Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Casal del Marmo (2013)
© Vatican Media
Joia Sfântă, papa se întoarce după zece ani în închisoarea pentru minori de la Casal del Marmo

de Salvatore Cernuzio

Se întoarce după zece ani acolo unde a celebrat prima Liturghie in Coena Domini a pontificatului său, Papa Francisc, care, la 6 aprilie 2023, va prezida liturgia din Joia Sfântă în închisoarea pentru minori de la Casal del Marmo, la Roma. A confirmat aceasta sâmbătă, 1 aprilie 2023, la puține ore după externarea papei din Policlinica Gemelli, directorul Sălii de Presă vaticane, Matteo Bruni. Liturghia va fi în formă restrânsă, închisă pentru public. Este prevăzută o transmisiune directă streaming.

Celebrările din Săptămâna Sfântă

Abia externat, după bronșita pe bază infecțioasă, papa reia, așadar, agenda sa din Săptămâna Sfântă și, prin purtătorul de cuvânt, informează că va prezida riturile pascale: modalitățile liturgiilor din Săptămâna Sfântă "rămân neschimbate", a confirmat Bruni, explicând că papa va prezida cu un cardinal la altar și în ziua de Paște. De altfel, o modalitate deja în vigoare de mult timp. Mâine, Liturghia din Duminica Floriilor, cu cardinalul Leonardo Sandri, vice-decan al Colegiului Cardinalilor, drept celebrant. De joi, se va intra în miezul celebrărilor pascale, cu Liturghia Crismei în bazilica vaticană și apoi Liturghia Cinei Domnului, cu ritul antic și mereu emoționant al spălării picioarelor. De astăzi, se cunoaște locul; același, cum s-a spus, ales de papa argentinian la 28 martie 2013, la cincisprezece zile după alegerea sa.

Casal del Marmo, 2013
© Vatican Media
Din nou după zece ani

În institutul de la porțile Romei, papa a spălat în acea zi picioarele la zece tineri și două tinere de naționalități și confesiuni diferite: "A spăla picioarele înseamnă că trebuie să ne ajutăm unul cu altul", le-a spus lor, explicând gestul. "Este datoria mea ca preot și ca episcop să fiu în slujirea voastră", a adăugat el. "Dar este o datorie care vine din inimă: o iubesc. Iubesc s-o fac, pentru că Domnul așa m-a învățat." Apoi a exprimat invitația pe care în anii următori a adresat-o mereu noilor generații: "Nu lăsați să vi se fure speranța".

În "periferiile existențiale"

A impresionat atunci alegerea nou-alesului papă să anuleze celebrarea solemnă a Liturghiei Ultimei Cine în catedrala din Roma, Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", pentru a merge în schimb într-un loc simbolic, răscruce de istorii de suferință, durere dar și de renaștere. O "tradiție" pe care Jorge Mario Bergoglio a menținut-o mereu ca arhiepiscop de Buenos Aires, trăind momentele fundamentale ale nașterii creștinismului în mijlocul "periferiilor existențiale" și pe care a voit s-o restabilească după aceea la Roma. În toți anii care au urmat, papa a celebrat de fapt Joia Sfântă în penitenciare, centre de refugiați, structuri de primire și îngrijire a bolnavilor sau a tinerilor aflați în condiții de suferință.

"Regina Coeli", Roma
© Vatican Media
Printre bolnavi și deținuți

În 2014, pontiful argentinian a mers în cartierul roman Casalotti-Boccea cu tinerii din Fundația "Don Carlo Gnocchi" - Centrul "Santa Maria della Provvidenza", structură pentru primirea, asistența și reabilitarea persoanelor non-autosuficiente, afectate de tulburări psihice și cu grave patologii invalidante. În schimb, în 2015, a mers la Rebibbia, vestitul penitenciar roman, primit de o mulțime de deținuți în sărbătoare, cărora le-a spus: "Iubirea lui Isus nu dezamăgește niciodată, pentru că el nu încetează să iubească, așa cum nu încetează să ne ierte, să ne îmbrățișeze". Imediat după aceea, a spălat picioarele a doisprezece deținuți și deținute. În 2016, iarăși un moment intens cu celebrarea prezidată la C.A.R.A. (Centru de primire pentru cei care cer azil) la Castelnuovo di Porto, în afara Romei, care găzduia atunci circa 890 de migranți de diferite naționalități. La doisprezece dintre ei, Papa Francisc le-a spălat picioarele. Gest pe care, în lumina atacurilor teroriste care în acel an desfigurau fața Europei, le-a explicat cu următoarele cuvinte: "Noi toți, împreună, musulmani, hinduși, catolici, copți, evanghelici, frați, fii ai aceluiași Dumnezeu, care vrem să trăim în pace, integrați".

Pentru trei ani în închisoare

Tot o închisoare a ales papa pentru următorii trei ani. În 2017, a mers în Penitenciarul din Paliano, în provincia Frosinone, unde a întâlnit și a îmbrățișat ideal circa șaptezeci de deținuți, mai ales colaboratori din justiție care ispășesc pedepse foarte lungi, între care cei care trăiesc în izolare. În schimb, în 2018, a fost rândul lui "Regina Coeli" la Roma, la puțini pași de "Sfântul Petru", unde ritul spălării picioarelor s-a desfășurat în "Rotonda" și unde pontiful a întâlnit deținuți din infirmerie, precum și pe unii închiși în secția VIII. Anul 2019 l-a avut pe pontif în penitenciarul din Velletri, institut pentru bărbați la câțiva kilometri de capitală.

Bazilica "Sfântul Petru", 2020
© Vatican Media
Omagiul adus preoților în bazilica vaticană

În 2020, restricțiile cauzate de pandemia de COVID-19 au impus celebrarea în bazilica "Sfântul Petru". Nu un loc de periferie, dar oricum o liturgie euharistică emoționantă cu omagiul pasionat al episcopului de Roma adresat preoților "care își oferă viața pentru Domnul", adică preoții morți în zilele pandemiei, "sfinți de la ușa vecină", precum medici și infirmieri; preoților "calomniați" și "parohilor de la țară". În anul următor, în 2021, celebrarea era prevăzută tot în "Sfântul Petru", dar a fost prezidată de decanul Colegiul Cardinalilor, cardinalul Giovanni Battista Re. De fapt, papa a mers în apartamentul privat al cardinalului Angelo Becciu, în Palatul Sfântului Oficiu, la câteva sute de metri de Casa "Sfânta Marta", pentru a oficia Liturghia în capela din casa cardinalului, trimis în judecată în acel an pentru procesul pentru gestionarea fondurilor Sfântului Scaun, proces aflat încă în desfășurare.

Civitavecchia
© Vatican Media
Anul trecut la Civitavecchia

În sfârșit, anul trecut, 2022, Papa Francisc s-a întors în închisoare. A ales Noul Complex penitenciar din Civitavecchia, unde a petrecut circa trei ore printre salutul adresat autorităților, îmbrățișarea dată deținuților care l-au primit cu coruri și strigăte, Liturghia în capelă și spălarea picioarelor celor închiși, de diferite vârste și naționalități, toți uniți de emoția de a-l vedea pe episcopul de Roma în genunchi în fața lor.

(După Vatican News, 1 aprilie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 475.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat