![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
La 8 mai îl sărbătorim pe Fericitul Ieremia Valahul, Frate capucin, primul român din istorie ridicat la cinstea altarelor, în calendarul romano-catolic. "Un sfânt pribeag român", așa cum l-a numit în cărțile lui preotul Ilie Dăianu, a fost venerat de cinci generații la noi în familie. Dintr-o familie mare, numeroasă, din motive obiective, voi pomeni doar descendența pe linie paternă: preot Zaharie (d. 1964), preot Ovidiu (d. 1989), Marius (d. 2010), Titi (eu, 55 ani) și băiatul meu, Cristian (26 ani), împreună cu fiica mea, Melania (28 ani), Dan (fratele meu, 52 ani) și băiatul lui, Enlai (11 ani).
Probabil după descoperirea mormântului Fericitului Ieremia Valahul de către prof. Grigore Manoilescu și odată cu prima aprobare cunoscută pe teritoriul României a cultului "Venerabilului Ieremia Românul" (Oradea, 1926), dar mai ales după procurarea cărții "Un sfânt pribeag român - Ieremie Valacul", scrisă de părintele dr. Ilie Dăianu și tipărită la Editura revistei Vieața Creștină din Cluj-Napoca în anul 1936, aflată la a doua ediție revizuită și adăugită, carte aflată în biblioteca personală, încep în familia mea cultivarea devoțiunilor în cinstea Fericitului Ieremia Valahul și a rugăciunilor către bunul Dumnezeu și Maica Sfântă, nutrind speranța fericită (la aceea dată) că va fi, cândva, ridicat la cinstea altarelor, ca primul sfânt român din calendarul romano-catolic.
Timpul a trecut, generațiile s-au schimbat și într-un vocabular școlar se află scrisă de mână o novenă către Fericitul Ieremia Valahul. Această novenă este copiată de mine când eram elev de Școală Generală, din cartea "Devoțiuni în cinstea sfinților" apărută la Editura ARCB București în anul 1984. Ca o mărturie peste timp, pentru generațiile viitoare, de modul cum se procurau în comunism rugăciunile și cărțile sfinte: primeai în secret o carte pentru o zi sau două și trebuia să copiezi de mână cât puteai mai mult ca să ai din ce să te rogi ulterior.
Cum se face în familiile bune, dar totuși dintr-o inconștiență copilărească la aceea dată, relicvele Fericitului Ieremia Valahul s-au împărțit frățește între mine și fratele meu, Dan, ca de altfel toată moștenirea lăsată de părinți și bunici, care din păcate la data redactării acesteia sunt trecuți la cele veșnice. Moștenirea spirituală a familiei, devoțiunile și rugăciunile prin medierea Fericitului Ieremia Valahul continuă la noi în familie, prin fiul meu, Cristian, student la Seminarul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, prin fiica mea, Melania, împreună cu soțul ei, Iulian, prin Enlai, nepotul meu, care vor duce mai departe flacăra credinței moștenită în familie.
O minune a bunului Dumnezeu și prin mijlocirea Fericitului Ieremia Valahul, datorată devoțiunilor practicate, la noi în familie, este această flacără a credinței transmisă de atâtea generații. O altă întâmplare din familie, în care Fericitul Ieremia Valahul a intervenit în mod miraculos, a fost atunci când soția mea, Melania, a avut o clipă de îndoială cu privire la autenticitatea relicvelor Fericitului Ieremia deținute de noi, refuzând venerarea acestora. După toate probabilitățile, relicvele sunt ca parte anatomică oase de la mâna Fericitului Ieremia Valahul, mâini sfinte care au îngrijit atâția și-atâția bolnavi incurabili.
De atunci chiar multe pâini au intrat în cuptor, frământate de soția mea și care au hrănit din mila lui Dumnezeu și prin mijlocirea Fericitului Ieremia Valahul familia noastră. Fericite Ieremia, pentru tine viața a fost o continuă călătorie spre Dumnezeu. Ajută-ne și pe noi să ne socotim călători în viața pământească pentru ca să ne îndreptăm cu mai multă ușurință spre cele veșnice și să facem mult bine pe unde trecem în această viață pământească! Prin Cristos Domnul nostru. Amin. Relicvele Fericitului Ieremia Valahul, cartea preotului dr. Ilie Dăianu (1936), vocabularul școlar au fost reunite și vor fi predate Sanctuarului diecezan "Fericitul Ieremia Valahul" din Onești, Fraților Minori Capucini. Pe cutia în care sunt păstrate moaștele Fericitului Ieremia Valahul, bunicul meu, preot Ovidiu, a scris: "MOAȘTE SFÂNTUL IEREMIA ROMÂNUL călugăr capucin. N. 29-VI-1556 în com. Sasca Moldova; Dec. 5-III-1625 la Napoli Italia; Canonizat de Sfântul Părinte de la Roma Papa Ioan al XXIII-lea - 19-XII-1959". De fapt, el voia să zică că în 18 decembrie 1959, Papa Ioan al XXIII-lea declară eroicitatea virtuților Fericitului Ieremia, care a fost beatificat ulterior, așa cum știm, în 30 octombrie 1983, de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea. Dr. Cristian Marius (Titi) Bianu lecturi: 1.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2025 * ![]() | ![]() |