Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc intervievat de Telemundo

Soluția conflictelor este dialogul

de Salvatore Cernuzio

"Pacea se va obține în ziua în care vor putea să-și vorbească, atât ei doi, cât și alții". Papa privește la drama care de peste un an se consumă în Ucraina și, într-un interviu la Telemundo realizat la 25 mai 2023, indică ceea ce ar putea să fie o soluție la conflict: dialogul. Colocviul cu jurnalistul Julio Vaqueiro s-a desfășurat într-o cameră din Institutul Augustinianum din Roma, înainte de întâlnirea cu Scholas Occurrentes. Papa abordează temele avortului și celibatului, a sănătății sale, a migranților care părăsesc propria țară "din necesitate", a rugăciunii credincioșilor care este ca o "armură".

O întrebare se referă la întâlnirea recentă cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, care la mass-media a spus că nu are nevoie de intermediari. "Nu acesta era tonul conversației", clarifică Papa Francisc, subliniind că Zelensky i-a "cerut o favoare foarte mare" și anume "să mă îngrijesc de copiii care au fost duși în Rusia". "Nu visează atât medierile, pentru că în realitate blocul Ucrainei este foarte puternic. Toată Europa, Statele Unite. Așadar au o forță chiar foarte mare". Ceea ce liderului de la Kiev "îi provoacă multă durere" și cu privire la care cere colaborare este "să se încerce readucerea copiilor în Ucraina". "Pentru a se obține pacea, credeți că Rusia ar trebui să restituie teritoriile?", întreabă intervievatorul. "Este o problemă politică", răspunde papa.

O "problemă serioasă" pentru el este și problema migratoare pentru care reafirmă necesitatea de strategii de dezvoltare în țările din care fug oamenii. Africa, in primis: "Este sclavă a unui inconștient colectiv, conform căruia Africa trebuie exploatată", afirmă pontiful. "În schimb ajutoarele ar trebui să folosească pentru a o ridica și a o face independentă". Gândul se îndreaptă spre Sudanul de Sud, vizitat în februarie, și spre "poporul minunat care se reînarmează de puțin timp". "Puterile străine au pus imediat acolo industriile lor, nu pentru a face să crească țara, ci pentru a lua de acolo", denunță Papa Francisc.

Apoi citează cartea Fratellino (Frățiorul), pe care a dăruit-o recent episcopilor din CEI. Relatează viața unui tânăr plecat din Guineea pentru a-și căuta fratele și are nevoie de trei ani pentru a ajunge în Spania, îndurând sclavie, detenție, torturi. "Citiți-o, veți vedea drama unui migrant pe coastele Libiei".

În interviu se face aluzie la problemele avortului și celibatului. Cu privire la prima, papa citează studiile de embriologie conform cărora, deja la o lună după concepere, cea din sânul matern "este o ființă vie". Apoi întrebarea: "Este permis să angajezi un asasin plătit pentru a rezolva o problemă?". Cu privire la celibat și la presupusa legătură cu abuzurile din Biserică, răspunde prezentând date statistice: "32% în alte țări 36 % din abuzuri au loc în familie, unchiul, bunicul, cu toții căsătoriți, sau cu vecinii. După care, în locurile de sport, după care, în școli...".

Nu lipsește referința la sănătatea sa: "Înainte nu puteam să merg. Acum pot să merg din nou", zâmbește el. Cu seninătate, papa amintește și internarea de la sfârșitul lui martie la Policlinica Gemelli pentru o bronșită infecțioasă: "A fost cu adevărat un lucru neașteptat. Dar l-am luat din timp, mi-au spus ei, dacă am fi așteptat câteva ore în plus ar fi fost mai grav. Dar în patru zile eram afară".

Apoi explică motivul pentru care încheie fiecare discurs cu cererea de rugăciuni: "Persoanele nu-și dau seama de puterea pe care o au în rugăciunea pentru păstorii lor", spune el. "Orice păstor, fie el un paroh, un episcop, este ca și cum ar fi apărat, blindat, cu o armură, cu rugăciunea credincioșilor".

În sfârșit un excursus al reformelor duse înainte în acești zece ani de pontificat: "Sistemul economic, noile legi ale statului Vatican, pastorația Serviciului Vatican". În schimb pentru viitor simte că mai trebuie să facă "tot": "Treptat ce mergi înainte îți dai seama că îți lipsește tot". Un obiectiv este desigur "de-clericalizarea": "Clericalismul este o pervertire... Dacă ești un clericalist, nu ești păstor. Le spun mereu episcopilor, preoților și mie însumi să fim păstori".

(După L'Osservatore Romano, 26 mai 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat