Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: Sărbătoare și comuniune. Întâlnirea Diecezană a Adulților din Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif"

Sâmbătă, 20 mai 2023, Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iugani a găzduit, într-un climat de bucurie și comuniune, Întâlnirea Diecezană a Adulților din Acțiunea Catolică, la care au participat peste 200 de membri și simpatizanți ai Acțiunii Catolice din 18 parohii din zonele Roman și Bacău, însoțiți de asistenți spirituali.

Tema întâlnirii, "Martori ai Duhului Sfânt", subliniată de versetul biblic "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră voi veți primi o putere și îmi veți fi martori" (Fap 1,8), a venit în sprijinul participanților în perioada de pregătire pentru sărbătoarea Rusaliilor, dar și în conformitate cu tema anului pastoral 2022-2023 din Dieceza de Iași, "Uniți în Duhul Sfânt".

Programul a început cu rugăciunea propusă de pr. Iosif Dămătăr, asistent spiritual al sectorului adulți, zona Bacău, continuând cu salutul de bun venit al pr. Petru Blaj, paroh al comunității din Iugani, salutul președintelui asociației, Marius Balint, și prezentarea membrilor Consiliului Diecezan și a parohiilor prezente. Întregul program al dimineții a fost moderat de Simona Enășoaie, vicepreședinte diecezan al sectorului adulți, cu sprijinul echipei sectorului: Tatiana Andronache, responsabil sector adulți din zonele Roman-Iași și Alina Cochiorca, responsabil sector adulți din zona Bacău.

Momentul de formare "Martori ai Duhului Sfânt", ținut de pr. Francisc Fărcășel, asistent spiritual al sectorului adulți pentru zona Roman, a captat atenția tuturor. Pornind de la motoul zilei preluat din Fap 1,8 - "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră voi veți primi o putere și îmi veți fi martori", părintele ne-a vorbit de revelarea Duhului Sfânt din Vechiul Testament, de mărturiile anunțate de Tradiția Bisericii despre care ne învață sfinții și de Liturghia de Rusalii când ne rugăm: "Celor care au credință și cred în tine dă-le cele șapte daruri sfinte"; continuând cu aprofundarea fiecărui dar al Duhului Sfânt. Părintele a lansat și provocarea de a medita la întrebarea: "Care este darul Duhului Sfânt de care avem mai mare nevoie?".

A urmat un moment de pauză unde am fost răsfățați cu bunătăți pregătite de gazdele din Iugani. Ziua a continuat cu un moment de rugăciune, "În așteptarea Duhului Sfânt", într-un "cadru de Rusalii", rugându-ne împreună și meditând despre fiecare dar al Duhului Sfânt, invocând aclamații la Duhul Sfânt, acest moment fiind animat de 12 persoane sub coordonarea părintelui Felix Roca, asistent spiritual general al Acțiunii Catolice.

În centrul zilei a fost Sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Petru Sescu, episcopul auxiliar al Diecezei de Iași, alături de asistenții spirituali prezenți. La predică, pr. Iosif Dămătăr a punctat misiunea membrilor Acțiunii Catolice de a fi primii mărturisitori ai Duhului Sfânt în familiile proprii, la locul de muncă și oriunde se află prin trăirea autentică a credinței, căutând mereu starea harului sfințitor, ascultând de chemarea harului, încrezători în puterea darurilor Duhului Sfânt. Ne-a propus să ne inspirăm de la sfinți și să fim la fel ca ei, martori ai Duhului Sfânt, rugându-ne cu credință care este "lumina sufletului", "cheia comorilor lui Dumnezeu".

La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. Felix Roca a mulțumit părintelui paroh, părintelui vicar și întregii comunități din Iugani pentru toată implicarea din această zi, a încurajat și a mulțumit echipei noului consiliu al Acțiunii Catolice și a încredințat tuturor adulților prezenți două misiuni: grija pentru noile generații și manifestarea bucuriei de a face parte din Acțiunea Catolică.

Preasfințitul Petru Sescu a felicitat participanții pentru activitățile lor și pentru curajul de a ieși din anonimat, pentru bucuria de a face parte din Acțiunea Catolică și pentru angajarea asumată ca o mărturie de credință.

Ziua a continuat cu o agapă frățească pregătită de membrii Acțiunii Catolice din Iugani sub coordonarea doamnei Maria Dîm, responsabil parohial al sectorului adulți din Iugani.

Ceea ce a urmat a fost ceea ce și adulții știu să facă: "să aibă talent și voie bună". În cadrul programului artistic "Și adulții au talent!", moderat de Bogdan-Marcel Chinez, președinte parohial AC Iugani, parohiile înscrise și-au etalat talentele și au înveselit participanții cu poezii, cântece, scenete, reunindu-i pe toți pe ritmul muzicii populare.

A fost o zi cu emoția reîntâlnirii, o zi de încărcare spirituală, o zi a cunoașterii și recunoașterii darurilor Duhului Sfânt care lucrează în fiecare dintre noi sub diferite forme.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru această zi! Mulțumim părintelui paroh, Petru Blaj, tuturor celor implicați care au dăruit din timpul lor pentru ca totul să decurgă foarte bine! Mulțumim asistenților spirituali care ne-au însoțit în această zi și tuturor adulților participanți.

Simona Enășoaie

Un album foto de la acest eveniment poate fi vizualizat pe pagina de Facebook a Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași: www.facebook.com/actiuneacatolica.


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat