Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Vizita nunțiului apostolic Miguel Maury Buendía la Seminarul Liceal

Joi, 25 mai 2023, Seminarul Liceal din Bacău a avut bucuria și onoarea de a-l avea ca oaspete pe ES Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în Regatul Unit al Marii Britanii, într-o celebrare de mulțumire pentru activitatea pe care Excelența Sa a desfășurat-o timp de șapte ani în România și, în același timp, o celebrare de mulțumire pentru cei 30 de ani de existență a Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău sub îndrumarea părintelui director Anton Săboanu.

Sfânta Liturghie a început la ora 10.00 și a fost prezidată de ES Miguel Maury Buendía, avându-i alături pe PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei noastre de Iași, pe Mons. Germano Penemote, însărcinat cu afaceri ad interim la Nunțiatura Apostolică din România și Republica Moldova, dar și pe preoții care activează actualmente în cadrul Seminarului Liceal și în cadrul Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău. De asemenea, au participat la această celebrare și membrii corpului profesoral împreună cu angajații și surorile care slujesc în acest colegiu, o parte dintre elevi și, nu în ultimul rând, seminariștii care au animat celebrarea prin cântarea condusă de pr. prof. Liviu Focioroș și de prof. Adrian Farcaș.

La începutul Sfintei Liturghii, părintele director a adresat invitația de a ne uni într-o rugăciune de mulțumire pentru toate binecuvântările pe care Dumnezeu le-a revărsat acestei instituții în timpul acestor 30 de ani de activitate. Concret, acești 30 de ani s-ar traduce, în cifre, așa:

- 685 de seminariști, dintre care 237, adică un procent de 34,5% au devenit preoți și lucrează în diferite comunități din țară și din străinătate

- acestora li se adaugă alți 30 de studenți care sunt în prezent la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași unde își continuă pregătirea începută în acest colegiu

- un total de 2.777 de absolvenți ai colegiului care s-au format aici din punct de vedere uman, intelectual și spiritual

- 175 de profesori care, pe parcursul anilor, au lucrat la devenirea acestor tineri

- 31 de preoți, printre care ambii episcopi ai diecezei noastre, care s-au ocupat de formarea și modelarea seminariștilor și de predarea materiilor de specialitate.

Cuvântul de învățătură din cadrul acestei celebrări a fost rostit de către PS Iosif Păuleț care s-a oprit mai întâi asupra figurii Sfântului Paul, prezent în prima lectură a zilei. Privind la acest mare sfânt, tras la răspundere pentru credința și predicarea sa despre Înviere, și noi trebuie să avem curajul de a trăi în continuare bucuria învierii indiferent de obstacolele care intervin adesea în viața noastră. Apoi, oprindu-se asupra rugăciunii sacerdotale a lui Isus, propusă spre meditare în evanghelia zilei, a evidențiat trei aspecte: Isus se roagă ca toți aceia care cred în el să fie uniți; apoi, unitatea dintre cei care cred trebuie să aibă ca fundament exemplul lui Cristos care mereu a fost în legătură cu Tatăl. Și, în final, viața noastră întreagă trebuie să aibă la bază credința și iubirea față de Cristos.

La finalul Sfintei Liturghii, ES Miguel Maury Buendía a ținut să-i mulțumească părintelui director, Anton Săboanu, pentru invitația de a vizita Seminarul Liceal din Bacău, invitație adresată înainte de a-și încheia misiunea în România. Apoi a ținut să exprime și două motive pentru care a dorit să fie prezent în mijlocul nostru: în primul rând, pentru că anul acesta se împlinesc 30 de ani de existență a Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" și, în al doilea rând, în semn de recunoștință față de părintele director Anton Săboanu care a condus această instituție în toți acești ani și care urmează în viitorul apropiat să își încheie misiunea de director. De asemenea, Excelența Sa i-a mulțumit și Preasfințitului Iosif Păuleț, Monseniorului Germano Penemote și tuturor celor care au fost prezenți la această celebrare.

În sfârșit, părintele director, Anton Săboanu, i-a mulțumit, la rândul său ES Miguel Maury Buendía, pentru că în anii în care a activat în România a descoperit în el un frate, un prieten, un susținător și un sprijin. În acest sens, i-a oferit o plachetă de onoare în semn de mulțumire și recunoștință. De asemenea, a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți: Preasfințitului Iosif Păuleț, care a făcut parte din istoria acestei școli la începuturile ei, dar care este și astăzi sprijin și ajutor în calitate de păstor al diecezei noastre, Monseniorului Germano Penemote, pentru prezență, comuniune în rugăciune și celebrare, dar și tuturor celor care își aduc contribuția pentru ca acest colegiu să fie și să rămână o pepinieră de vocații la Sfânta Preoție, iar pentru generațiile care vin, un sprijin în descoperirea și trăirea adevăratelor valori.

Pr. Raimond-Tiberiu Iancu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 mai: Bacău: Vizita nunțiului apostolic Miguel Maury Buendía la Seminarul Liceal


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat