinte: a străluci, a asculta și a nu ne teme.
Primul: a străluci. Isus se schimbă la față. Evanghelia spune: "Fața lui a strălucit ca soarele" (Mt 17,2). El anunțase de puțin timp pătimirea sa și moartea pe cruce, sfărâmând astfel imaginea unui Mesia puternic, lumesc, și dezamăgind așteptările discipolilor. Acum, pentru a-i ajuta să primească proiectul de iubire al lui Dumnezeu cu privire la fiecare dintre noi, Isus ia trei dintre ei, Petru, Iacob și Ioan, îi duce pe munte și se schimbă la față. Și această "baie de lumină" îi pregătește pentru noaptea pătimirii.
Prieteni, dragi tineri, și noi astăzi avem nevoie de un pic de lumină, de un fulger de lumină care să fie speranță pentru a înfrunta atâtea întunecimi care ne asaltează în viață, atâtea înfrângeri zilnice, pentru a le înfrunta cu lumina învierii lui Isus. Pentru că El este lumina care nu apune, este lumina care strălucește și noaptea. "Dumnezeul nostru să ne lumineze ochii", spune preotul Esdra (Esd 9,8). Dumnezeul nostru luminează. Luminează privirea noastră, luminează inima noastră, luminează mintea noastră, luminează dorința noastră de a face ceva în viață. Mereu cu lumina Domnului.
Dar aș vrea să vă spun că nu devenim luminoși atunci când ne punem sub reflectoare, nu, asta orbește. Nu devenim luminoși. Nu devenim luminoși atunci când prezentăm o imagine perfectă, foarte ordonată, foarte aranjată, nu: și nici dacă ne simțim puternici și învingători, puternici și învingători, dar nu luminoși. Noi devenim luminoși, strălucim atunci când, primindu-l pe Isus, învățăm să iubim ca el. A iubi ca Isus: asta ne face luminoși, asta ne determină să facem fapte de iubire. Nu te înșela, prietenă, prietene, vei deveni lumină în ziua în care vei face fapte de iubire. Dar atunci când, în loc să faci fapte de iubire față de ceilalți, privești la tine însuți, ca un egoist, acolo lumina se stinge.
Al doilea verb este a asculta. Pe munte, un nor luminos îi acoperă pe discipoli. Și acest nor, din care vorbește Tatăl, ce spune? "Ascultați de el", "acesta este Fiul meu cel iubit, ascultați de el!" (Mt 17,5). Totul este aici: tot ceea ce este de făcut în viață se află în aceste cuvinte: ascultați de El. A-l asculta pe Isus. Tot secretul se află aici. Ascultă ceea ce îți spune Isus. "Eu nu știu ce-mi spune". Ia Evanghelia și citește ceea ce spune Isus, ceea ce spune inimii tale. Pentru că el are cuvinte de viață veșnică pentru noi, el revelează că Dumnezeu este tată, este iubire. El ne indică drumul iubirii. Ascultă-l pe Isus. Pentru că noi, deși cu bunăvoință, pornim pe drumuri care par de iubire, dar în definitiv sunt egoisme mascate de iubire. Fiți atenți la egoismele mascate de iubire! Ascultă-l, pentru că el îți va spune care este drumul iubirii. Ascultă-l!
A străluci este primul cuvânt, fiți luminoși; a asculta, pentru a nu greși drumul; și în sfârșit al treilea cuvânt: a nu ne fi frică. Nu vă fie frică. Un cuvânt care în Biblie se repetă mult, în evanghelii: "nu vă fie frică". Acestea au fost ultimele cuvinte pe care Isus, în momentul schimbării la față, le-a spus discipolilor: "Nu vă temeți" (Mt 17,7).
Vouă tinerilor care ați trăit această bucurie - urma să spun această glorie, și de fapt un soi de glorie este, această întâlnire a noastră -; vouă care cultivați vise mari dar adesea întunecate de teama de a nu le vedea realizate; vouă care uneori credeți că nu vă veți descurca - un pic de pesimism ne asaltează uneori -; vouă, tinerilor, tentați în acest timp să vă descurajați, să vă judecați poate nepotriviți sau să ascundeți durerea mascând-o cu un zâmbet; vouă, tinerilor, care voiți să schimbați lumea - și este un bine că vreți să schimbați lumea - și care voiți să luptați pentru dreptate și pace; vouă, tinerilor, care puneți angajare și fantezie în viață, dar vi se pare că nu sunt suficiente; vouă, tinerilor, de care Biserica și lumea au nevoie ca pământul de ploaie; vouă, tinerilor, care sunteți prezentul și viitorul; da, chiar vouă, tinerilor, Isus vă spune astăzi: "Nu vă temeți!", "Nu vă fie frică!".
Într-o mică tăcere, fiecare să-și repete sieși, în propria inimă, aceste cuvinte: "Nu vă fie frică".
Dragi tineri, aș vrea să privesc în ochi pe fiecare dintre voi și să vă spun: nu vă temeți, nu vă fie frică. Mai mult, vă spun un lucru foarte frumos. Nu mai sunt eu, este Isus însuși cel care vă privește acum, vă privește, el care vă cunoaște, cunoaște inima fiecăruia dintre voi, cunoaște viața fiecăruia dintre voi, cunoaște bucuriile, cunoaște tristețile, succesele și eșecurile, cunoaște inima voastră. Și astăzi el vă spune vouă, aici, la Lisabona, în această Zi Mondială a Tineretului: "Nu vă temeți, nu vă temeți, curaj, nu vă fie frică!"
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 1.