|
|
Anul pastoral 2024‑2025
|
|
|
Sinod 2021-2024
|
|
|
În Dieceza de Iași
|
|
|
Librărie on-line |
comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală |
|
|
|
|
|
Oradea: Dieceza de Iași, rezultate de excepție Olimpiada de Religie
Elevii din Dieceza de Iași au obținut rezultate remarcabile la Olimpiada Națională de Religie, desfășurată în perioada 19-23 aprilie 2023 la Oradea. La concursul desfășurat la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" au participat elevi romano-catolici și greco-catolici din întreaga țară. Desfășurat sub egida Ministerului Educației, concursul a avut două secțiuni: religie (clasele V-XII) și discipline teologice (IX-XII).
Elevi din întreaga Dieceză de Iași (8 județe) au participat la cea de a XII-a ediție a Olimpiadei de Religie, etapa națională. Cei aproape 100 de elevi din dieceza noastră, împreună cu profesorii însoțitori, s-au deplasat, în cea mai mare parte, cu trenul. După o călătorie lungă, peste 10 ore, au ajuns la Oradea, un oraș care a impresionat prin frumusețe și curățenie. Gazdele au pregătit în detaliu evenimentul, oferind elevilor o experiență inedită.
În programul cultural al olimpiadei, organizatorii au inclus un ghidaj profesionist în Oradea, iar într-una din zile o deplasare la Beiuș, unde elevii au vizitat o biserică reformată și o peșteră. Într-una din seri, Cristian Bădiliță a prezentat în catedrală conferința "Liceeni odinioară în Mica Romă". Nu a lipsit înghețata oferită de PS Petru Sescu, căruia îi mulțumim.
Proba de concurs s-a desfășurat joi, 20 aprilie, la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu". Fiecare foaie de examen a cuprins trei subiecte. Prin rezolvarea lor, elevii au avut șansa de a expune atât cunoștințele acumulate, cât și o perspectivă subiectivă cu privire la trăirea valorilor și virtuților religioase.
Religie
Premiul I
Cornea Matei (V), ȘG "M. Sadoveanu", Huși; Ardei Mihai (VI), ȘG N. Bălcescu; Iancu Raluca (VII), ȘG Gioseni; Ungureanu Anastasia (VIII), ȘG Tuta; Spătaru Luca (IX), CN "Gh. Vrănceanu" Bacău, Mate Carol (X), CN "Gh. Vrănceanu" Bacău; Gherghelaș Antonia (XI), Colegiul "M. Eminescu" Suceava
Premiul II
Venta Patriciu (V), C.N. "Ferdinand I" Bacău; Simon Mihai (VI), ȘG "Mihai Drăgan" Bacău; Corlade Andra (VII), ȘG "Mihai Drăgan" Bacău; Bitiușcă Carina (VIII), ȘG Butea; Enășel Andreea (X), CN "Gh. Vrănceanu" Bacău; Petrica Anamaria (XI), CN "V. Alecsandri" Bacău; Fodor Iosif (XII), CN Catolic "Sf. Iosif" Bacău.
Premiul III
Balint Sarah (V), Liceul Teoretic Nisiporești; Păduraru Andra (VI), ȘG "E. Racoviță" Onești; Olariu Alberta (VIII), ȘG "Anastasie Panu" Huși; Ciceu Marian (IX), CN "V. Alecsandri" Bacău; 3) Bârnat Ana (X), CN Catolic "Sf. Iosif" Bacău; Spătaru Rafaela (XI), CN Catolic "Sf. Iosif" Bacău; Talaz Daria (XII), CN "Ferdinand I" Bacău
Mențiune
Antonică Diana (V), Liceul Teoretic "Bogdan Vodă" Hălăucești; Roca Natalia (V), Școala Profesională Adjudeni; Sam Cătălina (V) ȘG Fărcășeni; Petruț Ecaterina (VI) Colegiul Național Iași; Mihoc Marian (VI), ȘG Tămășeni; Farcaș Denisa (VII), ȘG N. Bălcescu, Cerguță Gabriel (VII), CN de Artă "George Apostu" Bacău; Arva Marcu (VIII), ȘG N. Bălcescu; Iacob Andreea (VIII), CN "Emil Botta" Adjud;
Loghin Maria (IX), CN "Cuza-Vodă" Huși; Aiojoaie Paula (X), CN Pedagogic "Vasile Lupu" Iași; Iacob Teodora (X), CN "Emil Botta" Adjud; Bot Alina (XII), Colegiul "M. Eminescu" Bacău.
Premii speciale
Baciu Sara Maria (V), Școala Profesională Adjudeni; Patras Alexandra (VI), ȘG "M. Sadoveanu" Huși; Gheț Natalia (VII), ȘG Gherăești; Ichimaș Cristina (IX), Liceul Teoretic "Bogdan Vodă" Hălăucești, Benchea Alexia (XI), CN Catolic "Sf. Iosif" Bacău; Grosu Vasilica (XII), Colegiul Tehnic "Miron Costin" Roman.
Discipline teologice
Premiul II
Moraru George (IX), CN Catolic "Sfântul Iosif" Bacău; Boboc Rareș (X), Liceul Franciscan Roman; Gheț Maria (XI), Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu" Iași; Doboș Raluca (XII), Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu" Iași.
Premiul III
Bejan Robert (XI), CN Catolic "Sf. Iosif" Bacău; Vaszi Petruț (XII), CN Catolic "Sf. Iosif" Bacău.
Mențiune
Ciobanu Izabel (IX), Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu" Iași; Dranca Denis (IX), Liceul Franciscan Roman; Dieac Andreea (X), Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu" Iași; Lețu Ștefan (X) CN Catolic "Sf. Iosif" Bacău; Santu Selina (XII), Liceul Teologic "Fer. Ieremia" Onești.
Premiu special
Balint Andreea (X), Liceul Teologic "Fer. Ieremia" Onești.
Iată câteva impresii ale elevilor:
Experiența trăită la această olimpiadă a fost plină de prezența lui Dumnezeu, de căldura și amabilitatea gazdelor. Sunt recunoscătoare celor care m-au ajutat și călăuzit pentru a gusta aceste profunde emoții cu o mare încărcătură spirituală. Mulțumesc din inimă pentru acest moment unic din viața mea! (Teodora, Vrancea)
Etapa Națională a Olimpiadei de religie pentru cultul catolic 2023 a reprezentat pentru mine o nouă experiență minunată, o nouă oportunitate de a călători, de a vizita locuri noi. Prin intermediul acestei olimpiade am trăit momente frumoase, deoarece am întâlnit persoane minunate cu care m-am împrietenit și care au dat viață și culoare acestui concurs. Am învățat și ne-am încurajat reciproc, am râs și ne-am distrat împreună. Mă bucur extrem de mult că am avut ocazia să îmi reprezint cu mândrie județul pentru prima oară la o competiție importantă de nivel național și să aflu atâtea informații care m-au ajutat în creșterea mea spirituală. Olimpiada de religie este o oportunitate unică ce le oferă tinerilor posibilitatea de a-l cunoaște mai profund pe Dumnezeu, de a lega prietenii și de a zâmbi din suflet. (Paula, jud. Iași)
Oradea este orașul în care arta și frumusețea e la ordinea zilei. Încă din prima zi petrecută aici am simțit că sunt ca acasă, totul era spectaculos. Eram puțin obosiți din cauza drumului, însă acest lucru nu ne-a împiedicat să ne distrăm și să ne bucurăm de acest loc minunat. Mă bucur că olimpiada a fost ținută aici. M-am simțit bine și am legat noi prietenii. Oamenii de aici au un suflet mare, frumos și un zâmbet care te face să te simți bine. Mă bucur ca am aflat o bucățică din istoria acestui oraș, iar cu ajutorul ghizilor am aflat lucruri amuzante, dar și interesante despre aceste locuri pline de culoare. (o tânără din Iași)
Pentru mine, olimpiada națională la care am avut bucuria de a participa reprezintă unul dintre momentele cele mai valoroase din viața mea până acum. Această experiență a venit însoțită de un bagaj plin cu emoții, stări și sentimente care mi-au umplut cămara cu trăiri unice. În spatele acestei experiențe stau atât lacrimi cât și zâmbete, bucurii dar și tristeți. Acceptând această "provocare", mi-am asumat ceea ce aceasta a adus cu ea. Am obținut datorită acesteia noi valori, fiind inspirată de niște oameni deosebiți: preoți, profesori, colegi, elevi ca și mine; fiecare în parte m-a motivat și m-a învățat lecții cu o însemnătate neasemuită. Fără îndoială, aș mai repeta acest capitol din viața mea în nenumărate rânduri, simțind mereu aceeași împlinire. (Gheț Maria, Iași)
Această olimpiadă ne-a oferit multe oportunități: de a lega noi prietenii, de a cunoaște mai mult bogăția și diversitatea Bisericii Catolice, de a vizita locuri frumoase, cu o istorie de excepție. Aceste zile au fost zile frumoase de har, nu o competiție cu adversari. A fost cu adevărat o experiență frumoasă, pe care o vom povesti prietenilor și părinților, cu mult entuziasm! (Grupul din Onești)
Mă gândesc... mă gândesc... la ce mă gândesc? Unii ar putea răspunde nu ai la ce sa te gândești, totul a trecut. Dar, totuși, mă gândesc cum pe data de 18, seara, am plecat spre Oradea, municipiul care a găzduit anul acesta Olimpiada de religie romano-catolică, etapa națională, și cât de rapid au trecut aceste zile. Vreau sa vă spun că am plecat de acolo cu optimism, bucurie, încredere, credință, curaj, speranță și cu... VOI. Voi care ați stat, mi-ați fost alături chiar și atunci când nu eram bine. Voi care erați încrezători și plini de entuziasm. Voi care ne-ați oferit un sprijin atât din punct de vedere financiar, cât și emoțional și spiritual. Vă mulțumesc din inimă pentru această experiență de viață! (Ianoș Miriam-Antonia, clasa a XI-a, Iași)
Eu, Ciobanu Isabel (clasa a-IX-a), mă simt fericită și împlinită. Această aventură a fost de neuitat. A fost plină de ocazii în care am putut să-mi dezvolt cultura, să mă simt mult mai sociabilă, să-mi fac prieteni noi, să iau parte la noi expediții, să văd locuri frumoase și oameni frumoși. Pe lângă toate acestea, am simțit și emoțiile unui examen național ce m-au făcut să fiu puțin stresată și poate, în primă fază, să nu mă bucur îndeajuns de orașul Oradea. După aflarea rezultatelor m-am simțit de parcă nu aș mai fi vrut să plec. Dacă ar fi fost să iau ceva din Oradea, aș fi luat, fără îndoială, Crișul. Trăirea aceasta a rămas în sufletul meu ca o amintire plăcută, care cu siguranță va fi povestită colegilor și prietenilor.
Îți mulțumim, Doamne, pentru că ne-ai însoțiți cu harul tău în timpul șederii noastre la Oradea, unde am pătruns în profunzimea tainelor iubirii tale prin intermediul olimpiadei pe care am susținut-o, și, te rugăm, păstrează vie în sufletele noastre învățătura pe care am dobândit-o despre Tine, ca să nu uităm niciodată să îți aducem laudă. Prin Cristos, Domnul Nostru. Amin! (V. Petruț, Bacău)
Cu entuziasm vă împărtășim câteva gânduri legate de tot ceea ce a însemnat Olimpiada Națională de Religie Catolică pentru noi, cei din Bacău. După un drum istovitor, am fost cuprinși de lumina și bucuria Oradei, un adevărat centru cultural și istoric al țării noastre. Ne-am delectat cu multitudinea de activități din programul realizat și simțim că după aceste zile suntem mai bogați în cunoștințe și har. Nu am ajuns până la stele, sau mai sus de ele, dar am înaintat într-adevăr pe calea noastră pecetluită de Tatăl și ne simțim mai mult decât oricând plini de slava sa. Încheiem cu recunoștință pentru toți cei care au făcut posibilă această experiență și ne rugăm Domnului să ne aibă pe toți în grijă.
Eu, împreună cu toți prietenii pe care i-am cunoscut am trăit multe momente de neuitat! Ceea ce contează este că ne-am simțit minunat atât din punct de vedere fizic (plimbările, discuțiile cu prietenii), cât si psihic (eliberarea de stres după aflarea notelor), dar mai ales spiritual (timpul de rugăciune, liturghiile). Nu uitați sa fiți recunoscători și să mulțumiți bunului Dumnezeu pentru oamenii frumoși scoși în cale! (Carina, Iași)
Oficiul pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
19-23 aprilie: Oradea: Dieceza de Iași, rezultate de excepție Olimpiada de Religie
lecturi: 1.
|
|
|
|
Caută pe site |
|
|
Biblia on-line |
|
|
Centrul Misionar Diecezan |
|
|
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta" |
|
|
|
|
|