Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În stânga și-n dreapta sunt bunicii mei,
Ana și Mihai Ghergu,
în brațe cu nepoțica lui.
În mijloc se află Anton Despinescu
împreună cu mama lui
și sora lui mai mare.
Părintele Anton Despinescu sau surâsul speranței și al credinței în Dumnezeu

Miercuri, 19 iulie 2023, părintele Anton Despinescu ar fi împlinit vârsta de 96 de ani. S-a întors în casa Tatălui în ziua de 20 iunie în acest an, iar miercuri, 31 mai, a celebrat cu anticipație în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași o Liturghie de mulțumire pentru 70 de ani de la hirotonirea lui întru preoție din 29 iunie 1953. În fotografia alăturată se află el împreună cu mama și sora lui, dar și împreună cu bunicii paterni ai autoarei acestor rânduri care urmează.

Există în viața fiecăruia dintre noi persoane speciale care au o înrâurire covârșitoare asupra noastră și de care ne aducem aminte cu drag pe întregul parcurs al pelerinajului nostru pământesc.

Aceste persoane le avem alături o viață de om, ne dau sfaturi, se roagă necontenit pentru noi oferindu-ne acea stare de bine și de confort la gândul că există mereu cineva căruia îi pasă de tine, de neliniștile, de îndoielile și de frământările tale pe acest pământ. Cineva care te ajută să faci primii pași spirituali, primele rugăciuni, îndreptându-ți gândul către Dumnezeu, adevăratul nostru Creator. Aceste persoane, în primii noștri ani de viață pot fi părinții, bunicii, dar ulterior, când începem să mergem la biserică, apare în viața noastră preotul, cel ales de Dumnezeu să ne fie călăuză spirituală de-a lungul vieții noastre pământești.

În plan spiritual, cei care mi-au luminat calea și m-au ajutat să-l cunosc pe Dumnezeu și să-l descopăr pe Isus Cristos au fost nu numai părinții mei, ci îndeosebi bunica Ana, bunica mea paternă în anii copilăriei și ai adolescenței, și părintele Anton Despinescu de-a lungul întregii mele vieți. Desigur, Biserica și slujitorii ei au continuat și au completat educația mea creștină, astfel încât ea să nu pălească și să se clatine în timpuri de restriște pentru noi, creștinii. Am amintit-o pe bunica Ana nu întâmplător. Părintele Anton Despinescu a fost botezat de ea și de bunicul Mihai, care a plecat la cer foarte tânăr. Bunica Ana era foarte mândră de finul ei de Botez și era foarte bună prietenă cu mama părintelui Anton. Credința profundă, rugăciunea smerită, rostită cu glasul inimii, le unea pe cele două mame, care au trăit în vremuri atât de zbuciumate, presărate cu războaie, cu ani grei de secetă, foamete și boli care secerau mii de vieți omenești.

Mă copleșesc atâtea dragi aduceri aminte, atâtea sfaturi înțelepte pe care le-am primit de-a lungul anilor, începând din adolescență și până de curând, de la părintele Anton Despinescu, încât nu pot să nu-i mulțumesc cu smerenie și recunoștință acestui om și preot cu har de la Dumnezeu, care a poposit și în viețile noastre dăruindu-ne surâsul speranței și al iubirii infinite a lui Dumnezeu pentru noi, creaturile sale. Înainte de toate îi mulțumesc lui Dumnezeu că ni l-a dăruit ca mesager al său pentru a ne întări în credință și a-l urma pe Isus Cristos pe calea cea strâmtă, dar suitoare.

Când părintele Fabian Doboș, în predica Sfinției Sale la Liturghia de înmormântare a părintelui Anton, ne-a întrebat care ar fi primul cuvânt care l-ar defini pe pr. Anton din punctul nostru de vedere, mi-a venit în minte acest cuvânt: speranța.

Și rostind cuvântul speranță gândul mă poartă la Abraham, pe care Sfântul Paul îl definea atât de frumos în Scrisoarea către Romani ca pe cel care a sperat "împotriva oricărei speranțe", întărindu-se în credință și glorificându-l pe Dumnezeu, chiar și atunci când mergea să-și sacrifice fiul, pe Isaac, la porunca lui.

Sfântul Paul, în aceeași Scrisoare către Romani, scria: "Ne lăudăm în suferință, știind că suferința aduce răbdare, răbdarea - virtute, virtutea - speranță, iar speranța nu înșală pentru că iubirea lui Dumnezeu a fost revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt, care ne-a fost dat".

Da, părintele Anton a fost și rămâne un om și un preot al speranței, al iubirii constante pentru Dumnezeu și pentru semeni, iubire pe care o emana din toată ființa sa. Surâsul speranței se oglindea în privirile sale și pe buzele sale, dar el venea dinlăuntrul ființei sale. Cuvintele sale pline de înțelepciune, modul său de a se comporta cu noi, atenția și răbdarea cu care ne asculta, promptitudinea cu care răspundea invitației noastre de a-l avea ca oaspete, toate erau dătătoare de speranță și ne întăreau în credință risipind teama care ne bântuia deseori făcându-ne vulnerabili în fața celui rău.

"Să nu ne pierdem speranța - ne spunea deseori părintele Anton - căci Dumnezeu este speranța noastră, cel care ne-a iubit atât de mult până la a se jertfi pe cruce pentru noi." Desigur, dacă am încerca să-i facem un portret spiritual părintelui Anton Despinescu, așa cum l-am perceput fiecare, în întâlnirile noastre cu Sfinția Sa, ar fi nenumărate calitățile care l-ar defini.

Era, de asemenea, un om al rugăciunii profunde și pline de smerenie și recunoștință față de Dumnezeu. De aceea, unul dintre răspunsurile pe care le dădea celor care-l întrebau ce mai face era: "Mă rog." Ne mărturisea uneori că, în timp ce ne vorbea sau ne asculta, se ruga în tăcere pentru noi.

Odată, când l-am implorat să se roage și pentru mine, căci treceam printr-o încercare grea, părintele m-a privit lung, cu ochi înrourați de lacrimi și cum această privire era tot mai insistentă, l-am întrebat: "Părinte Anton, de ce mă priviți așa?" Surâzând timid, mi-a răspuns: "Am început deja să mă rog pentru tine. Te-am încredințat Tatălui ceresc și lui Isus, celui care a suferit mai mult decât noi toți. Abandonează-te lui și Maicii sale îndurerate, care ți-a fost dăruită și ție ca Mamă spirituală. Și nu-ți fie teamă, căci în această suferință a ta nu ești singură. Dumnezeu este cu tine."

De asemenea, alte trăsături care-l defineau erau disponibilitatea și răbdarea iubitoare cu care te asculta, chiar și atunci când starea sa de sănătate era precară. Nu se vedea pe chipul lui plictiseală sau oboseală, chiar dacă avea peste 90 de ani. Iar la sfârșit, în timp ce te binecuvânta, îți dăruia mereu surâsul său încurajator.

Această speranță și această certitudine a credinței în Dumnezeu părintele Anton s-a străduit să ni le transmită și nouă, celor care ne mai împotmolim pe cărările lumii trecătoare, lăsându-ne atrași de deșertăciunile ei.

Fiind devotat al Sfintei Tereza a Pruncului Isus, despre care a scris mii de pagini, fie în reviste, precum "Lumina creștinului", sau în diferite cărți religioase, pr. Anton, asemenea acestei mari sfinte, a avut o mare compasiune pentru cei care se îndepărtaseră de Dumnezeu și de credință. Părintele nu-i refuza, dimpotrivă, încerca să le deschidă inimile către Dumnezeu și să le arate calea pe care trebuie să o aleagă pentru a se bucura de viața veșnică din cer. Am convingerea că rugăciunea continuă a părintelui Anton a convertit multe suflete, le-a ajutat să se apropie din nou de Dumnezeu, pe care-l abandonaseră de-a lungul vieții.

Părintele Anton Despinescu a fost și rămâne un preot atins de iubirea lui Dumnezeu încă din fragedă copilărie, care a dăruit iubire tuturor, în numele lui Dumnezeu, amintindu-ne tuturor că în încercările și suferințele noastre provocate de propriile păcate, în neliniștile noastre sufletești dar și în bucuriile noastre nu suntem singuri, căci "cu noi este Dumnezeu", Creatorul nostru, care ne așteaptă pe toți "acasă".

Și dacă astăzi suntem mai buni și mai disponibili față de cei predilecți lui Dumnezeu, mulți dintre noi o datorăm și părintelui Anton Despinescu, a cărui viață a ars ca un rug al iubirii și al dăruirii totale lui Dumnezeu și celor pe care Dumnezeu i-a așternut pe cale.

Părintele Anton Despinescu, înainte de a urca la cer, ne-a adresat ultimele sale cuvinte: "La revedere, în paradis!". Așa cum spunea PS Iosif Păuleț, noi toți "purtăm în suflet speranța că ne vom întâlni cu părintele Anton în paradis".

Părinte Anton, de acolo, din cer, continuați să vă rugați pentru noi, păcătoșii, cu aceeași iubire constantă și compasiune cu care o făceați când trăiați printre noi!

Mariana Ghergu

* * *

Iași: Funeraliile părintelui Anton Despinescu (23 iunie 2023)

In memoriam pr. Anton Despinescu: Un destin împlinit sau despre noblețea unui secol de viață

In memoriam pr. Anton Despinescu: La plecarea celui mai bun prieten

In memoriam pr. Anton Despinescu: "Ascultarea te va scuti de multe..."

In memoriam pr. Anton Despinescu: Drum lin, părinte profesor!

A trecut la Domnul pr. Anton Despinescu (20 iunie 2023)

Catedrala din Iași: Părintele Anton Despinescu a celebrat jubileul de platină al slujirii sacerdotale (31 mai 2023)


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat