|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 7 iunie 2023
Cateheze. Pasiunea pentru evanghelizare: zelul apostolic al credinciosului. 16. Martori: Sfânta Tereza a Pruncului Isus, patroana misiunilor
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Sunt aici în fața noastră relicvele Sfintei Tereza a Pruncului Isus, patroana universală a misiunilor. Este frumos că acest lucru se întâmplă în timp ce reflectăm asupra pasiunii pentru evanghelizare, asupra zelului apostolic. Așadar, astăzi să ne lăsăm ajutați de mărturia Sfintei Tereza. Ea s-a născut în urmă cu 150 de ani și la această aniversare am intenția să-i dedic o scrisoare apostolică.
Este patroană a misiunilor, dar n-a fost niciodată în misiune: cum se explică acest lucru? Era o călugăriță carmelită și viața sa a fost caracterizată de micime și de slăbiciune: ea însăși se definea "un mic grăunte de nisip". Cu sănătate șubredă, a murit la numai 24 de ani. Dar dacă trupul său era bolnav, inima sa era vibrantă, era misionară. În "jurnalul" său relatează că a fi misionară era dorința sa și că voia să fie astfel nu numai pentru câțiva ani, ci pentru toată viața, ba chiar până la sfârșitul lumii. Tereza a fost "soră spirituală" a mai multor misionari: din mănăstire îi însoțea cu scrisorile sale, cu rugăciunea și oferind pentru ei jertfe continue. Fără a apărea mijlocea pentru misiuni, ca un motor care, ascuns, dă unui vehicul forța pentru a merge înainte. Totuși adesea n-a fost înțeleasă de surorile călugărițe: a avut de la ele "mai mulți spini decât trandafiri", dar a acceptat totul cu iubire, cu răbdare, oferind, împreună cu boala, și judecățile și neînțelegerile. Și a făcut asta cu bucurie, a făcut asta pentru necesitățile Bisericii, pentru ca, așa cum spunea ea, să fie presărați "trandafiri asupra tuturor", mai ales asupra celor mai de departe.
Dar acum, mă întreb, putem să ne întrebăm noi, tot acest zel, această forță misionară și această bucurie de a mijloci de unde vin? Ne ajută să înțelegem aceasta două episoade, petrecute înainte ca Tereza să intre în mănăstire. Primul se referă la ziua care i-a schimbat viața, Crăciunul din 1886, când Dumnezeu a făcut o minune în inima sa. Tereza urma să împlinească 14 ani. După ce s-a întors de la Liturghia de la miezul nopții, tatăl, foarte obosit, nu voia totuși să asiste la deschiderea cadourilor fiicei și a spus: "Bine că este ultimul an!", pentru că la 15 ani deja nu se mai dădeau cadouri. Tereza, cu un caracter foarte sensibil și îi dădeau lacrimile cu ușurință, s-a întristat, a urcat în cameră și a plâns. Dar în grabă și-a reprimat lacrimile, a coborât și, plină de bucurie, ea a fost cea care l-a înveselit pe tatăl. Ce se întâmplase? În acea noapte, în care Isus s-a făcut slab din iubire, ea a devenit puternică sufletește - o adevărată minune: în câteva clipe a ieșit din închisoarea egoismului său și a lamentării sale, a început să simtă că "îi intra caritatea în inimă cu nevoia de a se uita pe sine însăși" (cf. Manuscris A, 133-134). De atunci și-a îndreptat zelul său către ceilalți, pentru ca să-l găsească pe Dumnezeu și în loc să caute mângâieri pentru sine și-a propus să-l "mângâie pe Isus, să-l facă iubit de suflete", pentru că - a notat Tereza - "Isus este bolnav de iubire și [...] boala iubirii nu se vindecă decât cu iubirea" (Scrisoare către Marie Guérin, iulie 1890). Iată, așadar, propunerea din fiecare zi a ei: "A-l face iubit pe Isus" (Scrisoare către Céline, 15 octombrie 1889), a mijloci pentru ca alții să-l iubească. A scris ea: "Aș vrea să salvez sufletele și să mă uit pentru ele: aș vrea să le salvez și după moartea mea" (Scrisoare către P. Roullan, 19 martie 1897). De mai multe ori a spus: "Voi petrece cerul meu pentru a face bine pe pământ". Acesta este primul episod care i-a schimbat viața la 14 ani.
Și acest zel al său era îndreptat mai ales către păcătoși, către cei "îndepărtați". Revelează aceasta al doilea episod. Tereza află despre un criminal condamnat la moarte pentru crime oribile, se numea Enrico Pranzini - ea scrie numele: considerat vinovat de uciderea brutală a trei persoane, este destinat la ghilotină, dar nu vrea să primească mângâierile credinței. Tereza îl ia la inimă și face tot ceea ce poate: se roagă în orice mod pentru convertirea sa, pentru ca el, pe care, cu compasiune fraternă, îl numește "sărmanul nenorocit Pranzini", să aibă un mic semn de căință și să facă spațiu milostivirii lui Dumnezeu, în care Tereza se încrede orbește. Are loc execuția. Ziua următoare Tereza citește în ziar că Pranzini, puțin înainte de a-și așeza capul pe eșafod, "dintr-o dată, cuprins de o inspirație neașteptată, se întoarce, apucă un crucifix pe care preotul i-l prezenta și sărută de trei ori rănile sacre" ale lui Isus. Sfânta comentează: "Apoi sufletul său a mers ca să primească sentința milostivă a Celui care a declarat că în cer va fi mai multă bucurie pentru un singur păcătos care face pocăință decât pentru nouăzeci și nouă de drepți care nu au nevoie de pocăință!" (Manuscris A, 135).
Fraților și surorilor, iată forța mijlocirii mișcate de caritate, iată motorul misiunii. De fapt, misionarii, a căror patroană este Tereza, nu sunt numai cei care parcurg atâta drum, învață limbi noi, fac opere de bine și sunt buni ca să vestească; nu, misionar este și oricine trăiește, acolo unde se află, ca instrument al iubirii lui Dumnezeu; este cel care face totul pentru ca, prin mărturia sa, prin rugăciunea sa, prin mijlocirea sa, Isus să treacă. Și acesta este zelul apostolic care, să ne amintim mereu, nu funcționează niciodată prin prozelitism - niciodată! - sau prin constrângere - niciodată! -, ci prin atracție: credința se naște prin atracție, nu devenim creștini pentru că suntem forțați de cineva, nu, ci pentru că suntem atinși de iubire. Înainte de atâtea mijloace, metode și structuri, care uneori distrag de la esențial, Bisericii îi sunt necesare inimi ca aceea a Terezei, inimi care atrag la iubire și apropie de Dumnezeu. Și să cerem sfintei - avem aici relicvele -, să cerem sfintei harul de a depăși egoismul nostru și să cerem pasiunea de a mijloci pentru ca această atracție să fie mai mare în oameni și pentru ca Isus să fie cunoscut și iubit.
* * *
|
© Vatican Media |
Îi salut cordial pe pelerinii vorbitori de limba italiană. În mod special, Uniunea Mamelor Creștine din Dieceza de Iași, în România, călugărițele Institutului de Misiune Consolata și Surorile Misionare ale Consolata, care își celebrează capitolele generale respective. Dragi frați și surori, vă încurajez să umblați mereu cu bucurie pe căile Domnului.
Mă bucur să urez bun venit credincioșilor din Dieceza de Sora-Cassino-Aquino-Pontecorvo, Academiei Militare din Modena, Cercetașilor Europei Roma Unu catolici și participanților la Școala de Arte și Meserii de la Fabrica "Sfântul Petru" din Vatican. Îi îndemn pe toți să descopere chipul patern și milostiv al lui Dumnezeu și să experimenteze puterea reînnoitoare a Duhului Sfânt.
Îmi îndrept acum gândurile către tineri, bolnavi, bătrâni și tineri căsătoriți, inspirat de apropiata sărbătoare a Corpus Christi, care celebrează Euharistia, centrul și sursa vieții Bisericii. Apropiați-vă frecvent și cu devotament de Isus, Pâinea vieții care dă putere, lumină și bucurie, și el va deveni izvorul alegerilor și al acțiunilor voastre.
Mâine [joi, 8 iunie], la ora 13.00, Acțiunea Catolică Internațională propune credincioșilor de diferite confesiuni și religii să se adune în rugăciune, dedicând "Un minut pentru pace". Să acceptăm această invitație, rugându-ne pentru încetarea războaielor din lume și mai ales pentru draga și chinuita Ucraină.
Pentru voi toți, binecuvântarea mea.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 1.